Gaznik KTM 525sx

Pytaj o to jak dbać i serwisować swój motocykl!
Autor tematu
pajda77
Mistrz prostej
Mistrz prostej
Motocykl: KTM 525SX
Styl jazdy: Motocross
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Status : Offline

Gaznik KTM 525sx

Post autor: pajda77 » śr, 29 cze 2011, 20:53

Witam.
Mam pytanie dotyczące ustawienia gaznika seri CR od mojego ktm sx z 2003roku.
Czy ma ktos pojęcie jak go ustawic,bo mam objaw na niskiej prędkości obrotowej gdy płynnie otwieram manete to szarpie.Kolega mi podpowiedział ze iglice w przepustnicy mam zle ustawioną i stosunek powietrza do paliwa nie jest w dobrym stopnju zachowany.Wyciągnełem gaznik,mam iglice na zewnacz i zawleczka jest na środku.Postanowiłem zobaczyć zdjęcie manuala na nim jest zawleczka na drugim nacięciu od dołu iglicy(od dłuższej strony)
Ponadto motocykl ma nierówne obroty ale wiem ze te typy tak mają.Najgorsze jest to ze srube od regulacji mieszanki niewiadomo kto i kiedy regulował.
Czy ma ktoś jakąs podpowiedz jak tego dzika ustawic by w całym zakresie obrotów brał płynnie gaz.Prosze o odp.

ghollum
Mechanik motocyklowy
Mechanik motocyklowy
Motocykl: 293 cm3 w 2T
Styl jazdy: Enduro

Re: Gaznik KTM 525sx

Post autor: ghollum » czw, 30 cze 2011, 10:22

Manual do ręki i ustawiasz gaźnik wedle zaleceń, przedtem BARDZO wskazane jest jego dokładne wyczyszczenie. Po tych czynnościach można korygować ustawienia jeśli nie wszystko gra
pajda77 pisze:Witam.
Ponadto motocykl ma nierówne obroty ale wiem ze te typy tak mają.
Większej bredni dawno nie czytałem.

Autor tematu
pajda77
Mistrz prostej
Mistrz prostej

Post autor: pajda77 » czw, 30 cze 2011, 11:17

witam
Z tym manualem to sie troszke zagalopowałeś.Ustawiłem według manuala i była tragedia.To oczym piszesz ze trzeba umyc i tym podobne sprawy sa oczywistymi i wszyscy o tym wiedza.Ja prosiłem o pomoc w ustawieniu a nie w instrukcji mycia gażnika drogi kolego.Jak wiadomo są ludzie umiejący ustawiac gażniki ruznymi metodami.Mnie właśnie interesuja te metody i doświadczenia ludzi co takie tematy rozwiazują

Rams
Uzależniony od adrenaliny
Uzależniony od adrenaliny
Motocykl: mechaniczna pomarancza

Post autor: Rams » czw, 30 cze 2011, 16:00

Nikt Ci na odległość nie ustawi gaźnika. Sam musisz sobie ustawić albo oddać do mechanik jeśli nie masz pojęcia jak ustawić. Najpierw napisz jaki kolor masz świecy? Jakie dysze w gaźniku masz? Filtr powietrza czysty?

ghollum
Mechanik motocyklowy
Mechanik motocyklowy

Post autor: ghollum » czw, 30 cze 2011, 16:04

W jaki sposób ma Ci ktoś ustawić gaźnik nie wiedząc co w nim siedzi? jakie masz dysze? jaką iglice? czy pompka przyszpieszająca jest sprawna? poziom pływaka odpowiednio ustawiony? czujnik położenia przepustnicy nie był odkręcany?
Odpowiedz na te pytania bez tego to zgadywanka, uogólniając można powiedzieć że za reakcję w różnych zakresach obrotów odpowiadają inne elementy gaźnika z tego co piszesz wynika że u Ciebie problem pojawia się przy przejściu z niskich obrotów w średni zakres to by świadczyło o nieodpowiednim ustawieniu iglicy ale falowanie obrotów na niskich to prawdopodobnie objaw nieszczelności.

Autor tematu
pajda77
Mistrz prostej
Mistrz prostej

Post autor: pajda77 » czw, 30 cze 2011, 19:38

Dzięki kolego ghollum
Jestem mechanikiem samochodowym i z takim gaźnikiem nie miałem do czynienia.Dysze mam w nim nową kupiłem wraz z wydechem acrapovicem.Musze sprawdzić oznaczenie.pływaki ustawiłem na manuala.Falowanie obrotów ustało gdy wymieniłem uszczelkę w cięgnie zimnego ssania.W dzisiejszym dniu założyłem gaźnik ze zmiana na iglicy.Po odpaleniu silnik gasł na starych ustawieniach wolnych obrotów podkręciłem.Pojawił sie inny problem charakterystyka dołu lekko sie poprawiła ale teraz z wydechu zaczęło słychać charakterystyczne wystrzały niedopalonej mieszanki.Świeca kolor czarny.Myślę ze to jest wina zbyt bogatej mieszanki bo pozwoliłem sobie eksperymentalnie podkręcić ją.Jutro wrócę do ustawienia początkowego zobaczymy jak sie będzie zachowywał.Napisze jak chodzi.Zastanawiam sie nad zastosowaniem pokrętła do mieszanki takie tuningowane kolorowe.Pomorze mi to w ustawieniu mieszanki bez żadnych bolesnych wyginań ręki.A mam jeszcze pytanie słyszałem o firmach co sie zajmują modułami zapłonowymi i przerabiają je na zmienne mapy zapłonu .Czy to ma sens zamontowania takiego cacka.

Autor tematu
pajda77
Mistrz prostej
Mistrz prostej

Post autor: pajda77 » śr, 13 lip 2011, 20:07

A mam jeszcze jedno pytanie.Opcionalnie na jakim nacjeciu iglicy powinna byc załorzona zawleczka .Ja jak załorzyłem na drugie naciencie od dłuższej strony iglicy co wchodzi w gażnik moto strasznie waliło w wydech.Puzniej zmieniłem na odwrut na drugie nacięcie ale od krutszej strony moto miało spuznioną reakcje.Ustawiłem na srodek dopasowałem mieszanke i jest wmiare git. Czy ktoś wie jakie są wytyczne tych ustawów- manuala troszke nierozumiem w tej kwesti.

ghollum
Mechanik motocyklowy
Mechanik motocyklowy

Post autor: ghollum » pn, 18 lip 2011, 22:48

Dysza główna: 185
iglica : OBDTP
dysza wolnych:42
zawleczka na iglicy: 4 rowek od góry (od krótszej strony)
śruba składu mieszanki: 1,5 obrotu

Autor tematu
pajda77
Mistrz prostej
Mistrz prostej

Post autor: pajda77 » śr, 20 lip 2011, 15:42

Witam
Własnie tak mam ustawiony gażnik jak napisałeś.Ale gdy daje gazu moto raz czknie i gaśnie.Moze być to wina popychacza tej embramki co daje zastrzyk paliwa .Bo myśle ze ją trzeba ustawic.Po dotknięciu manetki idzie odrazu zastrzyk paliwa i go zalewa.Wydaje mi sie ze musze opuznić reakcje tej embrambki.Jak myślisz kolego gholum.

ghollum
Mechanik motocyklowy
Mechanik motocyklowy

Post autor: ghollum » śr, 20 lip 2011, 18:40

Tak to może być przyczyna, sprawdź też czy bembrana pompy nie jest popękana, czujnika położenia przepustnicy nie odkręcałeś?

Autor tematu
pajda77
Mistrz prostej
Mistrz prostej

Post autor: pajda77 » śr, 20 lip 2011, 22:24

Embramka jest super nie pęknięta a czujnika położenia przepustnicy 525sx nieposiada .Nastawiłem dziś nastawy czwarte nacięcie na iglicy dysze posprawdzałem poraz 7 gaznik w maczek rozebrałem.Mieszanke ustawiłem na 1.5 obrota poluzowałem przyspieszacz embramki i nadal nic moto odpala po czym jak chce dodac gazu kichnie i gażnie.Odpalam znowu tymrazem z gazem moto sie kręci na obrotach ale dziwnie trzyma obroty przez moment puzniej spadają i gaśnie.Dziwna sprawa.Na ile ty śrube mieszanki miałeś w swoim kacje nastawioną

ghollum
Mechanik motocyklowy
Mechanik motocyklowy

Post autor: ghollum » czw, 21 lip 2011, 10:17

Fakt czujnika niet zaponiał że to SX :rolleyes: , w takim przypadku szczelność zaworów do kontroli.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”