Czy używać sprzęgło do zmiany biegów?
-
- Amator leśnych szlaków
- Motocykl: Yz 250 2t 07'
- Styl jazdy: Motocross
- Podziękował: 0
- Podziękowania: 1 raz
- Kontakt:
- Status : Offline
Re: Czy używać sprzęgło do zmiany biegów?
ja zawsze hamuje bez sprzegla poprostu z wyczuciem starajac sie nigdy nie blokowac tylnego kola, bardzo rzadko zdarza sie ze maszyna gasnie, czasem przy naprawde bardzo malych predkosciach.
wedlug mnie trzeba wyczuc z jaka sila hamowac zeby nie zablokowac kola a zeby hamowanie bylo jak najbardziej efektywne.
wedlug mnie trzeba wyczuc z jaka sila hamowac zeby nie zablokowac kola a zeby hamowanie bylo jak najbardziej efektywne.
Mój kanał: http://pl.youtube.com/user/gmaliszewski
Aprilia Rx 50 --> Ktm Sx 125 --> Yamaha Yz 250f --> Suzuki Rm-Z 250 --> Yamaha Yz 250
Aprilia Rx 50 --> Ktm Sx 125 --> Yamaha Yz 250f --> Suzuki Rm-Z 250 --> Yamaha Yz 250
-
- Amator leśnych szlaków
- Podziękowania: 0
- Kontakt:
Proporcja jest wtedy podobna, albo jeszcze ciut więcej przodem. W ogóle przeważnie na twardszych nawierzchniach mocniej ciśnie się hamulceMX_Bartek pisze:no to jak hamować na piachu już wiemy, a jak to najlepiej robić na torach twardych i ziemnych(miękkich, ale nie piaskowych)?

-
- VIP
- Kontakt:
Kół nie można blokować ponieważ spada skuteczność hamowania. Ogólnie trzeba hamować przednim hamulcem (w ok. 80% tak jak piszecie właśnie). Wiadomo, że na przód działa większa siła. Nie wolno blokować tylnego koła i wchodzić z zablokowanym w zakręt (dużo ludzi tak robi wchodząc tzw. powerslidem) Jeżeli będziemy hamować nie blokując koła wtedy motocykl sam nam się ładnie wprowadzi np. w koleinę.
-
- Mistrz prostej
- Motocykl: CRF 250 06'
- Kontakt:
niektóre zakręty trzeba pokonywać w jakimś stopniu ( chociaz na wejsciu ) z uslizgiem tylnego kola ;] N I E K T O R E 

-
- Amator leśnych szlaków
- Motocykl: Yz 250 2t 07'
- Podziękowania: 1 raz
- Kontakt:
przydałby się nowy temat dotyczący hamowania 

Mój kanał: http://pl.youtube.com/user/gmaliszewski
-
- Gdzie jest sprzęgło?
- Motocykl: Ktm 125sx
Bardzo fajny temat to pytanie gnębiło mnie przez dłuższy czas ja jezdze na ktmie bez sprzegla praktycznie uzywam je tylko do ruszania . Ostatnio gdy pojechalem w teren oczy wyskoczyli mi z orbit poniewaz myslalem ze posypala mi sie skrzynia okazalo sie ze nóżka od zmiany biegow poprostu sie slizgala i dojechalem do domu na 6 biegu . Co do zmiany biegow ze sprzęglem jest to naprawde duza strata czasu i silnik dostaje troszeczke po dupie w terenie , to co zauwazylem sprzeglo po wyjsciu z zakretu slizga się (w moim ktmie ) .Osobiscie jezeli ktos ma pieniążki i lubi sie troszeczke w lesie powyżywać lub na torze wbijajcie biegi bez sprzegla przeciez nasze maszynki to uwielbiaja jak je dojeżdzacie
)

-
- Gdzie jest sprzęgło?
przepraszam uprzejmie, wiem, że to mój pierwszy post, ale...phillip pisze: Co do zmiany biegow ze sprzęglem to [...] silnik dostaje troszeczke po dupie w terenie
w życiu bardziej debilnego zdania nie czytałem. Nie wiem czy kolega w ogóle rozumie idee sprzęgła w motocyklach/samochodach/pojazdach
i przykro mi to powiedzieć, ale ani słowo "troszeczke" ani "w terenie" nie zmienia postaci rzeczy. Zapraszam do elementarnej literatury dotyczącej silników spalinowych
a co do użytku: jak kto lubi, jak pruje po pagórkach to już raczej sobie odpuszczam sprzęgło, ale jak mam czas to zawsze przydusze klameczke do siebie

-
- Gdzie jest sprzęgło?
- Motocykl: SUZUKI RM 250
- Kontakt:
Re: suzuki rm 250 1996r dobry wybor?
kupilem rm250 z 96 roku i w zwiazku z tym mam pytanko, czy w tym modelu mozna wbijac biegi bez sprzegla??
RM 250 POWER;)))
-
- Amator leśnych szlaków
- Motocykl: Na razie nie ma
- Kontakt:
Tak można, ale jeżeli boisz się o skrzynie to używaj sprzęgła, tylko pamiętaj ze wtedy tarczki dostają po dupie.peny111 pisze:kupilem rm250 z 96 roku i w zwiazku z tym mam pytanko, czy w tym modelu mozna wbijac biegi bez sprzegla??
Moto sprzedane, zbieram kasę na następne.
-
- Amator leśnych szlaków
- Motocykl: 95' kx 125
- Kontakt:
Pewnie, że można jeśli nie szkoda ci siana na sypniętą skrzyniepeny111 pisze:kupilem rm250 z 96 roku i w zwiazku z tym mam pytanko, czy w tym modelu mozna wbijac biegi bez sprzegla??

-
- Gdzie jest sprzęgło?
- Motocykl: SUZUKI RM 250
- Kontakt:
pytam sie bo poprzedni wlasciciel twierdzil ze w tym modelu mozna wbijac bez sprzegla...
a tak nawiasem mowiac wiem do czego sluzy sprzeglo ale poprostu z ciekwaosci pytam czy takie cos jest wogole mozliwe...
pozdro
a tak nawiasem mowiac wiem do czego sluzy sprzeglo ale poprostu z ciekwaosci pytam czy takie cos jest wogole mozliwe...
pozdro
RM 250 POWER;)))