Mój tłok... co było przyczyną ukruszenia?
-
Autor tematuziomal
- Gdzie jest sprzęgło?

- Motocykl: DRZ 400E
- Styl jazdy: Motocross
- Podziękował: 0
- Podziękowania: 0
- Status : Offline
Mój tłok... co było przyczyną ukruszenia?
Witam, dodaję fotki mojego tłoka z zapytaniem dlaczego się tak ukruszył i przy okazji zrobił ryse na 0,5mm w cylindrze? Niedawno była zakładana nowa tuleja z tłokiem- nie wiem jaki przebieg miał tłok, ale raczej był świerzy :/ Pytam, bo chcę uniknąć ponownego rozwalenia, jak już włożę nową tuleje z tłokiem. Oto fotki:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ff7 ... dd4bf.html #1
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/642 ... 89f2d.html #2
Drugie pytanie, czy do tulei są inne tłoki, a do nicasilu inne? Bo gdzie nie zadzwonie to mówią, że normany tłok zakładam do tulei i śmigam...
Moto to exc 200. Z gory dziex. pzdr.! Kamil
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ff7 ... dd4bf.html #1
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/642 ... 89f2d.html #2
Drugie pytanie, czy do tulei są inne tłoki, a do nicasilu inne? Bo gdzie nie zadzwonie to mówią, że normany tłok zakładam do tulei i śmigam...
Moto to exc 200. Z gory dziex. pzdr.! Kamil
-
maciosmx
- Mistrz prostej

przyczyn moze byc wiele moze cos wpadlo do cylindra, moze material tloka byl za slaby, moze tlok juz mial za dlugo przejezdzone i nie wytrzymal!! a czy do tuleji czy do nikasilu to takie same tloki sa nie ma rozroznienia. Pzdr tak mi sie wydaje jak sie myle to prosze nie bic ...
:P
..::YZ 125 `01::..

-
ecik
- VIP

A dobrze skreciłes zawór wydechowy ?? Bo jak zle to on luzno lata az w koncu sie spotyka z tłokiem i takie są jego przyczyny. Zobacz czy zawór w cylindrze nie jest gdzieś troche taki poszarpany (jak jest to już masz swoja przyczyne).
Druga sprawa to moze masz zepsuty wał ? Mialem tak w swoim i raz odkrecilem manete i tłok poszedł. Kupiłem nowy wał i maszyna śmiga i nie ma zadnych problemów.
Jednak stawiałbym u ciebie na zawór wydechowy bo tez sie z takim przypadkiem spotkałem w KTM'ie.
Druga sprawa to moze masz zepsuty wał ? Mialem tak w swoim i raz odkrecilem manete i tłok poszedł. Kupiłem nowy wał i maszyna śmiga i nie ma zadnych problemów.
Jednak stawiałbym u ciebie na zawór wydechowy bo tez sie z takim przypadkiem spotkałem w KTM'ie.
-
Autor tematuziomal
- Gdzie jest sprzęgło?

Zrobiłem foty cylindra, może to w czymś pomoże... i powiedzcie mi czy mam nikasil czy tuleje bo już zgłupiałem
Foty są dużej rozdzielczości, więc wszystko powinno byc widac.
Do wyboru do koloru: http://www.bikepics.com/members/kdxmaniak/98200exc/
Zwroccie uwage- okno przy tej rysie jest jakies kombinowane moim zdaniem (a raczej powierzchnia cylindra przy tym oknie) jak by wycinane. Mogła to byc nieudolna próba odratowania cylka po zatarciu poprzedniego właściciela (mowil ze robil remont z powodu zatarcia) i to bylo przyczyna- tlok zlapal za to wyciecie i nieszczescie gotowe? Czekam na opinie !
[/code]
Do wyboru do koloru: http://www.bikepics.com/members/kdxmaniak/98200exc/
Zwroccie uwage- okno przy tej rysie jest jakies kombinowane moim zdaniem (a raczej powierzchnia cylindra przy tym oknie) jak by wycinane. Mogła to byc nieudolna próba odratowania cylka po zatarciu poprzedniego właściciela (mowil ze robil remont z powodu zatarcia) i to bylo przyczyna- tlok zlapal za to wyciecie i nieszczescie gotowe? Czekam na opinie !
-
ecik
- VIP

No widze ze musiało o to okno zachaczyć :/ Jak to nie wiem bo to nie jest wydechowy :E co nie ?? No i widać ze coś tam jakby wyciete jest
Dziwna sprawa....
Czyli o zawór nie walnoł tylko o to okno
Miałes dobrze spasowany tłok ?? Kurde zastanawia mnie to czemu tam to okno jest jakies takie dziwne (reszta jest normalna ładna)
Miałes dobrze spasowany tłok ?? Kurde zastanawia mnie to czemu tam to okno jest jakies takie dziwne (reszta jest normalna ładna)
-
Autor tematuziomal
- Gdzie jest sprzęgło?

To jest okno płuczące... No niewiem jak tłok był spasowany bo poprzedni włascicel to robil.ecik pisze:No widze ze musiało o to okno zachaczyć :/ Jak to nie wiem bo to nie jest wydechowy :E co nie ?? No i widać ze coś tam jakby wyciete jestDziwna sprawa....
Jest to nikasil czy tuleja bo nie wiem
-
Dlugi
- Amator leśnych szlaków

- Motocykl: Ćwiara YZF
- Kontakt:
z tego ca ja widze to to jest tuleja ale moge sie mylic
niech to ktos potwierdzi albo zaprzeczy
a ta pluczke mysle ze jakis polski tuner prubowal szlifowac ja we wlesce takie moje skromne zdanie 
www.INTER-CROSS.pl ----> najlepsze marki w jednym miejscu
BÓG, HONOR, MOTOCROSS
SKLEP MX _________ALLEGRO ________FIRSTRACING ________RISK RACING
BÓG, HONOR, MOTOCROSS
SKLEP MX _________ALLEGRO ________FIRSTRACING ________RISK RACING
-
Ciechu
- Amator leśnych szlaków

- Kontakt:
Po zdjęciach ciężko jednoznacznie stwierdzić. Wygląda na tuleję ale bardzo cienką i kijowo wykończoną przy oknach.
Jak masz w ręku ten cylinder to zobacz czy gładź jest z innego materiału niż reszta cylindra. Na żywo różnica materiałów będzie widoczna gołym okiem.
Tylko że do tej pory żyłem w przekonaniu że tuleja te 7mm grubości powinna mieć a tu wygląda na 1-2mm
A swoją drogą ten tłok nie wygląda jakby miał bardzo duży przebieg. Kieszenie olejowe są wyraźne nawet tam gdzie tłok jest przytarty i tam gdzie się najbardziej zużywają. Może masz za ubogo ustawiony ten motorek i tłok pękł z tego powodu?
Tak się przyglądam i jednak nie widzę tam żeliwa. To chyba resztki nicasilu co nie zmienia faktu że cylinder jest do kompleksowej naprawy. W żeliwie nie sądzę ażeby mogła powstać tak głęboka i szeroka rysa.
Jak masz w ręku ten cylinder to zobacz czy gładź jest z innego materiału niż reszta cylindra. Na żywo różnica materiałów będzie widoczna gołym okiem.
Tylko że do tej pory żyłem w przekonaniu że tuleja te 7mm grubości powinna mieć a tu wygląda na 1-2mm
A swoją drogą ten tłok nie wygląda jakby miał bardzo duży przebieg. Kieszenie olejowe są wyraźne nawet tam gdzie tłok jest przytarty i tam gdzie się najbardziej zużywają. Może masz za ubogo ustawiony ten motorek i tłok pękł z tego powodu?
Tak się przyglądam i jednak nie widzę tam żeliwa. To chyba resztki nicasilu co nie zmienia faktu że cylinder jest do kompleksowej naprawy. W żeliwie nie sądzę ażeby mogła powstać tak głęboka i szeroka rysa.
Bynajmniej nie przynajmniej! http://bynajmniej.pl/bynajmniej-to-nie-przynajmniej
-
fgh98
- Mistrz prostej

- Motocykl: YZ450F
Siemasz.
Mi osobiscie sie wydaje ze jest to tyleja.I z tego powodu mogło tez dojsc do uszkodzenia.
Z tego co rozumiem, to kupiłes moto od kogos,po niby remacie,tłok'a i tuleji.A przy takim zestawie(w odroznieniu do Nikasilu) musisz moto dotrzec przez jakis okres.Chodzi o spasowanie tłoka itp.....
Byc moze dałes mu za bardzo w PIZ...DE i poprostu materiał sie zbyt szybko nagrzal...rozszezył....i mamy kwiatki.
Przynajmniej ja tak o tym mysle.Jesli jestem w bładzie,naprawcie mnie:) hehehe
Pozdrawiam:)
fgh98
Mi osobiscie sie wydaje ze jest to tyleja.I z tego powodu mogło tez dojsc do uszkodzenia.
Z tego co rozumiem, to kupiłes moto od kogos,po niby remacie,tłok'a i tuleji.A przy takim zestawie(w odroznieniu do Nikasilu) musisz moto dotrzec przez jakis okres.Chodzi o spasowanie tłoka itp.....
Byc moze dałes mu za bardzo w PIZ...DE i poprostu materiał sie zbyt szybko nagrzal...rozszezył....i mamy kwiatki.
Przynajmniej ja tak o tym mysle.Jesli jestem w bładzie,naprawcie mnie:) hehehe
Pozdrawiam:)
fgh98
-
Autor tematuziomal
- Gdzie jest sprzęgło?

Wyczyściłem dokładnie górną część cylindra i stwierdzam, że jest tam na 100% Nikasil- nie ma żadnej różnicy materiału, widać tylko aluminium.
Piasektt na jakieś podstawie twierdzisz, że to nie jest rocznik '98, sprecyzuj swoją wypowiedź
? Całe moto wygląda na minimum 2000r, lecz w dowodzie mam '98, pytanie do jakiego rocznika zamawiać tłok...
Pęknięcie tłoka wg. mnie nastąpiło na skutek zachaczenia go o to dziwnie wycięte na oknie. Teraz czeka mnie regeneracja nikasilu i nowy tłoczek.
pzdr.!
Piasektt na jakieś podstawie twierdzisz, że to nie jest rocznik '98, sprecyzuj swoją wypowiedź
Pęknięcie tłoka wg. mnie nastąpiło na skutek zachaczenia go o to dziwnie wycięte na oknie. Teraz czeka mnie regeneracja nikasilu i nowy tłoczek.
pzdr.!