Liczniki motogodzin
-
- Stewart? Zmienia mi opony!
- Motocykl: EXC 400 '12
- Styl jazdy: Motocross
- Podziękował: 0
- Podziękowania: 1 raz
- Kontakt:
- Status : Offline
Re: Liczniki motogodzin
Mogę powiedzieć tylko tyle, że firma DRC jest bardzo znaną firmą. Ich produkty są dobrej jakości. Może warto kupić i przetestować? Mnie jednak zastanawia to zdanie:
Licznik może być stosowany do wszystkich jednocylindrowych motocykli offroad, quadów, gokartów itp. (z wyjątkiem motocykli z tłumieniem szumów (WR250R/X). Czemu z wyjątkiem? (eksperci, proszę o wypowiedzi).
PS. Martin, to pewnie taki chwyt reklamowy. Chociaż widzimy na zdjęciu, że duże zero to godzina, a 2 małe zera to minuty
Licznik może być stosowany do wszystkich jednocylindrowych motocykli offroad, quadów, gokartów itp. (z wyjątkiem motocykli z tłumieniem szumów (WR250R/X). Czemu z wyjątkiem? (eksperci, proszę o wypowiedzi).
PS. Martin, to pewnie taki chwyt reklamowy. Chociaż widzimy na zdjęciu, że duże zero to godzina, a 2 małe zera to minuty
"Jutro będę duży, dzisiaj jestem mały"
-
- Mistrz prostej
- Motocykl: Yamaha yz250f' 08
- Podziękowania: 0
Nie o to mi chodzi. Jeśli liczy każdą minutę pracy silnika, to jak moto stałoby odpalone 1 godz. to według tego licznika silnik pracowałby 1mth. A to raczej nie prawda...
-
- Gdzie jest sprzęgło?
- Motocykl: yz 125
Jest wiele teorii jedni liczą że 1mth = 1 zbiornik choć to podobno nie sprawdza się ja jednak obstawiam za twierdzeniem 1mth = 1; 1,5godz. jazdy, korzystanie ze wzoru http://pl.wikipedia.org/wiki/Motogodzina co wydaje się być najbardziej odpowiednie uwzględniając zdanie zawarte na stronce enduro adventure "Niskie obroty i duże obciążanie na nich silnika wpływa bardzo destrukcyjnie na układ korbowo-tłokowy, natomiast przysłowiowe "pałowanie na wysokich obrotach" sprzyja mniejszemu zużyciu silnika ze względu na wyższe ciśnienie oleju, lepszy rozkład tarcia na tłoku i pierścieniach i między innymi lepszemu rozprowadzaniu filmu olejowego"ktm_Martin_sx_125 pisze:Nie o to mi chodzi. Jeśli liczy każdą minutę pracy silnika, to jak moto stałoby odpalone 1 godz. to według tego licznika silnik pracowałby 1mth. A to raczej nie prawda...
-
- Mistrz prostej
- Motocykl: CR 125 '02
Ten DRC to w sumie to samo co Sendec, tylko tańszy i dokładniej pokazuje, ale zasada działania jest chyba ta sama.
-
- Amator leśnych szlaków
- Kontakt:
Mateusz_MX pisze:Mogę powiedzieć tylko tyle, że firma DRC jest bardzo znaną firmą. Ich produkty są dobrej jakości. Może warto kupić i przetestować? Mnie jednak zastanawia to zdanie:
Sprzęt, o którym mówi to takie soft enduro, stworzone z myślą o poruszaniu się po drogach publicznych także, a może przede wszystkim. I możliwe, że na zapłonie są jakieś filtry przeciwzakłóceniowe, które mogą spowodować nieprawidłową pracę licznika motogodzin. Tak sobie myślę, a co .
Bo nijak tłumienia np szmerów ssania nie można przyłożyć do funkcjonowania tego DRCa.
Może takie określenie wypłynęło z tłumaczenia wprost, z angielskiego.
-
- Gdzie jest sprzęgło?
A ja powiem tak. Najlepiej to liczyć w ten sposób. Przykład:
Max moc silnika dajmy 10.000 obr/min
Obroty Min. na jakich jeździmy 3.500 obr/min
Średnia z tego to 6.750 obr/ min
Czyli z taka prędkością obrotowa silnika śmigamy średnio.
Skoro 1 MTH to będzie dla silnika pracującego przy mocy maksymalnej, czyli 10.000 obr./min
to dla średnich obrotów 6.750 obr./min to będzie 0,675MTH.
To wynika z prostej proporcji.
Teraz każdy musi dowiedzieć się przy jakich obrotach jego silnik ma maksymalna moc, obliczyć sobie swoje średnie obroty w czasie jazdy (Może nie obliczyć ale przyjąć) i obliczyć sobie swój własny wskaźnik. Dzięki temu ktoś kto średnio trzyma 8.000 obr./min będzie ten wskaźnik miał większy niż ktoś kto pyrka średnio przy 5.000. Wystarczy potem sumować czas jazdy z zegarka i pomnożyć przez wskaźnik i mamy motogodziny. Wszystko to jest dość przybliżone ale naprawdę dobry sposób.
Max moc silnika dajmy 10.000 obr/min
Obroty Min. na jakich jeździmy 3.500 obr/min
Średnia z tego to 6.750 obr/ min
Czyli z taka prędkością obrotowa silnika śmigamy średnio.
Skoro 1 MTH to będzie dla silnika pracującego przy mocy maksymalnej, czyli 10.000 obr./min
to dla średnich obrotów 6.750 obr./min to będzie 0,675MTH.
To wynika z prostej proporcji.
Teraz każdy musi dowiedzieć się przy jakich obrotach jego silnik ma maksymalna moc, obliczyć sobie swoje średnie obroty w czasie jazdy (Może nie obliczyć ale przyjąć) i obliczyć sobie swój własny wskaźnik. Dzięki temu ktoś kto średnio trzyma 8.000 obr./min będzie ten wskaźnik miał większy niż ktoś kto pyrka średnio przy 5.000. Wystarczy potem sumować czas jazdy z zegarka i pomnożyć przez wskaźnik i mamy motogodziny. Wszystko to jest dość przybliżone ale naprawdę dobry sposób.
-
- Mistrz prostej
- Motocykl: YZ 250 F 08
a co myślicie o tym : http://www.allegro.pl/item881122069_lic ... _1000.html
-
- Mistrz prostej
- Motocykl: CR 125 '02
Funkcji ma więcej niż np. sendec, zależy jak liczy te motogodziny, czy jako czas pracy silnika (każdy impuls), czy realne motogodziny.
-
- Mistrz prostej
Oto schemat montażu SenDEC'a
I teraz moje pytanie.
Czy do Yamahy YZ 250F 2008 mogę podłączyć tak jak na schemacie (owijając wokół kabla do fajki) czy tak jak pisał Jacek.S
Jeśli tak jak Jacek to niech ktoś dokładniej opisze mi jak mam owinąć ten kabelek wokół cewki :rolleyes: . Najlepiej krok po kroku bo się pogubiłem w tym wszystkim :rolleyes:
I teraz moje pytanie.
Czy do Yamahy YZ 250F 2008 mogę podłączyć tak jak na schemacie (owijając wokół kabla do fajki) czy tak jak pisał Jacek.S
Jacek S. pisze:Dziś rozwiązałem ten problem - podobnie jak Tobie licznik mi nie działał w WR 250F . Owijanie tych dwóch przewodów , które idą do świecy nic nie dało . Tam nie ma kabla z wysokim napięciem , cewka jest zintegrowana z fajką . Zdjąłem tą cewką wprowadziłem kabel z zewnątrz przez uszczelkę i owinąłem wokół cewki , zmieścił się podczas powtórnego montażu " na duś " . Po odpaleniu motoru symbol H na wyświelaczu mruga , więc będzie pewnie OK . Ta cewka jest dość długa , żeby ją wyjąć zdejmij zbiornik .moto com pisze:Ja mam yamahe yz 250f z 2007r( do świecy są doprowadzone dwa cienkie kable o barwie pomarańczowej i czarnej). Licznik działa mi w innym moto ale w yzf nie Za licznik dałem 200zł
pozdrowienia
jacek
Jeśli tak jak Jacek to niech ktoś dokładniej opisze mi jak mam owinąć ten kabelek wokół cewki :rolleyes: . Najlepiej krok po kroku bo się pogubiłem w tym wszystkim :rolleyes:
-
- Mistrz prostej
- Motocykl: SXF250, SX125,
nie musisz owijac,wystarczy ze bedzie sie znajdowal w bliskim kontakcie z nia,sprawdzone na mojej yz250f 08",wprowadz kabel od licznika przez uszczelke cewki do komory swiecy zaplonowej i to wszystko,uwazaj tylko na uszczelke aby przy wciskaniu cewki ladnie przylegala do pokrywy zaworow,pzdr
-
- Mistrz prostej
Podłączyłem, zgodnie z instrukcją
Chyba działa ( H po lewej stronie miga na odpalonym silniku)
Dodatkowo ten kabel w środku obkleiłem izolacją aby przylegał do cewki.
Chyba działa ( H po lewej stronie miga na odpalonym silniku)
Dodatkowo ten kabel w środku obkleiłem izolacją aby przylegał do cewki.
-
- Gdzie jest sprzęgło?
- Motocykl: YamahaYZ 125 05,Aprilia RS 07