Wr 450 04r. źle schodzi z obrotów
-
Autor tematuFikoł
- Gdzie jest sprzęgło?

- Styl jazdy: Motocross
- Podziękował: 0
- Podziękowania: 0
- Status : Offline
Wr 450 04r. źle schodzi z obrotów
Witam
Problem polega na tym ,że mimo licznych prób regulacji gaźnika nie mogę go ustawić. Moto stoi na luzie i gdy dodam gazu to w pewnym momencie przy schodzeniu z obrotów na sekundę, dwie trzyma wyższe obroty i dopiero zejdzie do normalnych (podczas jazdy to samo). Dzisiaj jeszcze się pobawiłem i wyszło na to ,że dopiero po wykręceniu śrubki od składu mięszanki na 5 obrotów motór elegancko gada i śmiga. Wyjechałem na miasto kółko zrobiłem i moto zaczeło ztrzelać z tłumika jak petardy (okazało się ,że wykręciła się całkiem śrubka i zgubiła się sprężynka z podkładkami) podkładkię i sprężynkę z długopisu mam więc jutro polatam
Czy ktoś wie w czym tkwi problem ?
Gaźnik to FCR MX39
Blaszka przepustnicy ok , linka gazu się nie zacina.
Problem polega na tym ,że mimo licznych prób regulacji gaźnika nie mogę go ustawić. Moto stoi na luzie i gdy dodam gazu to w pewnym momencie przy schodzeniu z obrotów na sekundę, dwie trzyma wyższe obroty i dopiero zejdzie do normalnych (podczas jazdy to samo). Dzisiaj jeszcze się pobawiłem i wyszło na to ,że dopiero po wykręceniu śrubki od składu mięszanki na 5 obrotów motór elegancko gada i śmiga. Wyjechałem na miasto kółko zrobiłem i moto zaczeło ztrzelać z tłumika jak petardy (okazało się ,że wykręciła się całkiem śrubka i zgubiła się sprężynka z podkładkami) podkładkię i sprężynkę z długopisu mam więc jutro polatam
Czy ktoś wie w czym tkwi problem ?
Gaźnik to FCR MX39
Blaszka przepustnicy ok , linka gazu się nie zacina.
-
Mohus
- Amator leśnych szlaków

- Motocykl: japonsky 0,25 4t
- Kontakt:
Re: Wr 450 04r. źle schodzi z obrotów
Wychodzi na to że masz za małe dysze na te warunki amtosferyczne. Ewentualnie posprawdzaj czy wydech jest szczelny , nie popękany, czy nie wydmuchało uszczelki na łączeniu z głowicą i z tłumikiem, sprawdź czy nie łapie lewego powietrza na łączeniu gaźnika. Jak tu jest wszystko ok to zostają dysze
-
Autor tematuFikoł
- Gdzie jest sprzęgło?

Jak kupiłem motocykl to miałem wrażenie ,że właśnie źle schodzi z obrotów ale minimalnie.
Niestety pech chciał ,że zawory spotkały się z tłokiem po 1h jazdy od zakupu. Po wymianie głowicy itp. skręceniu wszystkiego do kupy chodzi właśnie teraz tak jak opisałem ;/
Zawory sprawdzone i wyregulowane, wydech szczelny (nowa uszczelka przy głowicy, łączenie wydechu też git) kruciec szczelny. Chodzi o dyszę pilot jet czy main jet ?
Niestety pech chciał ,że zawory spotkały się z tłokiem po 1h jazdy od zakupu. Po wymianie głowicy itp. skręceniu wszystkiego do kupy chodzi właśnie teraz tak jak opisałem ;/
Zawory sprawdzone i wyregulowane, wydech szczelny (nowa uszczelka przy głowicy, łączenie wydechu też git) kruciec szczelny. Chodzi o dyszę pilot jet czy main jet ?
-
Autor tematuFikoł
- Gdzie jest sprzęgło?

Wychodzi na to ,że jest za bogata mieszanka więc na pewno muszę mniejszą dyszę kupić (nie większą ?
-
Mohus
- Amator leśnych szlaków

- Motocykl: japonsky 0,25 4t
- Kontakt:
Jaka za bogata ? Zjawisko utrzymywania się na obrotach i po chwili zejscie to efekt za ubogiej mieszanki. Dysze potrzebujesz większeFikoł pisze:Wychodzi na to ,że jest za bogata mieszanka więc na pewno muszę mniejszą dyszę kupić (nie większą ?
-
Autor tematuFikoł
- Gdzie jest sprzęgło?

Na innym forum doradzili mi zmianę dyszy wolnych obrotów (pilot jet) na większą Czy to ma sens ? Niby powinna sprawić ,że nie będę musiał wykkrecać aż 5 obrotów do prawidłowej regulacji.
-
grayfox
- Do odcięcia!

- Motocykl: KXF 250 2006
- Styl jazdy: Cross Country
Niby dlaczego źle? Motor dostaje za mało paliwa na wolnych (dolny zakres) więc pilot jet jak najbardziej powinna pomóc.
U siebie miałem wręcz identyczny problem w RMZ 250 i wykręcenie pilot screw do 3 obrotów pomogło. Teraz kiedy zrobiło się zimniej to czuć że problem znów wraca ale nie chce już dalej wykręcać pilot screw, bo to na dobrą sprawę tylko półśrodek. Zobaczcie na schemat działania tego gaźnika, pilot screw reguluje tylko ilość mieszanki dostarczanej do silnika na wolnych obrotach, lecz skład tej mieszanki jest ściśle określony poprzez dysze. I właśnie pilot jet będzie tutaj odpowiedzialna za cały stan rzeczy.
Kolejna sprawa to zużycie gaźnika, przepustnica i korpus się wycierają, powrót jest grawitacyjny więc zdarzają się minimalne przycięcia przepustnicy, które powodują taki efekt. Odpal motor, odkręć pokrywkę gaźnika, dodaj gazu, odpuść i dociśnij wózek i zobacz co będzie, widziałem w CRF taką przypadłość, niby wszystko chodziło ale właśnie zejście z obrotów było spóźnione a po dociśnięciu wózka od razu było ok. Facet wstawił tam sprężynę i do czasu kupna nowego gaźnika chodziło dobrze.
U siebie miałem wręcz identyczny problem w RMZ 250 i wykręcenie pilot screw do 3 obrotów pomogło. Teraz kiedy zrobiło się zimniej to czuć że problem znów wraca ale nie chce już dalej wykręcać pilot screw, bo to na dobrą sprawę tylko półśrodek. Zobaczcie na schemat działania tego gaźnika, pilot screw reguluje tylko ilość mieszanki dostarczanej do silnika na wolnych obrotach, lecz skład tej mieszanki jest ściśle określony poprzez dysze. I właśnie pilot jet będzie tutaj odpowiedzialna za cały stan rzeczy.
Kolejna sprawa to zużycie gaźnika, przepustnica i korpus się wycierają, powrót jest grawitacyjny więc zdarzają się minimalne przycięcia przepustnicy, które powodują taki efekt. Odpal motor, odkręć pokrywkę gaźnika, dodaj gazu, odpuść i dociśnij wózek i zobacz co będzie, widziałem w CRF taką przypadłość, niby wszystko chodziło ale właśnie zejście z obrotów było spóźnione a po dociśnięciu wózka od razu było ok. Facet wstawił tam sprężynę i do czasu kupna nowego gaźnika chodziło dobrze.
-
Big
- Amator leśnych szlaków

- Kontakt:
Jasne. Zamienisz mieszanke paliwowo powietrzna wolnych na paliwo. Deczko podniesie się przepustnice i bedzie git.
Jakos bedzie chodziło. :rolleyes:
Jakos bedzie chodziło. :rolleyes:
-
grayfox
- Do odcięcia!

- Motocykl: KXF 250 2006
- Styl jazdy: Cross Country
Skoro jest teraz o przeszło 20 stopni zimniej to dlaczego wymiana pilot jet z 40 na 45 miałaby zmienić mieszankę w paliwo? Mamy gęstsze powietrze więc większa ilość paliwa wydaje się logicznym rozwiązaniem. Jeśli nie to auargumentuj dlaczego lub przedstaw inne rozwiązanie.
-
Big
- Amator leśnych szlaków

- Kontakt:
Taka zmiana dyszy ,to jak wykręcenie o 1/2 a nawet predzej o 1/4 obrotu sruby ilosci.
Tyle to da napewno.
Tyle to da napewno.