Sprzęgło - problemy z nim związane

Pytaj o to jak dbać i serwisować swój motocykl!
Autor tematu
4titu'd
Mistrz prostej
Mistrz prostej
Posty: 148
Rejestracja: czw, 16 lut 2006, 10:01
Styl jazdy: Motocross
Lokalizacja: z nienacka
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Status : Offline

Sprzęgło - problemy z nim związane

Post autor: 4titu'd » wt, 4 kwie 2006, 18:19

Objawem zuzycia tarcz sprzeglowych jest slizganie sie sprzegla, natomiast co jest przyczyna nie wysprzeglania? U mnie sie dzieje tak, poki motor nie pochodzi sprzeglo dziala jak nalezy ale jak juz silnik sie rozgrzeje nie potrafie sie zatrzymac na jedynce ze sprzeglem. Olej jest nowy- nie pomoglo, a chodzi o CR 125. Jak temu zaradzic?
Obrazek

Ciechu
Amator leśnych szlaków
Amator leśnych szlaków
Posty: 292
Rejestracja: pt, 3 mar 2006, 18:51
Styl jazdy: Motocross
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Kontakt:
Status : Offline

Post autor: Ciechu » wt, 4 kwie 2006, 18:56

Wybity kosz sprzęgłowy? Ja mam to samo. Tarcze wybiły sobie rowki w koszu i mimo ze nic ich nie dociska to się nie rozchodzą bo siędzą w tych właśnie rowkach. Nie wiem czy u ciebie w tym miejscu tkwi problem ale jest to możliwe.
Albo olej za gęsty?

Autor tematu
4titu'd
Mistrz prostej
Mistrz prostej
Posty: 148
Rejestracja: czw, 16 lut 2006, 10:01
Styl jazdy: Motocross
Lokalizacja: z nienacka
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Status : Offline

Post autor: 4titu'd » wt, 4 kwie 2006, 19:45

No to co piszesz jest bardzo prawdopodobne, bo kosz mam wlasnie dosyc ostro wyjechany. Trudno chyba nic mi nie pozostalo jak wymiana. Tylko czemu tak sie nie dzieje na zimnym silniku to mnie zastanawia :/. thx
Obrazek

piasektt
Do odcięcia!
Do odcięcia!
Posty: 768
Rejestracja: wt, 27 gru 2005, 11:48
Motocykl: YZ250F
Styl jazdy: Motocross
Lokalizacja: z toru (Wrocław)
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Kontakt:
Status : Offline

Post autor: piasektt » wt, 4 kwie 2006, 20:50

jeżeli dieje się to tylko na zimnym silniku to znaczy że przyczyną jest olej. I olej jest gęsty i tarcze są posklejane.

Jeżeli pieprze głupoty to proszę nie bijcie :)
Obrazek

Autor tematu
4titu'd
Mistrz prostej
Mistrz prostej
Posty: 148
Rejestracja: czw, 16 lut 2006, 10:01
Styl jazdy: Motocross
Lokalizacja: z nienacka
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Status : Offline

Post autor: 4titu'd » wt, 4 kwie 2006, 21:41

@piasektt
4titu'd pisze:Tylko czemu tak sie nie dzieje na zimnym silniku to mnie zastanawia
Moze jakis pomysl jeszcze?
Obrazek

Ciechu
Amator leśnych szlaków
Amator leśnych szlaków
Posty: 292
Rejestracja: pt, 3 mar 2006, 18:51
Styl jazdy: Motocross
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Kontakt:
Status : Offline

Post autor: Ciechu » wt, 4 kwie 2006, 22:24

Piasektt, nie doczytałeś. Napisał że objaw pojawia się dopiero po rozgrzaniu silnika. Gdyby było odwrotnie to przyczyny należałoby szukać w oleju.
Ja mam suche sprzęgło więc do skrzyni leję bardzo gęsty olej. Bez rozgrzania, cięzko jest go wlać do silnika przez dosyć wąski lejek. Po rozgrzaniu zresztą też nie leci jak woda.
Podejżewam że gdyby wlać taki olej do silnika z mokrym sprzęgłem to nawet po rozgrzaniu ciągnęłoby jak cholera.
W tym przypadku jednak nie jest to wina oleju.

dobson212
Gdzie jest sprzęgło?
Gdzie jest sprzęgło?
Posty: 3
Rejestracja: pn, 12 mar 2007, 22:26
Styl jazdy: Motocross
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Kontakt:
Status : Offline

Sprzęglo nowe ciagnie

Post autor: dobson212 » pt, 23 mar 2007, 17:00

Witam wszystkich!! Wczoraj zalożylem nowe sprzęglo do mojego kx 125 2001 nie jestem doswiadczony w tym temacie ale jakos poszlo odpalime motorek pojechalem troszke pobzykac w terenie a tu okazuje sie ze sprzego na 1 , 2 ciagnie jak ch...era potrafi nawet zgasic motor pomozcie i doradzcie cos wymienilem w nim tarcze i przekladki sprezyny byly ok i lozysko rowniez. pozdrawiam
----TERAZ -HONDA CRF450 r 2007------
-----QUAD 250 4T SPOX ---;-)---->
-----KX 125 `01 SPOXIK-----

LesniK
Mistrz prostej
Mistrz prostej
Posty: 60
Rejestracja: ndz, 28 sie 2005, 20:39
Styl jazdy: Motocross
Lokalizacja: DSW
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Status : Offline

Post autor: LesniK » pt, 23 mar 2007, 19:43

...............
Ostatnio zmieniony śr, 12 sie 2009, 19:07 przez LesniK, łącznie zmieniany 1 raz.

kotmx
Do odcięcia!
Do odcięcia!
Posty: 800
Rejestracja: sob, 11 mar 2006, 10:50
Styl jazdy: Motocross
Lokalizacja: Wójtowo / Lidzbark Warm.
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Kontakt:
Status : Offline

Post autor: kotmx » pt, 23 mar 2007, 19:50

Wogóle regulowałeś linke?
jest:
XR 200 R 83r
DT 80 93r supermoto --> no co? :D
cipkowóz (różowy komar :D)

fzr600 stunt

było:
YZ 426 01r--> porażka

kx 125 03r :)

wild rider
Mistrz prostej
Mistrz prostej
Posty: 91
Rejestracja: pn, 11 gru 2006, 19:28
Motocykl: RM 125
Styl jazdy: Motocross
Lokalizacja: Głuszyca
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Kontakt:
Status : Offline

Re: Sprzęglo nowe ciagnie

Post autor: wild rider » pt, 23 mar 2007, 20:06

dobson212 pisze:sprzego na 1 , 2 ciagnie jak ch...era potrafi nawet zgasic motor
zgasić moto :?:
to niewysprzęgla a nie ciągnie pewnie jak zamocno zachamujesz i zblokujesz tylnie kolo to ci gaśnie na sprzęgle ja mam tak w RM :roll:
Ekipa Rozkręt #151

dobson212
Gdzie jest sprzęgło?
Gdzie jest sprzęgło?
Posty: 3
Rejestracja: pn, 12 mar 2007, 22:26
Styl jazdy: Motocross
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Kontakt:
Status : Offline

Post autor: dobson212 » ndz, 25 mar 2007, 09:23

Witam. ciagnie to znaczy ze gdzy stane na pierwszym biegu z wcisnietym sprzęglem motor chce dalej jechacjesli nie dodam troszke gazy potrafi zgasnac . reakcja tak jak bym praktycznie nie wcisna wogóle sprzegla.
Co do regulacji to sie nie bawilem, mam pytanie czy w kx regulacja jest tylko przy klamce? Poniewaz przy silniku na lince mam takie jakies srubki ale wydaje mi sie ze to moze laczenie linki tylko (hmm sam niewiem)?? :lol:
----TERAZ -HONDA CRF450 r 2007------
-----QUAD 250 4T SPOX ---;-)---->
-----KX 125 `01 SPOXIK-----

GAWRON
Mistrz prostej
Mistrz prostej
Posty: 56
Rejestracja: śr, 7 mar 2007, 08:13
Motocykl: KTM 250 EXC - 05r
Styl jazdy: Motocross
Lokalizacja: Krakow
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Kontakt:
Status : Offline

Post autor: GAWRON » ndz, 25 mar 2007, 23:11

dobson212 pisze:Witam. ciagnie to znaczy ze gdzy stane na pierwszym biegu z wcisnietym sprzęglem motor chce dalej jechacjesli nie dodam troszke gazy potrafi zgasnac . reakcja tak jak bym praktycznie nie wcisna wogóle sprzegla.
Co do regulacji to sie nie bawilem, mam pytanie czy w kx regulacja jest tylko przy klamce? Poniewaz przy silniku na lince mam takie jakies srubki ale wydaje mi sie ze to moze laczenie linki tylko (hmm sam niewiem)?? :lol:
no to juz masz przyczyne :) zawsze nowe sprzegło wymaga niewielkiego podregulowania (okolo 20sekund). Jesli mnasz linkę to regulacja jest przy klamce i w "połowie" linki pod bakiem lub blizej silnika :)

Co do pierwszego pytania w tym temacie to ja jestem przekonany ze to wina wyrobionego kosza sprzegłowego :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”