Kulinaria
-
Autor tematugajowy
- Do odcięcia!
- Posty: 719
- Rejestracja: ndz, 1 sty 2006, 10:11
- Styl jazdy: Motocross
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 0
- Podziękowania: 0
- Status : Offline
Kulinaria
Moje danie popisowe-wołowina curry w chlebkach pita:
Kupujemy:
ok.1 kg wołowiny może być gulaszowa, zrazowa etc.
ok.0,5 kg cebuli
po 2 paryki żółte, czerwone i zielone
1 słój ketchupu z Włocławka
1 puszka ananasa w kostce
Przyprawy: Curry, bazylia, cząber, sól czosnkowa, pieprz ziołowy, tymianek, bazylia, pieprz czarny grubo mielony (nie żałujcie), sól, chili.
W wariancie z chlebkami pita dodatkowo mąka, sól, woda, drożdże.
Działamy tak: Wołowinę kroimy w kostkę. Cebulę w półtalarki, paprykę na 2-3 centymetrowe paski. Wrzucamy to wszystko do gara, solimy, przyprawiamy (oprócz curry) i dodajemy odsączone z syropu kostki z ananasa. W miseczce rozrabiamy syrop z ananasa z ketchupem i całą (koniecznie!) torebką curry. Zalewamy tym mięso z dodatkami, mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki. następnego dnia wrzucamy wszystko na patelnię i wysmażamy na odkrytej patelni aż woda z sosu prawie całkiem odparuje. Tak mamy gotowe danie główne, możemy je podać upakowane w przeciętej na pół chrupiącej świeżej bułce lub zrobic chlebki pita (mi nie zawsze wychodzą, dlatego stosuję wariant z bułkami).
Chlebki pita:
Robimy ciasto jak na pizzę, tyle że formujemy rozpłaszczone kulki. Odstawiamy do wyrośnięcia i gdy urosną delikatnie je powtórnie rozpłaszczamy. Gdy znowu ciut podrosną-wkładamy je na 10 minut do bardzo nagrzanego piekarnika. Ciasto na chlebki możemy posolić solą czosnkową-nada przyjemnego aromatu harmonizującego z tym orientalnym daniem.
Smacznego.
Kupujemy:
ok.1 kg wołowiny może być gulaszowa, zrazowa etc.
ok.0,5 kg cebuli
po 2 paryki żółte, czerwone i zielone
1 słój ketchupu z Włocławka
1 puszka ananasa w kostce
Przyprawy: Curry, bazylia, cząber, sól czosnkowa, pieprz ziołowy, tymianek, bazylia, pieprz czarny grubo mielony (nie żałujcie), sól, chili.
W wariancie z chlebkami pita dodatkowo mąka, sól, woda, drożdże.
Działamy tak: Wołowinę kroimy w kostkę. Cebulę w półtalarki, paprykę na 2-3 centymetrowe paski. Wrzucamy to wszystko do gara, solimy, przyprawiamy (oprócz curry) i dodajemy odsączone z syropu kostki z ananasa. W miseczce rozrabiamy syrop z ananasa z ketchupem i całą (koniecznie!) torebką curry. Zalewamy tym mięso z dodatkami, mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki. następnego dnia wrzucamy wszystko na patelnię i wysmażamy na odkrytej patelni aż woda z sosu prawie całkiem odparuje. Tak mamy gotowe danie główne, możemy je podać upakowane w przeciętej na pół chrupiącej świeżej bułce lub zrobic chlebki pita (mi nie zawsze wychodzą, dlatego stosuję wariant z bułkami).
Chlebki pita:
Robimy ciasto jak na pizzę, tyle że formujemy rozpłaszczone kulki. Odstawiamy do wyrośnięcia i gdy urosną delikatnie je powtórnie rozpłaszczamy. Gdy znowu ciut podrosną-wkładamy je na 10 minut do bardzo nagrzanego piekarnika. Ciasto na chlebki możemy posolić solą czosnkową-nada przyjemnego aromatu harmonizującego z tym orientalnym daniem.
Smacznego.
-
- Stewart? Zmienia mi opony!
- Posty: 1437
- Rejestracja: sob, 1 paź 2005, 12:47
- Motocykl: może kiedyś
- Styl jazdy: Motocross
- Lokalizacja: "Miasto złą sławą owiane..."
- Podziękował: 0
- Podziękowania: 0
- Status : Offline
Ciekawy przepis, musze to wypróbować i przetestuje na dziewczynie. Mój zestaw godny polecenia to:
1. Wkładamy nieco zwietrzałą pizze do mikrofalki (może być razem z tym opakowaniem)
2. Wyjmujemy po krótkiej chwili
3. Zalewamy kufel ulubionym trunkiem
4. Włączamy TV i delektujemy sie smakiek odgrzewki i piwa. To była specjalność szefa kuchni. Pozdro
1. Wkładamy nieco zwietrzałą pizze do mikrofalki (może być razem z tym opakowaniem)
2. Wyjmujemy po krótkiej chwili
3. Zalewamy kufel ulubionym trunkiem
4. Włączamy TV i delektujemy sie smakiek odgrzewki i piwa. To była specjalność szefa kuchni. Pozdro
but only the devil responded cause god wasn't there...
-
- Rekord toru!
- Posty: 1609
- Rejestracja: wt, 19 lip 2005, 12:56
- Styl jazdy: Motocross
- Lokalizacja: LDZrox, City of Pubs | 666is coming
- Podziękował: 0
- Podziękowania: 0
- Kontakt:
- Status : Offline
Oj widzę, że jesteś leniwy Kaze Trzeba sie delektować takimi smakami dobrymi, osobiście lubie dobrze zjeść. Polecam:
Porcja dla 5 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.
1 kg zadniej jagnieciny,
250 g masla,
10 malych ziemniakow,
5 malych cebulek,
5 zabkow czosnku,
125 g utartego zoltego sera,
100 g sera owczego,
100 ml oleju,
ciasto fyllo z 250 g maki (przepis w "ogolne"),
oregano, sol, pieprz.
1. Mieso pociac na 5 porcji, wlozyc do garnka, dodac 2 lyzki masla, wrzucic cebulki i ziemniaki, podgrzac az wszystko zrumieni sie z wierzchu.
2. Ser owczy podzielic na 5 czesci.
3. Z ciasta fyllo przygotowac 5 cienkich, duzych plackow. Kazdy posmarowac maslem, na nim ulozyc 1 porcje miesa, cebule, zabek czosnku, kawalek sera owczego, 2 ziemniaki. Posypac utartym serem, oregano, sola i pieprzem. Dodac
jeszcze troche masla. Ciasto szczelnie zawinac.
4. Naczynie do pieczenia nasmarowac olejem. Buleczki posmarowac maslem, nakryc
folia aluminiowa. Piec na srednim ogniu 1 godz.
Porcja dla 5 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.
1 kg zadniej jagnieciny,
250 g masla,
10 malych ziemniakow,
5 malych cebulek,
5 zabkow czosnku,
125 g utartego zoltego sera,
100 g sera owczego,
100 ml oleju,
ciasto fyllo z 250 g maki (przepis w "ogolne"),
oregano, sol, pieprz.
1. Mieso pociac na 5 porcji, wlozyc do garnka, dodac 2 lyzki masla, wrzucic cebulki i ziemniaki, podgrzac az wszystko zrumieni sie z wierzchu.
2. Ser owczy podzielic na 5 czesci.
3. Z ciasta fyllo przygotowac 5 cienkich, duzych plackow. Kazdy posmarowac maslem, na nim ulozyc 1 porcje miesa, cebule, zabek czosnku, kawalek sera owczego, 2 ziemniaki. Posypac utartym serem, oregano, sola i pieprzem. Dodac
jeszcze troche masla. Ciasto szczelnie zawinac.
4. Naczynie do pieczenia nasmarowac olejem. Buleczki posmarowac maslem, nakryc
folia aluminiowa. Piec na srednim ogniu 1 godz.
DOLCE & GABBANA VIP ELITE#60
-
Autor tematugajowy
- Do odcięcia!
- Posty: 719
- Rejestracja: ndz, 1 sty 2006, 10:11
- Styl jazdy: Motocross
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 0
- Podziękowania: 0
- Status : Offline
Danie popisowe part.2
GULASZ a`la UŁAN BATOR
Jak podają źródła tą potrawę jadał juz legendarny CzyngizHan, aktualnie znanym jej fanem jest Stefan Everts-jak mówił w wywiadzie dla ostatniego MotocrossWorld nie wyobraża sobie startów w sezonie 2005/2006 bez mongolskiego kucharza i jego flagowej potrawy. Zakulisowe wiadomości mówią o tym że konkurencyjna stajnia Hondy posłała w bezkresne stepy i okolice pustyni Kara-kum head hunterów tropiacych lokalnych mistrzów patelni...Może się uda przyciągnąć legendarnego Stefana do zmiany teamu, zobaczymy. Tymczasem My mamy okazję skosztować tej ulubionej potrawy Mistrza, co więcej-możemy spróbować przyrządzić ją sami:
Składniki:
1-1,5kg koniny (takiej gulaszowej)
marynata do mięs pikantna (Kamis)
z 2 torebki czerwonej, słodkiej papryki
ostra papryka
pieprz ziołowy
chili
cząber
pieprz czosnkowy ew. dla fanów czosnku-czosnek
pieprz czarny grubo mielony
4 duże główki cebuli
8 czerwonych papryk
3-4 sparzone pomidory przekrojone na 4
1 cukinia
Wieczorem przygotowujemy mięso-kroimy je na kostkę, zalewamy marynatą kamisu, delikatnie solimy i wkładamy na noc do lodówki. W drugim garze przygotowujemy osobno warzywa-wrzucamy wszystko elegancko umyte i pokrojone, wrzucamy przyprawy i dusimy aż papryka będzie przyjemnie miękka. Następnego dnia zamarynowane mięso wysmazamy na patelni aż będzie miękkie. Wszystko trzeba dosolić, doprawić-ma to być danie bardzo ostre. Jak mięso będzie gotowe-wrzucamy razem z pozostałym wywarem do warzyw, dusimy i mieszamy z 10 minut i gotowe. Gulasz możemy podawać z ryżem, plackami ziemniaczanymi (wtedy mamy gulasz szalonego madziara), ziemniakami, chlebem etc...Co nam wpadnie w rękę. Pamiętajmy zeby mięso i warzywa przygotowywac osobno-inaczej wszystko się rozgotuje na amen.
Pamiętajmy ze mięso końskie choć nie jest popularne w naszym kraju-jest bardzo cenione wśród prostego ludu wschodu. Najczystsze mięso, koń nie zje wszystkiego jak za przeproszeniem świnia. Chude, delikatne (po macerowaniu w marynacie) i bardzo wartościowe.
Smacznego. No i pamiętajmy-jemy potrawę Mistrza MX2. Ja sam, gdy ją pierwszy raz posmakowałem zrobiłem pierwszego w życiu whoops`a i to wielgaśną LC4. W tej kuchni jest potencjał. Kolega któremu dałem łyzkę na posmakowanie zrobił jeszcze lepszego whoops`a simsonem trzy biegowym-lepszej rekomendacji nie trzeba. Był jeszcze jeden chłopaczek na komarku-on po powąchaniu nieziemskiego aromatu tego dania zrobił momentalnie back-flipa. Gdyby coś zjadł-jestem pewien że zrobiłby nim podwójnego. No dobra, bo już mi się od pitraszenia p.i.e.r.d.o.l.i we łbie
Pzdr.
P.S: MXrool-zdradź jak robisz to zagadkowe ciasto fyllo.
GULASZ a`la UŁAN BATOR
Jak podają źródła tą potrawę jadał juz legendarny CzyngizHan, aktualnie znanym jej fanem jest Stefan Everts-jak mówił w wywiadzie dla ostatniego MotocrossWorld nie wyobraża sobie startów w sezonie 2005/2006 bez mongolskiego kucharza i jego flagowej potrawy. Zakulisowe wiadomości mówią o tym że konkurencyjna stajnia Hondy posłała w bezkresne stepy i okolice pustyni Kara-kum head hunterów tropiacych lokalnych mistrzów patelni...Może się uda przyciągnąć legendarnego Stefana do zmiany teamu, zobaczymy. Tymczasem My mamy okazję skosztować tej ulubionej potrawy Mistrza, co więcej-możemy spróbować przyrządzić ją sami:
Składniki:
1-1,5kg koniny (takiej gulaszowej)
marynata do mięs pikantna (Kamis)
z 2 torebki czerwonej, słodkiej papryki
ostra papryka
pieprz ziołowy
chili
cząber
pieprz czosnkowy ew. dla fanów czosnku-czosnek
pieprz czarny grubo mielony
4 duże główki cebuli
8 czerwonych papryk
3-4 sparzone pomidory przekrojone na 4
1 cukinia
Wieczorem przygotowujemy mięso-kroimy je na kostkę, zalewamy marynatą kamisu, delikatnie solimy i wkładamy na noc do lodówki. W drugim garze przygotowujemy osobno warzywa-wrzucamy wszystko elegancko umyte i pokrojone, wrzucamy przyprawy i dusimy aż papryka będzie przyjemnie miękka. Następnego dnia zamarynowane mięso wysmazamy na patelni aż będzie miękkie. Wszystko trzeba dosolić, doprawić-ma to być danie bardzo ostre. Jak mięso będzie gotowe-wrzucamy razem z pozostałym wywarem do warzyw, dusimy i mieszamy z 10 minut i gotowe. Gulasz możemy podawać z ryżem, plackami ziemniaczanymi (wtedy mamy gulasz szalonego madziara), ziemniakami, chlebem etc...Co nam wpadnie w rękę. Pamiętajmy zeby mięso i warzywa przygotowywac osobno-inaczej wszystko się rozgotuje na amen.
Pamiętajmy ze mięso końskie choć nie jest popularne w naszym kraju-jest bardzo cenione wśród prostego ludu wschodu. Najczystsze mięso, koń nie zje wszystkiego jak za przeproszeniem świnia. Chude, delikatne (po macerowaniu w marynacie) i bardzo wartościowe.
Smacznego. No i pamiętajmy-jemy potrawę Mistrza MX2. Ja sam, gdy ją pierwszy raz posmakowałem zrobiłem pierwszego w życiu whoops`a i to wielgaśną LC4. W tej kuchni jest potencjał. Kolega któremu dałem łyzkę na posmakowanie zrobił jeszcze lepszego whoops`a simsonem trzy biegowym-lepszej rekomendacji nie trzeba. Był jeszcze jeden chłopaczek na komarku-on po powąchaniu nieziemskiego aromatu tego dania zrobił momentalnie back-flipa. Gdyby coś zjadł-jestem pewien że zrobiłby nim podwójnego. No dobra, bo już mi się od pitraszenia p.i.e.r.d.o.l.i we łbie
Pzdr.
P.S: MXrool-zdradź jak robisz to zagadkowe ciasto fyllo.
-
- Moderator
- Posty: 278
- Rejestracja: sob, 19 lut 2005, 13:16
- Motocykl: CRF 250 R 2009
- Styl jazdy: Motocross
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 0
- Podziękowania: 0
- Kontakt:
- Status : Offline
Panowie, super przepisy... i z jajem. Zwłaszcze Gulasz a`la Ułan Bator Gajowego i cała ta historia z Evertsem. Jakby co, mam nadzieję, że możemy to przedrukować na Stronę Główną, co? Damy też linka do zakładki kulinaria, niech ludzie sobie poczytają, co Wy tam sobie serwujecie, żeby wyżej latać;-)))
Nikasil.pl
-
- Amator leśnych szlaków
- Posty: 227
- Rejestracja: wt, 7 lut 2006, 13:47
- Styl jazdy: Motocross
- Lokalizacja: Bulowice
- Podziękował: 0
- Podziękowania: 0
- Kontakt:
- Status : Offline
hehe ja tam mało gotuje...tylko tyle co musze tak to siora i mamuśka trzymaja piecze nad kuchnia!!
z tego co robie sam to "jajecznica byle co" poprostu do jajecznicy z około 4 jaj wrzucam co popadnie boczek miesko szynke ser dobrawiona wegetą(wrzucić można wszystko wg upodoban) jak sobie robie to zawsze mi smakuje :):):):):):):)
i najlepsza zupa "śmietnik" (nazwa odrażająca ale zupka bardzo dobra i przedewszystkim zdrowa) tzn w zupie są wszystkie jarzyny troche ziemniczków!
heh i zapomniałbym o "naleśnikach na słodko"
porcja na jednego:
-2 jajka
-5łyżek mąki
-mleko (zależy jakie ciasto się chce)
-5 łyżek stołowych cukru (można mniej albo wiecej)
jeśli jest do tego dżemik truskawkowy to naprawde super słodko w ustach!:):):):):)
może nie za bogate te kulinaria ale każdy je to co chce!! za to lubie piec placki! jak chcecie to mogę wam podac pare fajnych przepisów!! na super ciasto do kawy!! Pozdrawiam!
z tego co robie sam to "jajecznica byle co" poprostu do jajecznicy z około 4 jaj wrzucam co popadnie boczek miesko szynke ser dobrawiona wegetą(wrzucić można wszystko wg upodoban) jak sobie robie to zawsze mi smakuje :):):):):):):)
i najlepsza zupa "śmietnik" (nazwa odrażająca ale zupka bardzo dobra i przedewszystkim zdrowa) tzn w zupie są wszystkie jarzyny troche ziemniczków!
heh i zapomniałbym o "naleśnikach na słodko"
porcja na jednego:
-2 jajka
-5łyżek mąki
-mleko (zależy jakie ciasto się chce)
-5 łyżek stołowych cukru (można mniej albo wiecej)
jeśli jest do tego dżemik truskawkowy to naprawde super słodko w ustach!:):):):):)
może nie za bogate te kulinaria ale każdy je to co chce!! za to lubie piec placki! jak chcecie to mogę wam podac pare fajnych przepisów!! na super ciasto do kawy!! Pozdrawiam!
-
- VIP
- Posty: 892
- Rejestracja: czw, 3 mar 2005, 20:28
- Motocykl: GSXR 750 K0
- Styl jazdy: Motocross
- Lokalizacja: RASZKÓW
- Podziękował: 0
- Podziękowania: 0
- Kontakt:
- Status : Offline
dobra to dzwonie do mamy moze jeszcze nie robila zakupow ;p w przyszlym tygodniu ocenie to cos z chlebkami pita, a nastepnie przepis mxroola.
Pozdro
EDIT:
Bylo z wieprzowina i ryzem - wyszlo super !!!! whipa nie zrobilem, ale smak swietny !! Jutro prawdopodobnie zrobie bedzie to danie z buleczkami i tez nie obylo sie oczywiscie bez zmian bo zamiast wolowiny bedzie kurczak. Buleczki robie sam i zrobie je juz dzisiaj bo od rana mnie chyba nie bedzie.
pozdro[/quote]
Pozdro
EDIT:
Bylo z wieprzowina i ryzem - wyszlo super !!!! whipa nie zrobilem, ale smak swietny !! Jutro prawdopodobnie zrobie bedzie to danie z buleczkami i tez nie obylo sie oczywiscie bez zmian bo zamiast wolowiny bedzie kurczak. Buleczki robie sam i zrobie je juz dzisiaj bo od rana mnie chyba nie bedzie.
pozdro[/quote]