Czy używać sprzęgło do zmiany biegów?
-
- Mistrz prostej
- Motocykl: YZ 250
- Styl jazdy: Motocross
- Podziękował: 0
- Podziękowania: 0
- Status : Offline
Re: Czy używać sprzęgło do zmiany biegów?
jeździłem yz rm teraz ktm i nigdy nie używałem sprzęgła ani w dół ani w góre
-
- Mistrz prostej
jezdze rm-ką 250 z 93 roku (silnik ma 98 ) i na poczatku biegi zmienialem ze sprzeglem bo sie balem ze cos sie moze stac ze skrzynia ale po namowach kolegów jezdze juz troszke bez sprzegla i nie ma zadnej róznicy czy ze sprzeglem czy bez no oczywiscie bez jest wygodniej i szybciej hehe pozdrawiam
-
- Gdzie jest sprzęgło?
- Motocykl: Suzuki RM 125
Czytam te wszystkie opinie i sam nigdy nie bylem pewny jak to robic ale pogadałem z kilkoma mechanikami i ludzmi ktorzy sie znaja i mowia zeby nie uzywac sprzegła bo przy takich obrotach bardzo latwo spalic sprzegło , wydaje mi sie ze to prawda bo duzo osob tak twierdzi .. pzdr
-
- VIP
- Kontakt:
Wal biegi bez sprzegla, nie zastanawiaj sie w ogole i w gore i w dol.
-
- Moderator
- Motocykl: Husqa TE450 06/ FZ6S Fazer
- Styl jazdy: Enduro
- Podziękował: 2 razy
- Podziękowania: 3 razy
- Kontakt:
Święte słowa nic dodać nic ująć.szczuku pisze:Wal biegi bez sprzegla, nie zastanawiaj sie w ogole i w gore i w dol.
ADV/Adventure
-
- Stewart? Zmienia mi opony!
- Motocykl: Różnie to bywa.
Ja na zawodach jak nie miałem siły wciskać sprzęgła to do biegi do góry bez sprzęgła. W dół różnie. Czasami "z", czasami bez.
-
- Gdzie jest sprzęgło?
- Kontakt:
na zawodach i ze sprzeglem?? toć na zawodach to oni chyba nawet gazu nie puszczają i zmieniają biegi.....
tego typu crosy maja skryznie kulowe,są pół automatami ,wystarczy puscić gaz i zmienić bieg...sprzęgło tylko aby ruszyć.
tego typu crosy maja skryznie kulowe,są pół automatami ,wystarczy puscić gaz i zmienić bieg...sprzęgło tylko aby ruszyć.
-
- Gdzie jest sprzęgło?
- Motocykl: CRF 250 Xl50 GSX750R k7
- Kontakt:
Mam Rm 250 96r. I lubię szczelać z sprzęgła wychodząc z ostrych beczek itp..
Czasami się przydaje kiedy wylatuje z muld i redukuje w górę przez chwile przyczyniając manetkę gazu do uczy mania jak najwyższego zakresu obrotu efekt małe nitro....
(oczywiście sprawdzone tylko w dwutakcie )
Czasami się przydaje kiedy wylatuje z muld i redukuje w górę przez chwile przyczyniając manetkę gazu do uczy mania jak najwyższego zakresu obrotu efekt małe nitro....
(oczywiście sprawdzone tylko w dwutakcie )
-
- Stewart? Zmienia mi opony!
- Motocykl: Różnie to bywa.
Myśle, że DT nie jest przystosowana do zmiany biegów bez sprzęgłaToMGaN- pisze:na zawodach i ze sprzeglem?? toć na zawodach to oni chyba nawet gazu nie puszczają i zmieniają biegi.....
-
- Mistrz prostej
- Motocykl: crf 450
Moja detka zrobiła ze mną 7000km po tym strzeliły łożyska na wale, skrzyni nigdy nie oszczędzałem, po cholere męczyć się i naciskać na klamke jak można troche mocniej szarpnąć stopą. Efekt? Skrzynia w nienaruszonym stanie. Jak nie będziesz redukował z 4 na 1 że silnik będzie łapał obroty w mld obr/min to nie powinno się nic dziać.
-
- Mistrz prostej
- Motocykl: Honda CR 125 '04
ja w swojej YZ 125 95r. uzywam sprzegla poniewaz nie jestem zawodowcem a pare setnych sekundy mnie nie zbawi a skrzyni raczej pomoze.
Honda CR 125 2004''
-
- Gdzie jest sprzęgło?
- Motocykl: Yamaha YZ 250
- Kontakt:
Nie rozumiem tej dyskusji.
W wyczynowym krossie(typowy full cross) sprzęgło służy tylko do ruszania(choć i nie koniecznie). Nie niesie to uszczerbku na skrzyni absolutnie! Te sprzęty są tak stworzone, że sprzęgła nie używa sie do zmiany biegów! Jesli ktos se jezdzi ze sprzęgłem i mu tak sie przyzwyczail to jego sprawa. Czy jest amatorem to też nie ma znaczenia! jazda w ciężkim terenie uniemożliwia sensowne używanie sprzęgła! jazda bez sprzęgła jest 300% przyjemniejsza, płynniejsza i bezpieczniejsza! Nie używasz sprzęgła to nie strzelasz sprzęgłem więc nie ma niespodziewajek! Czasami się strzeli i tyle!
W wyczynowym krossie(typowy full cross) sprzęgło służy tylko do ruszania(choć i nie koniecznie). Nie niesie to uszczerbku na skrzyni absolutnie! Te sprzęty są tak stworzone, że sprzęgła nie używa sie do zmiany biegów! Jesli ktos se jezdzi ze sprzęgłem i mu tak sie przyzwyczail to jego sprawa. Czy jest amatorem to też nie ma znaczenia! jazda w ciężkim terenie uniemożliwia sensowne używanie sprzęgła! jazda bez sprzęgła jest 300% przyjemniejsza, płynniejsza i bezpieczniejsza! Nie używasz sprzęgła to nie strzelasz sprzęgłem więc nie ma niespodziewajek! Czasami się strzeli i tyle!