Liczniki motogodzin

Coś nie działa? Motocykl nie odpala? Nie wiesz od czego jest dana śruba? Tutaj się dowiesz jak naprawiać i serwisować swój motocykl!
Mateusz_MX
Stewart? Zmienia mi opony!
Stewart? Zmienia mi opony!
Motocykl: EXC 400 '12
Styl jazdy: Motocross
Podziękował: 0
Podziękowania: 1 raz
Kontakt:
Status : Offline

Re: Liczniki motogodzin

Post autor: Mateusz_MX » sob, 2 sty 2010, 21:56

Mogę powiedzieć tylko tyle, że firma DRC jest bardzo znaną firmą. Ich produkty są dobrej jakości. Może warto kupić i przetestować? Mnie jednak zastanawia to zdanie:

Licznik może być stosowany do wszystkich jednocylindrowych motocykli offroad, quadów, gokartów itp. (z wyjątkiem motocykli z tłumieniem szumów (WR250R/X). Czemu z wyjątkiem? (eksperci, proszę o wypowiedzi).

PS. Martin, to pewnie taki chwyt reklamowy. Chociaż widzimy na zdjęciu, że duże zero to godzina, a 2 małe zera to minuty :wink:
"Jutro będę duży, dzisiaj jestem mały"

ktm_Martin_sx_125
Mistrz prostej
Mistrz prostej
Motocykl: Yamaha yz250f' 08
Podziękowania: 0

Post autor: ktm_Martin_sx_125 » sob, 2 sty 2010, 22:10

Nie o to mi chodzi. Jeśli liczy każdą minutę pracy silnika, to jak moto stałoby odpalone 1 godz. to według tego licznika silnik pracowałby 1mth. A to raczej nie prawda...

marcin180
Gdzie jest sprzęgło?
Gdzie jest sprzęgło?
Motocykl: yz 125

Post autor: marcin180 » ndz, 3 sty 2010, 00:09

ktm_Martin_sx_125 pisze:Nie o to mi chodzi. Jeśli liczy każdą minutę pracy silnika, to jak moto stałoby odpalone 1 godz. to według tego licznika silnik pracowałby 1mth. A to raczej nie prawda...
Jest wiele teorii jedni liczą że 1mth = 1 zbiornik choć to podobno nie sprawdza się ja jednak obstawiam za twierdzeniem 1mth = 1; 1,5godz. jazdy, korzystanie ze wzoru http://pl.wikipedia.org/wiki/Motogodzina co wydaje się być najbardziej odpowiednie uwzględniając zdanie zawarte na stronce enduro adventure "Niskie obroty i duże obciążanie na nich silnika wpływa bardzo destrukcyjnie na układ korbowo-tłokowy, natomiast przysłowiowe "pałowanie na wysokich obrotach" sprzyja mniejszemu zużyciu silnika ze względu na wyższe ciśnienie oleju, lepszy rozkład tarcia na tłoku i pierścieniach i między innymi lepszemu rozprowadzaniu filmu olejowego"

Borek96
Mistrz prostej
Mistrz prostej
Motocykl: CR 125 '02

Post autor: Borek96 » ndz, 3 sty 2010, 13:46

Ten DRC to w sumie to samo co Sendec, tylko tańszy i dokładniej pokazuje, ale zasada działania jest chyba ta sama.

BartekJ
Amator leśnych szlaków
Amator leśnych szlaków
Kontakt:

Post autor: BartekJ » ndz, 3 sty 2010, 17:08

Mateusz_MX pisze:Mogę powiedzieć tylko tyle, że firma DRC jest bardzo znaną firmą. Ich produkty są dobrej jakości. Może warto kupić i przetestować? Mnie jednak zastanawia to zdanie:

Licznik może być stosowany do wszystkich jednocylindrowych motocykli offroad, quadów, gokartów itp. (z wyjątkiem motocykli z tłumieniem szumów (WR250R/X). Czemu z wyjątkiem? (eksperci, proszę o wypowiedzi).

PS. Martin, to pewnie taki chwyt reklamowy. Chociaż widzimy na zdjęciu, że duże zero to godzina, a 2 małe zera to minuty :wink:

Sprzęt, o którym mówi to takie soft enduro, stworzone z myślą o poruszaniu się po drogach publicznych także, a może przede wszystkim. I możliwe, że na zapłonie są jakieś filtry przeciwzakłóceniowe, które mogą spowodować nieprawidłową pracę licznika motogodzin. Tak sobie myślę, a co :D.
Bo nijak tłumienia np szmerów ssania nie można przyłożyć do funkcjonowania tego DRCa.
Może takie określenie wypłynęło z tłumaczenia wprost, z angielskiego.

b182
Gdzie jest sprzęgło?
Gdzie jest sprzęgło?

Post autor: b182 » pn, 4 sty 2010, 10:08

A ja powiem tak. Najlepiej to liczyć w ten sposób. Przykład:
Max moc silnika dajmy 10.000 obr/min
Obroty Min. na jakich jeździmy 3.500 obr/min
Średnia z tego to 6.750 obr/ min

Czyli z taka prędkością obrotowa silnika śmigamy średnio.

Skoro 1 MTH to będzie dla silnika pracującego przy mocy maksymalnej, czyli 10.000 obr./min
to dla średnich obrotów 6.750 obr./min to będzie 0,675MTH.
To wynika z prostej proporcji.
Teraz każdy musi dowiedzieć się przy jakich obrotach jego silnik ma maksymalna moc, obliczyć sobie swoje średnie obroty w czasie jazdy (Może nie obliczyć ale przyjąć) i obliczyć sobie swój własny wskaźnik. Dzięki temu ktoś kto średnio trzyma 8.000 obr./min będzie ten wskaźnik miał większy niż ktoś kto pyrka średnio przy 5.000. Wystarczy potem sumować czas jazdy z zegarka i pomnożyć przez wskaźnik i mamy motogodziny. Wszystko to jest dość przybliżone ale naprawdę dobry sposób.

Żółwik
Mistrz prostej
Mistrz prostej
Motocykl: YZ 250 F 08

Post autor: Żółwik » wt, 19 sty 2010, 18:46

a co myślicie o tym : http://www.allegro.pl/item881122069_lic ... _1000.html

Borek96
Mistrz prostej
Mistrz prostej
Motocykl: CR 125 '02

Post autor: Borek96 » czw, 21 sty 2010, 21:44

Funkcji ma więcej niż np. sendec, zależy jak liczy te motogodziny, czy jako czas pracy silnika (każdy impuls), czy realne motogodziny.

Żółwik
Mistrz prostej
Mistrz prostej

Post autor: Żółwik » pt, 26 lut 2010, 22:13

Oto schemat montażu SenDEC'a

I teraz moje pytanie.

Czy do Yamahy YZ 250F 2008 mogę podłączyć tak jak na schemacie (owijając wokół kabla do fajki) czy tak jak pisał Jacek.S
Jacek S. pisze:
moto com pisze:Ja mam yamahe yz 250f z 2007r( do świecy są doprowadzone dwa cienkie kable o barwie pomarańczowej i czarnej). Licznik działa mi w innym moto ale w yzf nie :cry: Za licznik dałem 200zł
Dziś rozwiązałem ten problem - podobnie jak Tobie licznik mi nie działał w WR 250F . Owijanie tych dwóch przewodów , które idą do świecy nic nie dało . Tam nie ma kabla z wysokim napięciem , cewka jest zintegrowana z fajką . Zdjąłem tą cewką wprowadziłem kabel z zewnątrz przez uszczelkę i owinąłem wokół cewki , zmieścił się podczas powtórnego montażu " na duś " . Po odpaleniu motoru symbol H na wyświelaczu mruga , więc będzie pewnie OK . Ta cewka jest dość długa , żeby ją wyjąć zdejmij zbiornik .

pozdrowienia

jacek

Jeśli tak jak Jacek to niech ktoś dokładniej opisze mi jak mam owinąć ten kabelek wokół cewki :rolleyes: . Najlepiej krok po kroku bo się pogubiłem w tym wszystkim :rolleyes:

SUCHY95
Mistrz prostej
Mistrz prostej
Motocykl: SXF250, SX125,

Post autor: SUCHY95 » pt, 26 lut 2010, 23:03

nie musisz owijac,wystarczy ze bedzie sie znajdowal w bliskim kontakcie z nia,sprawdzone na mojej yz250f 08",wprowadz kabel od licznika przez uszczelke cewki do komory swiecy zaplonowej i to wszystko,uwazaj tylko na uszczelke aby przy wciskaniu cewki ladnie przylegala do pokrywy zaworow,pzdr

Żółwik
Mistrz prostej
Mistrz prostej

Post autor: Żółwik » sob, 27 lut 2010, 22:13

Podłączyłem, zgodnie z instrukcją :D

Chyba działa ( H po lewej stronie miga na odpalonym silniku)
Dodatkowo ten kabel w środku obkleiłem izolacją aby przylegał do cewki.

wiktorekgre
Gdzie jest sprzęgło?
Gdzie jest sprzęgło?
Motocykl: YamahaYZ 125 05,Aprilia RS 07

Post autor: wiktorekgre » ndz, 28 lut 2010, 13:47

Proszę mi powiedzieć czy liczniki Team 10 są dobre ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprzęt i Serwis”