Liczniki motogodzin

Coś nie działa? Motocykl nie odpala? Nie wiesz od czego jest dana śruba? Tutaj się dowiesz jak naprawiać i serwisować swój motocykl!
amator
Mechanik motocyklowy
Mechanik motocyklowy
Motocykl: YZF250, KXF250
Styl jazdy: Motocross
Podziękował: 3 razy
Podziękowania: 3 razy
Status : Offline

Re: Liczniki motogodzin

Post autor: amator » ndz, 3 maja 2009, 22:31

Hans pisze:Witam
Mam pytanie dla posiadaczy tego licznika motogodzin http://allegro.pl/item592654847_licznik ... _road.html
sendeca
Czy ten licznik liczy motogodziny w zależności od ilości impulsów na świece (obrotów) i czasu pracy czy po prostu tylko czas pracy silnika?
Dzieki za odpowiedz
Pozdrawiam
Licznik b.dobry prosty i niezawodny, liczy czas pracy uruchomionego silnika. 0,1=6 minut

milek
Mistrz prostej
Mistrz prostej
Motocykl: Suzuki RM 125
Podziękował: 0
Podziękowania: 0

Post autor: milek » pn, 4 maja 2009, 15:11

Ja mam dokładnie taki licznik motogodzin. To jeżeli jest na nim 100motogodzin to jest to równe stu godziną pracy czy mniej lub więcej ??
SUZUKI - Way of Life!

amator
Mechanik motocyklowy
Mechanik motocyklowy

Post autor: amator » pn, 4 maja 2009, 22:59

milek pisze:Ja mam dokładnie taki licznik motogodzin. To jeżeli jest na nim 100motogodzin to jest to równe stu godziną pracy czy mniej lub więcej ??
oznacza że silnik pracował przez równe100 godzin, bez względu na to czy było to obciązenie mniejsze czy większe .

struna
Mistrz prostej
Mistrz prostej

Montaż Licznika motogodzin Honda CRF250

Post autor: struna » pt, 12 cze 2009, 10:15

Witam wszystkich!
Mam mały problem z zamontowaniem licznika motogodzin w hondzie CRF250 2007. Kupiłam Licznik i niby wszystko spoko, zgodnie z instrukcją jeden kabel do masy drugi oplatam przewód świecy i .... nic. Po prostu nie działa. Pomyślałem ze zepsuty próbuje po raz drugi z nowym licznikiem i ... znów nie działa. Czy możecie podpowiedzieć co robię nie tak albo jaki może być powód??

MXrlz
Mistrz prostej
Mistrz prostej
Motocykl: Honda crf 250 2006r.

Post autor: MXrlz » pt, 12 cze 2009, 19:28

kabel od licznika oplatasz wokol cewki mniej wiecej na wysokosci tej gumy co wchodzi w pokrywe glowicy (chodzi mi o ta gumke co uszczelnia by piach i inny syf nie dostal sie na dol do swiecy) ja tak mam i cyka. Jak juz to zrobisz to owin ten zawiniety kabel izolacja

ktm_Martin_sx_125
Mistrz prostej
Mistrz prostej
Motocykl: Yamaha yz250f' 08

Post autor: ktm_Martin_sx_125 » wt, 23 cze 2009, 09:40

To w końcu w 2t 1 godz pracy silnika to 1mth? I tłok wymienia się po 25mth? Jeśli tak, to ja np. musiałbym wymienić tłok po miesiącu. To raczej niemożliwe, bo na moim tłoku jeżdżę od stycznia.
Według tego musiałbym zmienić tłok już z 5 razy :shock: :? ???

kristirx
Mistrz prostej
Mistrz prostej
Motocykl: Yamaha WR 250 R osiołek :-)

Post autor: kristirx » wt, 23 cze 2009, 10:20

ktm_Martin_sx_125 pisze:To w końcu w 2t 1 godz pracy silnika to 1mth? I tłok wymienia się po 25mth? Jeśli tak, to ja np. musiałbym wymienić tłok po miesiącu. To raczej niemożliwe, bo na moim tłoku jeżdżę od stycznia.
Przypuszczam, że tłok zmienisz dopiero razem z korbą, nicasilem (lub tuleją), łożyskami i być może karterem, jak pęknie tłoczek i narobi spustoszenia :wink:
Yamaha od lat :-)

Łukasz_pl
Gdzie jest sprzęgło?
Gdzie jest sprzęgło?

Post autor: Łukasz_pl » wt, 23 cze 2009, 10:52

Niekoniecznie, nie zawsze 1mth = 1h jazdy. 1mth to godzina pracy silnika mocno kręconego np. na torze więc równie dobrze czas wymiany tłoka podawany przez producenta może dwukrotnie ulec wydłużeniu (wszystko zależy od jazdy). Najłatwiej wyciągnąć tłok i zobaczyć jego stan.

WLD_Wlodi
Stewart? Zmienia mi opony!
Stewart? Zmienia mi opony!
Motocykl: Różnie to bywa.

Post autor: WLD_Wlodi » wt, 23 cze 2009, 12:39

ktm_Martin_sx_125 pisze:To w końcu w 2t 1 godz pracy silnika to 1mth? I tłok wymienia się po 25mth? Jeśli tak, to ja np. musiałbym wymienić tłok po miesiącu. To raczej niemożliwe, bo na moim tłoku jeżdżę od stycznia.
Po 25 mth to możesz zmienić jak latasz po lasach albo dopiero co zaczynasz z torem.

milek
Mistrz prostej
Mistrz prostej

Post autor: milek » ndz, 28 cze 2009, 22:13

Mówicie, że jeden bak paliwa to 1mh. I według mojego licznika motogodzin to kompletna bzdura. W ciągu jazdy na pełnym baku wg. licznika zrobię lekko 5 motogodzin. Więc nie wiem o co tu chodzi.
SUZUKI - Way of Life!

amator
Mechanik motocyklowy
Mechanik motocyklowy

Post autor: amator » pn, 29 cze 2009, 12:24

milek pisze:Mówicie, że jeden bak paliwa to 1mh. I według mojego licznika motogodzin to kompletna bzdura. W ciągu jazdy na pełnym baku wg. licznika zrobię lekko 5 motogodzin. Więc nie wiem o co tu chodzi.
Witaj, chyba coś nie możesz zrozumieć tematu..
Potocznie mówimy że 1 bak paliwa to jedna motogodzina (1mth) ponieważ 1 typowy zbiornik w crossówce powtarzam crossówce (nie enduro) ma 7-8 litrów. Jeśli jeździsz dwusuwem 125, 250 dynamicznie, nie pyrkasz, wykręcasz gaz na wszystkich biegach do końca to ten zbiornik wystarczy ci wlaśnie +/- na ok. 1 godzine jazdy.i to jest przybliżona 1 motogodzina.
Silniki czterosuwowe sa mniej łakome na paliwo i tam crosówka na jednym zbiorniku przejedzie 1,5 godziny w zależności od techniki jazdy.Motocykle enduro moga miec zbiorniki o wiekszej pojemności 10,13 i więcej litrów i wtedy na jednym zbiorniku oczywiście przejedziesz wiecej godzin. Typowy prosty licznik liczy czas pracy uruchomionego silnika bez wzgledu na jego obciązenie. nieważne czy jezdzisz pełnym gazem czy pyrkasz czy silnik pracuje na postoju, po 6 minutach pracy pokazuje 0,1 a po 60 minutach 1,0. itd. A jaki ty masz motorek, jaki licznik i jak jeździsz?? :wink:
Pozdrawiam amator

milek
Mistrz prostej
Mistrz prostej

Post autor: milek » pn, 29 cze 2009, 22:30

Motor to Suzuki RM 125, licznik to Sendec - dokładnie taki
http://www.allegro.pl/item666136022_lic ... _road.html

Jeżeli chodzi o jazdę to oczywiście nie jeżdżę cały czas na full gazie, ale nie jest to też pyrkanie.
SUZUKI - Way of Life!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprzęt i Serwis”