Motocykl i prawo
-
- Uzależniony od adrenaliny
- Motocykl: KTM 250 SXF '07
- Styl jazdy: Motocross
- Podziękował: 0
- Podziękowania: 0
- Status : Offline
Re: Motocykl i prawo
zrób sobie prawko kategorii A, bo co Ci z tego, że opłacasz wszystko i masz zarejestrowany, jak prawka nie masz, kasa w błoto.
-
- Gdzie jest sprzęgło?
Zaden policjant jeszcze nikomu prawa jazdy nie zabral. Prawo jazdy zabiera urzad wydajacy, dostaje sie wezwanie, idziesz i oddajesz. Za jazde bez uprawnien jest sad grodzki. moga Ci dowalic z kilku paragrafow. Suma sumarum mozesz musiec sprzedac nerki obie, zeby sie wyplacic. Taniej jest miec prawko. I na pewno bardziej komfortowo sie jezdzi.
-
- Mistrz prostej
- Motocykl: YZ250F
- Kontakt:
tylko gorzej jak ktoś jeszcze nie może zrobić prawka. To najważniejsze jest wtedy tylko aby był zajerestrowany i miał oc
-
- Amator leśnych szlaków
- Motocykl: crf 250
- Podziękowania: 1 raz
Co wolno na własnej działce??Normy decybeli oraz prawo..
Witam, w skrócie chodzi o to ze mam 7 hektarów działki obok chaty na niej mam usypany tor na ktorym jezdze tylko ja z kumplem. Nie organizuje żadnych zawodów itp.Mam również wkur*** sasiada ktory sie do mnie doczepił...mieszka w odległości okolo 500 metrów od mojego domu.Jeżdze seryjnym motocyklem marki Honda crf 250 i wiec mam pytanie czy mam prawo jezdzic po wlasnej posesji czy łamie prawo??
Interesuje mnie to czy istnieja jakies normy prawne dotyczace chałasu niedaleko zabudowań??Czy cos mi grozi za to jesli sprawa poszlaby do sądu??Zaznaczam że jezdze praktycznie raz lub 2 razy w tygodniu po okolo godzine i nie robie tego w nocy lecz w godzinach popłudniowych.Tacy ludzie przyczyniaja sie do tego że sport w tym kraju cieżko sie rozwija i poprostu mam dosyc takich ludzi...jak sie nie podoba niech zamontuja okna dzwiekoszczelne albo sie wyprowadza na bezludna wyspe..A może sa jakies wkładki wyciszające tlumik lecz takie ktore nie oddziałują na moc motocykla??Oczekuje jakis konkretnych informacji od kogos kto ma o tym pojęcie lub ma jakiegos znajomego prawnika??Z góry dziękuje
Interesuje mnie to czy istnieja jakies normy prawne dotyczace chałasu niedaleko zabudowań??Czy cos mi grozi za to jesli sprawa poszlaby do sądu??Zaznaczam że jezdze praktycznie raz lub 2 razy w tygodniu po okolo godzine i nie robie tego w nocy lecz w godzinach popłudniowych.Tacy ludzie przyczyniaja sie do tego że sport w tym kraju cieżko sie rozwija i poprostu mam dosyc takich ludzi...jak sie nie podoba niech zamontuja okna dzwiekoszczelne albo sie wyprowadza na bezludna wyspe..A może sa jakies wkładki wyciszające tlumik lecz takie ktore nie oddziałują na moc motocykla??Oczekuje jakis konkretnych informacji od kogos kto ma o tym pojęcie lub ma jakiegos znajomego prawnika??Z góry dziękuje
-
- Gdzie jest sprzęgło?
- Motocykl: Yamaha yz250f
- Kontakt:
Witam. Taki sąsiad to skarb nie ma co gadać. tacy są jak wrzód na dupie.
A poważnie. Na gruncie Kodeksu Cywilnego własciciel nieruchomości może krzystać ze swojej własności zgodnie z jej społeczno-gospodarczym przeznaczeniem, jednak granice tego korzystania z nieruchomości wyznacza art.144 KC. Stanowi on podstawę do sformułowania (przez ,,nadgorliwego sąsiada") zarzutu o wytwarzanie tak zwanych immisji. W tym przypadku będzie to hałas. ,, Właściciel nieruchomości powinien przy wykonywaniu swego prawa powstrzymać się od działań, które by zakłucały korzystanie z nieruchomości sąsiednich ponad przeciętną miarę....." Oczywiście musi mieć na to twarde dowody (np. zmierzony poziom decybeli) co nie jest takie proste. Może też wzywać w nieskończonośc policje jak już tego nie robi. Najlepiej dogadać sie polubownie. Bo jak zbierze jeszcze kilku podobnych do siebie pędzli to może być klopot.
A poważnie. Na gruncie Kodeksu Cywilnego własciciel nieruchomości może krzystać ze swojej własności zgodnie z jej społeczno-gospodarczym przeznaczeniem, jednak granice tego korzystania z nieruchomości wyznacza art.144 KC. Stanowi on podstawę do sformułowania (przez ,,nadgorliwego sąsiada") zarzutu o wytwarzanie tak zwanych immisji. W tym przypadku będzie to hałas. ,, Właściciel nieruchomości powinien przy wykonywaniu swego prawa powstrzymać się od działań, które by zakłucały korzystanie z nieruchomości sąsiednich ponad przeciętną miarę....." Oczywiście musi mieć na to twarde dowody (np. zmierzony poziom decybeli) co nie jest takie proste. Może też wzywać w nieskończonośc policje jak już tego nie robi. Najlepiej dogadać sie polubownie. Bo jak zbierze jeszcze kilku podobnych do siebie pędzli to może być klopot.
-
- Amator leśnych szlaków
- Motocykl: crf 250
No własnie dlatego interesuje mnie czy krosy spełniaja normy jakis decybeli itp??Smieszymnie to ze w polsce jest bardzo malo torów i jak ktos ma możliwosc polatac kolo domu to zawsze sie ktos musi doczepic.Ja nie dam za wygrana a jak sasiad chce miec wojne to bedzie ja mial ....
-
- Amator leśnych szlaków
- Motocykl: e ponad wszystko
-
- Amator leśnych szlaków
- Motocykl: Yz 250 2t 07'
- Kontakt:
to jest chore wogóle... może niech poprawią drogi i zaczna przyzwyczajac kierowcow samochodow do motocykli a nie takie cuda. zaden inny kraj na calym swiecie chyba nie wymyslil tak dziwnego pomysłu...
Mój kanał: http://pl.youtube.com/user/gmaliszewski
Aprilia Rx 50 --> Ktm Sx 125 --> Yamaha Yz 250f --> Suzuki Rm-Z 250 --> Yamaha Yz 250
Aprilia Rx 50 --> Ktm Sx 125 --> Yamaha Yz 250f --> Suzuki Rm-Z 250 --> Yamaha Yz 250
-
- Uzależniony od adrenaliny
- Motocykl: KTM 250 SXF '07
chore co kadencję to głupsze pomysły. jeszcze niech wprowadzą takie coś, że samochodami o mocy maksymalnej do 120 koni można jeździć od 18 lat, a mocniejszymi to od 24, i tu cytat "wielu niedoświadczonych, nieodpowiedzialnych i bezmyślnych kierowców, którzy mają pod sobą maszyny rozpędzające się do 200 km na godzinę w kilka sekund"
i to tylko potwierdza to jaką opinię mamy my - wszyscy motocykliści
i to tylko potwierdza to jaką opinię mamy my - wszyscy motocykliści
-
- Amator leśnych szlaków
- Motocykl: Yz 250 2t 07'
- Kontakt:
niech nasz rząd pojedzie sobie do włoch czy grecji i zobaczy ile tam jest motocykli i jakie dzieci na nich jezdza... i jakos nikt nie narzeka...
Mój kanał: http://pl.youtube.com/user/gmaliszewski
-
- Amator leśnych szlaków
- Motocykl: e ponad wszystko
Mam podobne zdanie o tym......ekhhem... pomyśle
Po prostu nie tędy droga .... najlepiej w ogóle wycofać motocykle z ruchu drogowego..bo po co to komu
Ale i tak widzę małe szanse żeby ten pomysł wszedł w życie ...
Po prostu nie tędy droga .... najlepiej w ogóle wycofać motocykle z ruchu drogowego..bo po co to komu
Ale i tak widzę małe szanse żeby ten pomysł wszedł w życie ...
Motocross#Supermoto#Speedway#RPF#FMX
>FSW<