Wpływ MOTOCROSS`u na organizm człowieka?
-
Autor tematumały
- VIP
- Motocykl: Yamaha YZ250F '18
- Styl jazdy: Motocross
- Podziękował: 0
- Podziękowania: 0
- Status : Offline
Wpływ MOTOCROSS`u na organizm człowieka?
Pomijając wszelkiego rodzaju kontuzje, wydawać by się mogło, że motocross wpływa bardzo dobrze na ciało człowieka. Rozwija wiele partii mięśni, pozwala utrzymać kondycję, uzdatnia zmysły równowagi, itp. A jak sie ma sprawa ze stawami? Przecież podczas jazdy panują ogromne przeciążenia dla stawów! Ja mam właśnie taki problem, mianowicie kiedy byłem mały miałem ASO (albo ISO, coś takiego w każdym razie) 450 gdzie standardem jest bodajże około 100. To jest poziom paciorkowców w organizmie. Oczywiście nachapałem się tyle tego badziewia poprzez przeoczenie lekarzy . Skutkami tego było znaczne osłabienie stawów. Po długiej jeździe, nie tyle mięśnie odmawiają posłuszeństwa co właśnie stawy.
Co robić aby to w pewien sposób załagodzić? Jakie macie zdanie na ten temat?
Co robić aby to w pewien sposób załagodzić? Jakie macie zdanie na ten temat?
-
- Amator leśnych szlaków
- Kontakt:
-
- Amator leśnych szlaków
- Kontakt:
nie ma rzeczy które mają same plusy!!wiadomo motocross moze i jest dobry bo mocno wyrabia kodycje!ale mają też duży minus bo stawy,kręgosłup,ścięgna po pewnym czasie wysiadają.... jedynym sposobem jest tak jak już mówiono dobra dieta,witaminki,odżywki, zawsze dobra rozgrzewka przed treningiem/zawodami to zawsze w jakimś stopniu spowolni wysiadanie stawów itd....
-
- Mistrz prostej
- Motocykl: Yz250f
- Kontakt:
-
- Gdzie jest sprzęgło?
- Motocykl: WR400F
jak wsiadam na motor i jade na tor albo w las to zapominam o wszelkich stresach,troskach i problemach...liczy sie tylko nawinieta manetka i zeby trafic w droge... a reszte mam w dupie...motocross to dla mnie idealny sposób na odstresowanie.Nie startuje w zawodach,traktuje jazde jako rozrywke...Jazda pozytywnie wplywa tez na kondycje,wiec nie dostaje zadyszki na schodach...
A ze mozna sobie zepsuc zdrowko...to juz inna sprawa!!Skrecone kolano to jest pamiatka na cale zycie..tak samo urazy kregoslupa.Ale co tam,kazdy kto wsiada na motorek powinien sobie z tego zdawac sprawe,ale nie myslec o tym jak jedzie...
A ze mozna sobie zepsuc zdrowko...to juz inna sprawa!!Skrecone kolano to jest pamiatka na cale zycie..tak samo urazy kregoslupa.Ale co tam,kazdy kto wsiada na motorek powinien sobie z tego zdawac sprawe,ale nie myslec o tym jak jedzie...
-
- Rekord toru!
- Kontakt:
Działanie adrenaliny polega na bezpośrednim pobudzeniu zarówno receptorów α-, jak i β-adrenergicznych, przez co wykazuje działanie sympatykomimetyczne. Wyraźny wpływ na receptory α widoczny jest wobec naczyń krwionośnych, ponieważ w wyniku ich skurczu następuje wzrost ciśnienia tętniczego. Adrenalina przyspiesza czynność serca jednocześnie zwiększając jego pojemność minutową, w nieznaczny sposób wpływając na rozszerzenie naczyń wieńcowych; rozszerza też źrenicę i oskrzela ułatwiając i przyśpieszając oddychanie. Ponadto hamuje perystaltykę jelit, wydzielanie soków trawiennych i śliny oraz obniża napięcie mięśni gładkich. Adrenalina jako hormon działa antagonistycznie w stosunku do insuliny - przyspiesza glikogenolizę, zwiększając stężenie glukozy w krwi. Wyrzut adrenaliny do krwi jest jednym z mechanizmów uruchamianych przy hipoglikemii. Zwiększa ciśnienie rozkurczowe w aorcie oraz zwiększa przepływ mózgowy i wieńcowy. Poprawia przewodnictwo i automatykę w układzie bodźcowo-przewodzącym. Zwiększa amplitudę migotania komór, przez co wspomaga defibrylację. Dawkowanie przy NZK 1 mg co 3-5 minut. Nie stosuje się już dużych dawek, bo po przywróceniu akcji serca powoduje tachykardię i zwiększone zużycie tlenu przez serce. Rozszerza źrenice, co nie pozwala na ocenę ośrodkowego układu nerwowego.
DOLCE & GABBANA VIP ELITE#60