Jazda na tylnym kole - wheelie
-
- Gdzie jest sprzęgło?
- Motocykl: Husqvarna TC 450
- Styl jazdy: Motocross
- Podziękował: 0
- Podziękowania: 0
- Kontakt:
- Status : Offline
Re: Jazda na tylnym kole - wheelie
Z doświadczenia wiem, że to kwestia przyzwyczajenia z nogą. Po prostu trzeba trenować, samo przyjdzie.KaLi pisze:Ma ktoś jakąś rade co do używania hamulca podczas wheelie?
Bo za nic nie mogę utrzymać równowagi kiedy noge trzymam nad hamulcem, musze mieć ja na bok na stopce.
Hamulec obniżony, a nadal jest niewygodnie, gdy chce wcisnąć hamulec jakoś noga ucieka mi z podnóżka i jest ,,w powietrzu,,.. jak wy to robicie??
..dziś błotnik podziękował mi już za współpracę
Spróbuj trzymać cały czas nad hamulcem, jeśli naprawdę nie możesz się ułożyć, przełamać to spróbuj jechać bardzo powoli, mieć 1 bieg, strzelić ze sprzęgła i trzymać lekko wciśnięty tylny hebel..
Ja się z początku tak uczyłem, może pomogłem
Co do jazdy na tylnym kole - nie stawiajcie motocykli z 'gazu' strzelajcie ze sprzęgła i pion przy wolnej prędkości starajcie się utrzymać za pomocą hamulca tylniego..
Trzeba trenować, przyjdzie samo szybciej lub później, nie można się poddawać
-
- Mistrz prostej
- Motocykl: kx 125 98'
KaLi pisze:Ma ktoś jakąś rade co do używania hamulca podczas wheelie?
Bo za nic nie mogę utrzymać równowagi kiedy noge trzymam nad hamulcem, musze mieć ja na bok na stopce.
Hamulec obniżony, a nadal jest niewygodnie, gdy chce wcisnąć hamulec jakoś noga ucieka mi z podnóżka i jest ,,w powietrzu,,.. jak wy to robicie??
..dziś błotnik podziękował mi już za współpracę
Ja miałem podobny problem tyle, że na rowerze z trzymaniem klamki tylnego hebla, ale po jakimś czasie dałem rady.
A ja mam taki problem z jazdą na kole, że stawiam go na 1 gdy jest już koło w górze (nie całkowity pion) brakuje mi biegu i przepinam na 2 i zaraz spadam. Macie jakąś rade jak to płynnie zrobić ?
Drive only as fast as
you have it under control
you have it under control
-
- Gdzie jest sprzęgło?
- Motocykl: yz400f
ja nie umiem jedynie uzywac hamulca w czasie jazdy na jednym a jakos na 5 biegu jade..(moze do czasu xD)
dzis pobilem rekord - jakies 70 m - zaczynam od 2 zmieniam na 3, 4, 5 i koniec drogi. Ucze sie od miesiaca. Na poczatku uczylem sie na jedynce przejechac jak najdalej i to jest cala tajemnica sukcesu.
macie jakies sposoby na nauke uzywania hamulca na jednym ? moze jak ktos nizej opisal ze na jedynce wyrywac do pionu i wciskac hamulec ?
motor : kx 125
dzis pobilem rekord - jakies 70 m - zaczynam od 2 zmieniam na 3, 4, 5 i koniec drogi. Ucze sie od miesiaca. Na poczatku uczylem sie na jedynce przejechac jak najdalej i to jest cala tajemnica sukcesu.
macie jakies sposoby na nauke uzywania hamulca na jednym ? moze jak ktos nizej opisal ze na jedynce wyrywac do pionu i wciskac hamulec ?
motor : kx 125
:-3
-
- Mistrz prostej
- Motocykl: CRF 250 .05
siema przy wolnym czasie chce sie nauczył podnosić koło przy użyciu sprzęgła proszę o rade jak mam to robić?
mam gwałtownie puścić sprzęgło i równocześnie dodać gazu?
oczywiście 125 2t :finga:
o takie coś mi chodzi http://www.youtube.com/watch?v=_kdj5_8sV40
mam gwałtownie puścić sprzęgło i równocześnie dodać gazu?
oczywiście 125 2t :finga:
o takie coś mi chodzi http://www.youtube.com/watch?v=_kdj5_8sV40
-
- Rekord toru!
- Motocykl: gram w zielone
- Kontakt:
Naucz sie podnosić, nie raz ze sprzęgła a nie raz z gazu.
Części do Rm 125 2001 i pokrewnych do skrzyni- SPRZEDAM
-
- Mistrz prostej
- Motocykl: CRF 250 .05
podnosić czyli jak??bo nie bardzo cie rozumiem?
chce się nauczyć tak ze z miejsca,bardzo wolo jadę, podnieść koło i przejechać przez kłodę,potoczek itp
mam do tego używać sprzęgła?
chce się nauczyć tak ze z miejsca,bardzo wolo jadę, podnieść koło i przejechać przez kłodę,potoczek itp
mam do tego używać sprzęgła?
-
- Rekord toru!
- Motocykl: gram w zielone
- Kontakt:
Podnosić koło czyli wyczuć gaz i reakcje sprzęgła. Strzał ze sprzęgła i patrzysz ile ci sie podniesie, za mało to więcej gazu. Chodzi o wyczucie motoru.
Natomiast z gazu to już trudniej jest ;P
Na początku naucz sie podrywać przód bo żaden problem poderwać z wykręconym gazem al wtedy szybko się rozpędzasz i się przez tą kłodę wywalisz, natomiast musisz umieć podnieść wysoko i pewnie ale na krótkim dystansie.
Natomiast z gazu to już trudniej jest ;P
Na początku naucz sie podrywać przód bo żaden problem poderwać z wykręconym gazem al wtedy szybko się rozpędzasz i się przez tą kłodę wywalisz, natomiast musisz umieć podnieść wysoko i pewnie ale na krótkim dystansie.
Części do Rm 125 2001 i pokrewnych do skrzyni- SPRZEDAM
-
- Amator leśnych szlaków
- Motocykl: KX250F
na jakim biegu najlepiej uczyc sie jazdy na kole na stojaco widzialem pare osob stawiaja na 5/4 ale podczas nauki stawianie z tego biegu moze byc nie bezpieczne
na siedzaco mniej wiecej umiem
na siedzaco mniej wiecej umiem
-
- Gdzie jest sprzęgło?
- Motocykl: WR 450 F '04
Mialbym tylko takie orientacyjne pytanie do osob, ktore niedawno uczyly sie 4 taktem smigac na gumie.
Latwiej nauczyc sie od zera (prawie zera) stawiajac na pierwszym biegu i trzymac go jak najdluzej, czy moze gdzies 2 - 3 bieg juz podczas jakiejs tam predkosci?
Pytanie do osob, ktorych motor mial wystarczajacy zasob mocy lub srodek masy zdolny do poderwania nawet na 3-4 biegu bez wstawania z moto.
Mam WR 450F lekko "dłubnieta", jakies 50 KM, moze ciut wiecej. Na gume totalnie bez podrywania siedzac na srodku stawia na 3 biegu, na czworce musze usiasc z tylu lub poderwac.
Probowalem uczyc sie na rownym sciernisku, z dwojki, ale przestalem jak postawilem do pionu i sie wystraszylem. Moze lepiej zaczac sie uczyc trzymac go na jedynce, bo im nizszy bieg, tym mocniejszy moment hamujacy z silnika?
Latwiej nauczyc sie od zera (prawie zera) stawiajac na pierwszym biegu i trzymac go jak najdluzej, czy moze gdzies 2 - 3 bieg juz podczas jakiejs tam predkosci?
Pytanie do osob, ktorych motor mial wystarczajacy zasob mocy lub srodek masy zdolny do poderwania nawet na 3-4 biegu bez wstawania z moto.
Mam WR 450F lekko "dłubnieta", jakies 50 KM, moze ciut wiecej. Na gume totalnie bez podrywania siedzac na srodku stawia na 3 biegu, na czworce musze usiasc z tylu lub poderwac.
Probowalem uczyc sie na rownym sciernisku, z dwojki, ale przestalem jak postawilem do pionu i sie wystraszylem. Moze lepiej zaczac sie uczyc trzymac go na jedynce, bo im nizszy bieg, tym mocniejszy moment hamujacy z silnika?
-
- Mistrz prostej
- Motocykl: RM 250
Ja na moim sxf 450 na początku uczyłem się na ściernisku. Używałem na początku 2 i 3 do nauki bo im większa prędkość tym lepiej utrzymać równowagę. Teraz z 1 zaczynam i na drodze zapinam po kolei 1-2-3-4. Też nie raz się wystraszyłem jak poszedł do pionu, ale nie zrażam się i uczę się dalej. Teraz chciałbym się nauczyć tak jak koledzy piszą z tylnym heblem powoli na 1 Ale to już o wiele trudniejsze. Ostatnio próbowałem też ze sprzęgła brać go na koło ale jakoś słabo mi to idzie. Ale trzeba ćwiczyć
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Rieju RR 50-->Kawasaki kx 85-->KTM sx 450-->Kawasaki kx 250--->Suzuki RM 250
http://fmxlajto.blogspot.com/
http://fmxlajto.blogspot.com/
-
- Mechanik hobbysta
- Motocykl: EXC 450
- Styl jazdy: Enduro
- Kontakt:
Takie pytanie odnośnie hamowania. Trzymacie nogę na podnóżku tak, że cały czas pod palcami macie hamulec czy tylko dosuwacie w razie potrzeby ? W tych skorupach na nogach nie idzie wygiąć stopy do góry, aby przy dość dobrym postawieniu na koło nie wciskał się hamulec. Dźwignia obniżona na maksa, trzeba by było obciąć śrubę z pompy, żeby niżej było.