Jak zrobić oświetlenie w crossie?

Pytaj o to jak dbać i serwisować swój motocykl!
Autor tematu
ecik
VIP
VIP
Posty: 1001
Rejestracja: wt, 24 sty 2006, 10:28
Styl jazdy: Motocross
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Status : Offline

Jak zrobić oświetlenie w crossie?

Post autor: ecik » pn, 27 lut 2006, 22:49

Witam mam pytanie, jak zrobic oswietlenie do crossówki, żeby sie nie narobic, poniewaz czasami sie przydaje. Jakie znacie sposoby na pokonanie tego problemu? Myslalem nad lampa Acerbisa lub Ufo, ale czy one sa na baterie?

MXrool
Rekord toru!
Rekord toru!
Posty: 1609
Rejestracja: wt, 19 lip 2005, 12:56
Styl jazdy: Motocross
Lokalizacja: LDZrox, City of Pubs | 666is coming
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Kontakt:
Status : Offline

Post autor: MXrool » wt, 28 lut 2006, 07:26

kupujesz jakąś zwykłą lampe do enduro, wkładasz tam i odpowiednio docinasz element z diodami, a później robisz obwud elektryczny z baterii.
DOLCE & GABBANA VIP ELITE#60
Obrazek

biker
Gdzie jest sprzęgło?
Gdzie jest sprzęgło?
Posty: 22
Rejestracja: ndz, 23 kwie 2006, 11:24
Styl jazdy: Motocross
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Status : Offline

Post autor: biker » pn, 15 maja 2006, 15:35

a tak przy okazji to nei ma innego jakiegos sposobu bo ja mam honde cr 125 stara dosc ponizej 1990 roku i z silnika wychodza mi jkaies daw przewody luzne ale nigdy nie sprawdzalem czy jest na nich napiecie wiem jedynie ze jak zewre jeden z drugim lub jeden z masa to gasnie motor
moze by sie dalo jkaos je wykorzystac do swiatla oczywiscie nei mam na mysli tych przewodow co dohcadza do tej puszko co jest pod bakiem

MXrool
Rekord toru!
Rekord toru!
Posty: 1609
Rejestracja: wt, 19 lip 2005, 12:56
Styl jazdy: Motocross
Lokalizacja: LDZrox, City of Pubs | 666is coming
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Kontakt:
Status : Offline

Post autor: MXrool » pn, 15 maja 2006, 15:54

Jak to jest CR to te dwa kable chyba nie są od strych lamp lub czego podobnego. Dało by się wykąbinowac prąd z magneta, ale to długa i skąplikowana robota, chyba, że się dobrze orjętujesz w tym.
DOLCE & GABBANA VIP ELITE#60
Obrazek

BartekJ
Amator leśnych szlaków
Amator leśnych szlaków
Posty: 337
Rejestracja: śr, 22 lut 2006, 22:55
Styl jazdy: Motocross
Lokalizacja: Gliwice
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Kontakt:
Status : Offline

Post autor: BartekJ » pn, 15 maja 2006, 16:33

BIKER, odważny jesteś że tak sobie zwierasz do masy jakieśtam kabelki.
Może to zaowocować nieodwracalnym uszkodzeniem twornika. W hiszpańskich motoplatach często padała górna cewka, gdy podczas spawania elektrycznie, pękniętej ramy (np. CZ cross 125), cewka nie została odłączona od twornika, i od świecy. Także jest to dość wrażliwe ustrojstwo.
Popatrz, jakiego producenta masz zapłon, poszukaj w necie, na pewno gdzieś będzie rozpiska przewodów, i co do czego służy. Może to co wychodzi u ciebie, to przewód do KILL SWITCH'a? Masz gaszenie na kierownicy? Poza tym najlepiej weź miernik (ustaw na napięcie przemienne), zmierz, jakie napięcie się pojawia. Jak będzie ok 12V, można przyłączyc żarówkę 12V/35 W, zobaczysz, jaka jest wydajność prądowa twojego twornika. Jak bedzie jasno świecić, to znaczy, że można światła na tym zrobić. Jak tak sobie nawet przy wyższych obrotach, to ja bym tego raczej nie wykorzystywał.
Chyba że twornik będzie dawał w okolicach 6V (w co nie bardzo wierzę, ale...). Wtedy żarówki od Komarka będą pasowały :D

biker
Gdzie jest sprzęgło?
Gdzie jest sprzęgło?
Posty: 22
Rejestracja: ndz, 23 kwie 2006, 11:24
Styl jazdy: Motocross
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Status : Offline

Post autor: biker » śr, 14 cze 2006, 23:11

sprawdzalem co to z akable tylko ze nie donca ale jka pod te dwa kable podepne jakakowiek zarowke to od razu moto gasnie jelsi jeden z nich zewre z masa tez gasnie a jesli chodzi o sprawdzanie czy jest na nich napiecie to nie sprawdzalem ale sprawdze i tu napisze co i jak aha nie mam zadnego gaszenia przy kierownicy

kotmx
Do odcięcia!
Do odcięcia!
Posty: 800
Rejestracja: sob, 11 mar 2006, 10:50
Styl jazdy: Motocross
Lokalizacja: Wójtowo / Lidzbark Warm.
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Kontakt:
Status : Offline

Post autor: kotmx » śr, 14 cze 2006, 23:18

nie będziesz miał prądu zanim nie zamątujesz cewek/cewki od prądu do świateł :wink:

to jak motor gasisz?
jest:
XR 200 R 83r
DT 80 93r supermoto --> no co? :D
cipkowóz (różowy komar :D)

fzr600 stunt

było:
YZ 426 01r--> porażka

kx 125 03r :)

damek0007
Gdzie jest sprzęgło?
Gdzie jest sprzęgło?
Posty: 30
Rejestracja: pt, 26 maja 2006, 18:55
Styl jazdy: Motocross
Lokalizacja: Lubomino
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Kontakt:
Status : Offline

Post autor: damek0007 » czw, 15 cze 2006, 10:35

a po co komu wogóle kombinować z instalacją i cewkami do świateł w crossówce?? nie lepiej poprostu zakupić jakąś lampe typu UFO i podłaczyc baterie?? jest duzo prościej i szybciej:D :lol: pozdro :D
Ostatnio zmieniony pt, 16 cze 2006, 23:31 przez damek0007, łącznie zmieniany 1 raz.

kaskaderliuk
Gdzie jest sprzęgło?
Gdzie jest sprzęgło?
Posty: 41
Rejestracja: czw, 15 cze 2006, 16:51
Motocykl: kawasaki
Styl jazdy: Motocross
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Status : Offline

Post autor: kaskaderliuk » czw, 15 cze 2006, 17:58

w yamahah yz tylko nie wiem z ktorych lat jest miejsce na dodatkowa cewke od lampy
"Najsłabiej udomowionym zwierzęciem jest mężczyzna..."

GAS GAS EC 125 2005r. , Kawasaki kxf ''ćwiartka'' :)

yogi
Amator leśnych szlaków
Amator leśnych szlaków
Posty: 361
Rejestracja: czw, 13 kwie 2006, 20:41
Styl jazdy: Motocross
Lokalizacja: Tuchola
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Kontakt:
Status : Offline

Post autor: yogi » czw, 15 cze 2006, 20:45

w wersji usa pewnie, bo na europe nie wychodziły yz 125 w wersji enduro - a szkoda

Heiduk
Amator leśnych szlaków
Amator leśnych szlaków
Posty: 235
Rejestracja: wt, 27 cze 2006, 21:52
Styl jazdy: Motocross
Lokalizacja: no właśnie skąd???
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Status : Offline

Post autor: Heiduk » pn, 17 lip 2006, 12:20

A dałoby rady zrobić oświetlenie w całej crossówce??
Kupił bym crossa z papierami, ok, da się zarejestrować. ale trzeba mieć światło :x I czy da się pociągnąć instalacje, czyli światla przód oraz tył?? Ale czy na pewno będzie to dobry pomysł?? Zeby później nie było, że moto będzie gasł. :roll:

I co poradzicie?? :wink:

zielorz
VIP
VIP
Posty: 892
Rejestracja: czw, 3 mar 2005, 20:28
Motocykl: GSXR 750 K0
Styl jazdy: Motocross
Lokalizacja: RASZKÓW
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Kontakt:
Status : Offline

Post autor: zielorz » pn, 17 lip 2006, 12:33

nie da sie ;) i crossa nie da sie zarejstrowac w prosty i oczywisty sposob jedynie kombinacjami i znajomosciami, to raz. Dwa jak chcesz miec oswietlenie to kupujesz lampe jakas na allegro np. (obojetnie acerbis ufo co badz byle swiecilo i cie sie podobalo) montujesz i podlaczas ja do aku ;) i w ten sposob masz swiatlo niezalezne od silnika.

Pozdro

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”