Sprzęgło - problemy z nim związane
-
- Mistrz prostej
- Motocykl: KX 250
- Styl jazdy: Motocross
- Podziękował: 0
- Podziękowania: 0
- Status : Offline
-
- Gdzie jest sprzęgło?
- Motocykl: KTM EXC 525
Re: Sprzęgło - problemy z nim związane
a co powiecie na taki patent bo nie miałęm czasu spawac i wyszlifowac kosza ale wykombinowałem że zaczne wsadzac tarcze od przekładki potem 2 tarcze sprzęgłowe koło siebie i potem juz normalnie na od góry przekładka. wyszło na to że wszystko przesuneło sie o troche i tarcze nie są we wgłębieniach tylko na wypustkach. odpaliłem i cos jakby lepiej ale nie do konca to. czy taki patent jest dobry ? czy moze sprzęgł otak działac ? bo moze to nie jest wina kosza tylko czegos innego. na tym oleju jeździłem wczesniej i wszystko było dobrze
EXC 525 ;D
-
- Mechanik motocyklowy
- Motocykl: YZF250, KXF250
- Podziękował: 3 razy
- Podziękowania: 3 razy
to nie wina zadnego oleju, tylko kosz.kosza nie musisz spawać ale chociaz pilnikiem porównaj te nierówności .nie możesz położyć na dno kosza sprzęgłowego przekładki pierwszej tylko musi być pierwsza tarcza , inaczej ta przekładka jeśli jest stalowa zaraz wypiłuje ci kosz i będziesz musiał wymienić cały .Jak byś nie kombinował to inne ustawienia tarcz i przekładek tez działają tylko na krótka metę .pozdrawiam amatorhenio12323 pisze:a co powiecie na taki patent bo nie miałęm czasu spawac i wyszlifowac kosza ale wykombinowałem że zaczne wsadzac tarcze od przekładki potem 2 tarcze sprzęgłowe koło siebie i potem juz normalnie na od góry przekładka. wyszło na to że wszystko przesuneło sie o troche i tarcze nie są we wgłębieniach tylko na wypustkach. odpaliłem i cos jakby lepiej ale nie do konca to. czy taki patent jest dobry ? czy moze sprzęgł otak działac ? bo moze to nie jest wina kosza tylko czegos innego. na tym oleju jeździłem wczesniej i wszystko było dobrze
-
- Gdzie jest sprzęgło?
- Motocykl: RM 125
Witam, postanowiłem odkopać temat ponieważ nie znalazłem jasnej i rzetelnej odpowiedzi, mam Rm 125 z 2000 roku, mój problem polega na tym że gdy trzymam sprzęgło wbije 1 motor od razu rusza, tak choćby sprzęgło nie działało, gdy się rozpędzę i zahamuje nagle na tył ze wciśniętym sprzęgłem moto gaśnie, co może być do wymiany, kosz zewnętrzny czy tarcze ? A może wina oleju ?
-
- Mechanik motocyklowy
- Motocykl: KTM sx 150 2009
- Styl jazdy: Enduro
- Podziękował: 5 razy
- Podziękowania: 11 razy
- Kontakt:
Problem na pewno nie leży w tarczach, trzeba by wymienić olej i obejrzeć sprzęgło czy nie ma rowków
PandaMoto serwis motocyklowy
www.pandamoto.pl
www.pandamoto.pl
-
- Gdzie jest sprzęgło?
zgadzam się olej może być do wymiany, chociaż kosz też sprawdź, odkręcisz korek od wlewu oleju to będziesz widział czy kosz jest wybity, będzie miał takie ząbki.
-
- Amator leśnych szlaków
- Motocykl: Husqvarna WR 250
Podpinam się tutaj żeby nowego tematu nie robić bo mam tylko jedno pytanie.
A więc czy sprzęgło a w zasadzie jego środek ten z tymi pięcioma ,,nóżkami" można zespawać a w zasadzie tylko jedną nóżkę bo mi się urwała. Chodzi mi o to http://i.ebayimg.com/t/YAMAHA-YZ-125-CL ... ~60_35.JPG
Mój środek sprzęgła jest taki sam i urwałem jedną nóżkę, chyba że bez niej mogło by działać, miał ktoś podobny problem.??
A więc czy sprzęgło a w zasadzie jego środek ten z tymi pięcioma ,,nóżkami" można zespawać a w zasadzie tylko jedną nóżkę bo mi się urwała. Chodzi mi o to http://i.ebayimg.com/t/YAMAHA-YZ-125-CL ... ~60_35.JPG
Mój środek sprzęgła jest taki sam i urwałem jedną nóżkę, chyba że bez niej mogło by działać, miał ktoś podobny problem.??
Więcej grzechów nie pamiętam...
-
- Amator leśnych szlaków
- Motocykl: SKR 125 , KX 250
- Kontakt:
Czy dokręcałeś nie na przemian po kilka obrotów tylko po kolei i urwałeś lub odkrecałeś jedną potem druga trzecia aż któraś puściła ?? czy może nakrętkę chciałeś odkręcić kosza ??
To były moje pytania jak to się stało i przestroga dla innych.
Jeśli Ci ktoś dobrze zespawa może pomóc ale nie koniecznie ...
Sprawdzonym sposobem jest nawiercenie i wkręcenie krótkiej śruby od spodu oczywiscie musisz uwzględnić dystans miedzy czapeczka śruby a dolną częścią kosza zewnętrznego.
To były moje pytania jak to się stało i przestroga dla innych.
Jeśli Ci ktoś dobrze zespawa może pomóc ale nie koniecznie ...
Sprawdzonym sposobem jest nawiercenie i wkręcenie krótkiej śruby od spodu oczywiscie musisz uwzględnić dystans miedzy czapeczka śruby a dolną częścią kosza zewnętrznego.
-
- Amator leśnych szlaków
Podczs odkręcania albo dokręcania, z nerwów nie pamiętam.
Oddam do zestawania bo to się urwało zaraz przy podstawie i da się to idealnie dopasować gdyż nie rozpadło się na kawałki.
A jeśli puści podczas jazdy to kupię używaną tą część i wymienie.
PRZESTROGA DLA WSZYSTKICH ŻEBY PRZY ODKRĘCANIU ALBO DOKRĘCANIU NIGDY NIE TRZYMAĆ ZA TE ,,NÓŻKI" TYLKO ZA TO ZĄBKOWANE KOŁO!!
ps: te nóżki naprawde są słabe bo wcale nie odkręcałem na chama z całej siły
Oddam do zestawania bo to się urwało zaraz przy podstawie i da się to idealnie dopasować gdyż nie rozpadło się na kawałki.
A jeśli puści podczas jazdy to kupię używaną tą część i wymienie.
PRZESTROGA DLA WSZYSTKICH ŻEBY PRZY ODKRĘCANIU ALBO DOKRĘCANIU NIGDY NIE TRZYMAĆ ZA TE ,,NÓŻKI" TYLKO ZA TO ZĄBKOWANE KOŁO!!
ps: te nóżki naprawde są słabe bo wcale nie odkręcałem na chama z całej siły
-
- Mechanik hobbysta
- Motocykl: EXC 450
- Kontakt:
Miałem spawaną tą wieżyczkę i wszystko było dobrze, tylko trzeba po spawaniu obrobić dremelem, żeby zabierak siadł do końca.
-
- Amator leśnych szlaków
Kurde nie mam dremla ale coś skombikuje, dzięki za pomoc !! Porobię zdjęcia i wstawię przed i po.