Manetki MX - jakie najlepsze?
-
- Moderator
- Motocykl: CRF 250 R 2009
- Styl jazdy: Motocross
- Podziękował: 0
- Podziękowania: 0
- Kontakt:
- Status : Offline
Ja myślę, że pytanie jest nieco źle sformułowane. Nie powinno Cię interesować, jak chronić rekawiczki przed zniszczeniem (do tego one właśnie służą!), ale swoje delikatne ręce. Rękawiczki i manetki są po to, by lepiej kontrolować motocykl i chronić ręce przed otarciami!
Co chodzi o mantetki, to mam swoje spostrzeżenia:
nie mogą być twarde - bo zaraz dostaniesz odcisków. Manetki trochę jednak amortyzują siły przenoszone na dłoń. Oczywiście dobra rękawczka dodaje swoje i nie powinno być kłopotów z odciskami. Ja dodatkowo wsypuję talk do rękawicy i jest lepiej, naprawdę lepiej.
nie mogą być za miekkie - bo inaczej się rozpłyną na ciapkę. Źle się wówczas trzyma kierownicę i wygląda to kijowo.
muszą mieć poprzeczne rowki - manetkę przyklejasz do kierownicy i owijasz drutem, a końcówki zaginasz do dołków. Dobre manetki mają takie nacięcia.
najlepiej markowe, np. UFO Racetech.
Co chodzi o mantetki, to mam swoje spostrzeżenia:
nie mogą być twarde - bo zaraz dostaniesz odcisków. Manetki trochę jednak amortyzują siły przenoszone na dłoń. Oczywiście dobra rękawczka dodaje swoje i nie powinno być kłopotów z odciskami. Ja dodatkowo wsypuję talk do rękawicy i jest lepiej, naprawdę lepiej.
nie mogą być za miekkie - bo inaczej się rozpłyną na ciapkę. Źle się wówczas trzyma kierownicę i wygląda to kijowo.
muszą mieć poprzeczne rowki - manetkę przyklejasz do kierownicy i owijasz drutem, a końcówki zaginasz do dołków. Dobre manetki mają takie nacięcia.
najlepiej markowe, np. UFO Racetech.
Nikasil.pl
-
- Amator leśnych szlaków
- Motocykl: Yamaha '08
- Kontakt:
Tutaj są manetki m.in UFO http://www.motogigant.pl/index.php?menu=manetki , nie wiem dokładnie czy jest to akurat ten model Racetech ale wyglądają solidnie i mają naciecia zeby owinąc je drutem. Cena tez nie jest wygórowana.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pt, 17 lut 2006, 19:54 przez #66, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Moderator
- Motocykl: CRF 250 R 2009
- Kontakt:
Manetki UFO Racetech dostaniesz w sklepie Rabittsport (baner na stronie głównej). Ja tam kupowałem. Koszt ok. 35-40 PLN.
Prawda jest taka, że te manaetki najlepiej pamiętam i na pewno są dobre. Są też inne niezłe produkty, np. Scott lub Progrip, ale nie pamiętam konkretnych modeli. Generalnie sasada jest taka, że dobra manetka nie kosztuje 15-20 PLN, tylko 30-40 PLN. Różnicę czuć!
Acha, i jak przyklejasz do kierownicy, to na butapren. Żaden inny klej.
Niedługo postarmy się wrzucić do Garżu artykuł o mocowaniu manetek. Na pewnno Ci się spodoba;-)
Prawda jest taka, że te manaetki najlepiej pamiętam i na pewno są dobre. Są też inne niezłe produkty, np. Scott lub Progrip, ale nie pamiętam konkretnych modeli. Generalnie sasada jest taka, że dobra manetka nie kosztuje 15-20 PLN, tylko 30-40 PLN. Różnicę czuć!
Acha, i jak przyklejasz do kierownicy, to na butapren. Żaden inny klej.
Niedługo postarmy się wrzucić do Garżu artykuł o mocowaniu manetek. Na pewnno Ci się spodoba;-)
Nikasil.pl