Wędkarstwo - wędkarze czyli nasi forumowicze :)
-
- Amator leśnych szlaków
- Motocykl: CRF 250 R7
- Styl jazdy: Motocross
- Podziękował: 0
- Podziękowania: 0
- Kontakt:
- Status : Offline
Dzęki sochum, trochę wcześniej już poszperałem i widziałem tą stronę.sochun pisze:Witam wszystkich.
Wygląda na to, że mój pierwszy post na tym forum będzie dotyczył wędkarstwa. Moja ulubiona metoda to lekki spinning, swój urok mają też nocne zasiadki
Dobra stronka o łowieniu ryb: http://www.wcwi.pl/
Dla BaRy uszczególnienie: http://www.wcwi.pl/index.php?option=com ... &Itemid=59
Pozdrawiam.
Ja mogę polecić to forum.:
http://www.splawik.com.pl
Ostatnio byłem na działce i łowiłem nowym sprzętem, który to Kaze pomógł mi wybierać ale brania był raczej słabe, nawet mój sąsiad specjalista za dużo nie nałapał.
Ja wyciągnełem chyba z 10 leszczy takich jakby z jednego rocznikam, może miały z 30-cm i trochę mniejszych leszczy i płotek.
Ale kuźwa cały czas nie mogę wyjąć nic większego, może jestem zbyt niecierpliwy.
Nastempnym razem chyba spróbuje na kulki proteinowe i metode włosową żeby jakiegoś karpia dorwać.
-
- VIP
- Motocykl: SXF 350
- Kontakt:
Heh. Może już słyszeliście o tym lub nie. Łapanie na wątróbkę zamiast żywej rybki zakładamy mniej lub więcej jak kto woli wątróbki i heja . Najbardziej biorą na to sumy. Ja mieszkam 1km od odry więc wędkuje od czasu do czasu. Sprzęt spiningowy za ponad 200 zł jedna wędka to można już połapać. Konkretniej jakie to kije i kołowrotki podam jak spisze bo leżą w warsztacie. 8)
-
Autor tematuKaze
- Stewart? Zmienia mi opony!
- Motocykl: może kiedyś
Wątróbką to ja węgorze nęciłem (i na bydlęcą krew) i miałem gorsze połowy niż na posiekane rosówy pachnące gnojem. O tym że sumy na wątróbke...może sie wybiore na rzeke to zobacze. Szukam teraz turkucia podjadka, legendarna przynęta na sumy. Są to niebezpieczne owady bo mają silne otwory gębowe i toksyne czy coś - ale chyba moge to polecić bez uprzedniego sprawdzenia, za granicą na turkucie łapali sześćdziesiątki i większe. Sumy w dzień trudno złapać/zlokalizować ale dzienne sumy zwykle są ogromne. W nocy są łatwe jak kobiety. Wypływają pod samą powierzchnią wody i słychać jak jakieś olbrzymie cielska przewracają sie w wodzie. Ponadto słychać "cmokanie" i na to powinniśmy być wyczuleni. Aha co do połowu na martwą rybke nauczyłem sie bardzo ciekawej rzeczy - otóż znajomy opowiedział mi pewną historie - chodzi o to że gdy wybieramy sie np na szczupaka i powinniśmy zaopatrzyć sie w przynęty w sklepie Należy kupić jakieś morskie, małe ryby i przetrzymywać w zamrażalniku, przed łowieniem odmrozić oczywiście. Szczupaki uwielbiają je. Szczególnie polecam STYNKE - w wodzie wydziela bardzo intensywny ogórkowy aromat, szczupaki sie o to zabijają, jest to przynęta nr 1 jeśli chodiz o martwe rybki. P.S BTW sumy to moja pasja, niesamowite, piękne i silne bestie. Połamania kija (jeśli jeszcze na gwarancji). P.SŁapanie na wątróbke
wklejanka czy węgiel? Ja ostatio zajmowałem sie w spiningowaniem ale tylko sandaczy, sandacze wymagają innej wędki, żyłki, przynęt i techniki a regularne łowienie kilkukilowych sandaczy można uznać za osiągniecie Mount Everestu jeśli chodzi o spinning i do tego dąże .lekki spinning
but only the devil responded cause god wasn't there...
-
- Gdzie jest sprzęgło?
- Kontakt:
Witam wszystkich.
Niestety moj spinning to niestety drgąjąca szczytówka jaxona. Piszę niestety ponieważ oczywiście nie jest to wędka stworzona do spinnigu. Małe przelotki zwłaszcza ta największa nie ułatwiają i tak nie najlepiej ukladającemu żyłkę Abu pracy (to jedyna jego wada wg mnie). Jednak wędka ta 'czuje' wszystko co dzieje się z przynętą (wszystkie trącenia, puknięcia). Zbieram sie na zmianę zestawu, ale wiadomo kasa...
Co do złowionych ryb to 99% wypuszczam. Sum ładny, ale żeczywiście ta sceneria...
Pozdrawiam.
Niestety moj spinning to niestety drgąjąca szczytówka jaxona. Piszę niestety ponieważ oczywiście nie jest to wędka stworzona do spinnigu. Małe przelotki zwłaszcza ta największa nie ułatwiają i tak nie najlepiej ukladającemu żyłkę Abu pracy (to jedyna jego wada wg mnie). Jednak wędka ta 'czuje' wszystko co dzieje się z przynętą (wszystkie trącenia, puknięcia). Zbieram sie na zmianę zestawu, ale wiadomo kasa...
Co do złowionych ryb to 99% wypuszczam. Sum ładny, ale żeczywiście ta sceneria...
Pozdrawiam.
-
Autor tematuKaze
- Stewart? Zmienia mi opony!
- Motocykl: może kiedyś
=D> Nie ma sie tu czego wstydzić, ja też łowie na swoją szczytówke na spinning i tak robi kilku zawodników z Polski i Europy. Sęk w tym że nie znajdziesz praktycznie spinninga o tak delikatnej końcówce. Łowienie na sztywne kije zostawmy kłusownikom, na szczytóweczce możesz poczuć najdelikatniejsze branie najpiękniejszych okazów - na Twoim miejscu nie zmieniałbym sprzętu jeżeli masz dobre rezultaty.Niestety moj spinning to niestety drgąjąca szczytówka jaxona
-
- Mistrz prostej
- Motocykl: Szybki
Re: Wędkarstwo - wędkarze czyli nasi forumowicze :)
U nas jest pełno łowisk ale ja łowie na rzece dla relaksu biorą okonki i złapałem raz jasia
HONDA CR 125
http://bikepics.com/members/Mint/
Sprzedam Okleinę na AirBoxa do Hondy Cr 125 Tanio! PW
http://bikepics.com/members/Mint/
Sprzedam Okleinę na AirBoxa do Hondy Cr 125 Tanio! PW