BUDOWA TORU - co i jak?
-
- Do odcięcia!
- Motocykl: YZ125 `08
- Styl jazdy: Motocross
- Podziękował: 0
- Podziękowania: 0
- Status : Offline
Re: BUDOWA TORU - co i jak?
u nas średnio 100zł za godzinę pracy koparki, \
Oponami najlepiej, bo po 1, mniej ziemi a po 2. mocniejsza hopa.
Oponami najlepiej, bo po 1, mniej ziemi a po 2. mocniejsza hopa.
Naprawa cross prostowanie wydechów 793 395 514
-
- Mistrz prostej
- Motocykl: Quad
- Kontakt:
U mnie jutro lub po jutrze będzie koparka i będę usypywał jakieś hopki. Potem wrzucę jakieś fotki.
-
- Mechanik motocyklowy
- Motocykl: CR 250
- Podziękowania: 10 razy
- Kontakt:
Opony sprawiają problem tylko w przypadku późniejszej konieczności uporządkowania terenu.
-
- Moderator
- Motocykl: KTM XC 300 2016r.
- Styl jazdy: Enduro
- Podziękował: 10 razy
- Podziękowania: 4 razy
- Kontakt:
Przeczytałem wszystkie 18 stron i były tutaj wpisy o tworzeniu rowów odwadniających.
Mój teren to praktycznie sama glina. W koleinach po koparce stoi woda. Na terenie mam też studnię i lustro wody jest jakieś 20cm pod poziomem gleby, więc teren jest bardzo nawodniony.
Widzę to jedynie w ten sposób, że powinienem wybierać glebę z boków i sypać ją na środek podnosząc trasę ponad powierzchnię. Część wody mogę odprowadzić do rowu więc sytuacja się trochę uspokoi. I teraz pytanie - czy sama glina da radę? Czy może trzeba nawieźć na górę jeszcze jakiegoś materiału?
Mój teren to praktycznie sama glina. W koleinach po koparce stoi woda. Na terenie mam też studnię i lustro wody jest jakieś 20cm pod poziomem gleby, więc teren jest bardzo nawodniony.
Widzę to jedynie w ten sposób, że powinienem wybierać glebę z boków i sypać ją na środek podnosząc trasę ponad powierzchnię. Część wody mogę odprowadzić do rowu więc sytuacja się trochę uspokoi. I teraz pytanie - czy sama glina da radę? Czy może trzeba nawieźć na górę jeszcze jakiegoś materiału?
-
- Mistrz prostej
- Motocykl: KTM SX 250
Martin, jak będziesz robił tor wyżej niż reszta otoczenia, to możesz sobie w hopy i przejazdy gruz/kamienie wsypać i na to dopiero ziemię.
KTM SX 250 01r.
-
- Moderator
- Kontakt:
Staram się unikać używania gruzu, bo po latach on może zacząć wyłazić na wierzch. Generalnie mój problem to podmokły grunt i glina.
Czy rowy wykopane po bokach wystarczą do odwodnienia? I czy glina nadaje się jako budulec, czy trzeba ją czymś przykryć?
Czy rowy wykopane po bokach wystarczą do odwodnienia? I czy glina nadaje się jako budulec, czy trzeba ją czymś przykryć?
-
- Mistrz prostej
A myślałeś nad bardzo drobnym tluczniem? Np jakąś mieszanką...? Bo gruz to słaba opcja... z tego co pamiętam to ktoś z 71mx school tory robi to możeś popytać albo poszukac na FB...
-
- Moderator
- Kontakt:
Chcę ograniczać koszty, a zakup, transport i plantowanie tłucznia (czy innej warstwy przepuszczalnej) to olbrzymi wydatek. Chciałbym poradzić sobie z tym co mam. Oczywiście jeżeli nie będzie żadnej innej opcji będę musiał rozmyślić nawiezienie jakiegoś materiału.
Dziś jestem umówiony z kolejną firmą, która wykonuje roboty ziemne i zasięgnę kolejnej opinii.
Bardzo istotny artykuł na temat budowy toru od strony prawnej:
http://www.budownictwo.abc.com.pl/czyta ... -na-budowe
Odnośnie artykułu:
Przy zmianie sposobu zagospodarowania terenu trzeba mieć pozwolenie na budowę. W przypadku terenów rolnych wymagane będzie odrolnienie terenu. Jeżeli nie ma planu zagospodarowania przestrzennego należy wystąpić o warunki zabudowy.
Sprawa ma się inaczej, gdy na działce o odpowiednim przeznaczeniu mamy już jakieś nasypy i wykonujemy uprzątnięcie działki.
Dziś jestem umówiony z kolejną firmą, która wykonuje roboty ziemne i zasięgnę kolejnej opinii.
Bardzo istotny artykuł na temat budowy toru od strony prawnej:
http://www.budownictwo.abc.com.pl/czyta ... -na-budowe
Odnośnie artykułu:
Przy zmianie sposobu zagospodarowania terenu trzeba mieć pozwolenie na budowę. W przypadku terenów rolnych wymagane będzie odrolnienie terenu. Jeżeli nie ma planu zagospodarowania przestrzennego należy wystąpić o warunki zabudowy.
Sprawa ma się inaczej, gdy na działce o odpowiednim przeznaczeniu mamy już jakieś nasypy i wykonujemy uprzątnięcie działki.