Zmiany PZM na sezon 2007 !!!
-
Autor tematuBaRy
- Amator leśnych szlaków
- Motocykl: CRF 250 R7
- Styl jazdy: Motocross
- Podziękował: 0
- Podziękowania: 0
- Kontakt:
- Status : Offline
Zmiany PZM na sezon 2007 !!!
Mam nowe informacje na temat zmian w regulaminach i organizacji zawodów MX, XC i EN w sezonie 2007
Chyba jedna z ważniejszych rzeczy to podniesienie rangi zawodów Cross Country do Mistrzstw Polski
Jest to wynik słabnącego zainteresowania zawodami Enduro.
Kluby nie chcą się podejmować organizajci takich zawodów w randze MP.
Chyba jakiś nowy klub w Olsztynie przy pomocy min. pana Ręcza ma jedną taką eliminacje zorganizować, może ktoś jeszcze do tego dojdzie.
Są też plany aby połączyć MP EN z Mistrzostwami jakiegos kraju sąsiadującego
W Cross Country ma się odbyć 8 eliminacji po 2 dni, czyli w sumie 16 biegów każdy po 1,5 godziny.
Na wzór podobnych zawodów organizowanych w krajach Beneluxu
jedna z eliminacji odbędzie się na jednej z naszych nadbałtyckich plaż :supz:
(Kuźwa jade, zrealizuje jedno z moich marzeń czyli brykanie sprzętem po plaży. )
W Motocrossie zmiana dotyczy klas w MP i pucharze PZM.
Kasy 125 będzie zmieniona na 150 w której dopuszczone będą 2T o pojemności do max 144 cm3 i 4T o pojemności 250 cm3.
Producenci w ten sposób chcą podratować nieco sytuacje 2T i dać im większe szanse w konfrontacji z 4T.
Zmieni się też nazewnictwo kas MX i będą tak jak w wielu krajach: MX1 MX2 i MX3.
Do zawodów Motocross jak i Cross Country zostawnie wprowadzona licencja C.
Czyli:
MP - A, PZM- B, różne mniejsze zawody okręgowe - C.
Chyba jedna z ważniejszych rzeczy to podniesienie rangi zawodów Cross Country do Mistrzstw Polski
Jest to wynik słabnącego zainteresowania zawodami Enduro.
Kluby nie chcą się podejmować organizajci takich zawodów w randze MP.
Chyba jakiś nowy klub w Olsztynie przy pomocy min. pana Ręcza ma jedną taką eliminacje zorganizować, może ktoś jeszcze do tego dojdzie.
Są też plany aby połączyć MP EN z Mistrzostwami jakiegos kraju sąsiadującego
W Cross Country ma się odbyć 8 eliminacji po 2 dni, czyli w sumie 16 biegów każdy po 1,5 godziny.
Na wzór podobnych zawodów organizowanych w krajach Beneluxu
jedna z eliminacji odbędzie się na jednej z naszych nadbałtyckich plaż :supz:
(Kuźwa jade, zrealizuje jedno z moich marzeń czyli brykanie sprzętem po plaży. )
W Motocrossie zmiana dotyczy klas w MP i pucharze PZM.
Kasy 125 będzie zmieniona na 150 w której dopuszczone będą 2T o pojemności do max 144 cm3 i 4T o pojemności 250 cm3.
Producenci w ten sposób chcą podratować nieco sytuacje 2T i dać im większe szanse w konfrontacji z 4T.
Zmieni się też nazewnictwo kas MX i będą tak jak w wielu krajach: MX1 MX2 i MX3.
Do zawodów Motocross jak i Cross Country zostawnie wprowadzona licencja C.
Czyli:
MP - A, PZM- B, różne mniejsze zawody okręgowe - C.
Ostatnio zmieniony czw, 30 lis 2006, 19:35 przez BaRy, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Do odcięcia!
- Kontakt:
kurde a na takie zawody EN PZM albo XC to trzeba nalezec do jakiegos klubu albo cos? moglby mi ktos opisac w skrocie jak to wyglada dla amatora takiego jak ja? bo chcialbym wystartowac za rok i nie przesylajcie mi linkow z regulaminem bo nie chec mi sie tego czytac, czekam na konkretne odpowiedzi
LiFe FoR RiDe
Bike: WSK Wyczynowy sprzet kaskaderski, 450ccm, 50 osiolkow i wogule ogien z żupy
Bike: WSK Wyczynowy sprzet kaskaderski, 450ccm, 50 osiolkow i wogule ogien z żupy
-
Autor tematuBaRy
- Amator leśnych szlaków
- Kontakt:
Aby uczestniczyć w zawodach o puchar PZM nie musisz należeć do klubu, musisz jednak zrobić licencje B.Isbi pisze:kurde a na takie zawody EN PZM albo XC to trzeba nalezec do jakiegos klubu albo cos? moglby mi ktos opisac w skrocie jak to wyglada dla amatora takiego jak ja? bo chcialbym wystartowac za rok i nie przesylajcie mi linkow z regulaminem bo nie chec mi sie tego czytac, czekam na konkretne odpowiedzi
Czyli ukończyć jedną eliminacje danych zawodów,zdać egzamin ze znajomości regulaminu PZM a wcześniej przejść badania u lekarza sportowego.
-
- Mistrz prostej
No to zaczynają się rewolucje w przepisach. Widzę, że ze zwiększeniem pojemności w 2T poszli za przykładem amerykanów. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Najbardziej boli mnie jednak sytuacja w enduro, bo też słyszałem, że kluby niebardzo garną się do organizacji, ponoć ze względu na koszta. Mówią że z samego wpisowego nie są w stanie zorganizować imprezy, pokryć koszta zniszczenia upraw etc.
Najbardziej boli mnie jednak sytuacja w enduro, bo też słyszałem, że kluby niebardzo garną się do organizacji, ponoć ze względu na koszta. Mówią że z samego wpisowego nie są w stanie zorganizować imprezy, pokryć koszta zniszczenia upraw etc.
-
- Stewart? Zmienia mi opony!
- Motocykl: może kiedyś
Wszystko ładnie pięknie. Ale czy pojawią sie kity do setek czy producenci walną seryjen modele o pojemności 144ccm? Według mnie te 20ccm nie zmieni charakterystyki silnika setek. Ale jeżeli będzie taki kit i będzie można latać na takich maszynach to ja sie na to pisze. Zawsze dodatkowa moc. 2T zamiata
but only the devil responded cause god wasn't there...
-
Autor tematuBaRy
- Amator leśnych szlaków
- Kontakt:
Zapomniałej jeszcze powiedziec że w klasie 80 dopuszcono motocykle 4T o pojemności 150 cm3.
Zorganizowanie imprezy Enduro jest znacznie droższe niż MX czy XC.
Gwoździem do trumny podobno było wprowadzenie Extrem testu, co najprawdopodobniej zniechęciło wielu zawodników a co za tym idzie wpływy z wpisowego zmalały.
Gdyby PZM przeznaczył na takie imprezy dodatkowe dotacje to kluby by napewno tak szybko nie rezygnowały.
Walnij sobie w wyszukiwarce "big bore kit" to napewno coś znajdziesz.
No i oczywiście nowe motocykle niebawem zaczną wychodzic już fabrycznie z taką pojemnością.
Na amerykańskich forach piszą, że w seryjnym motocyklu taka zmiana może dodać 6-8 KM
To nie pomyłka i najprawdopodobniej niebawem tak będzie na całym Świecie.
To właśnie na 125 nikt nie będzie jeździł, i takie pojemności zaczną znikac z ofert producentów.
Zobacz że kiedyś w klasie 250 dopuszczano 4T tylko o pojemności do 400 cm3, później zezwolono na pojemność 450 i 4setki prawie zniknęły z ofert.
W USA w klasie 250 zmieniono chyba też dopuszczalną pojemność 2T do 265 cm3.
Wiem że niektórzy działacze chcieli aby ta zmiana przebiegła w Polsce z chociażby rocznym poślizgie aby dać czas naszym zawodnikom na zmianę lub przerobienie motocykli.mario77 pisze: No to zaczynają się rewolucje w przepisach. Widzę, że ze zwiększeniem pojemności w 2T poszli za przykładem amerykanów. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Chodzi wyłącznie o koszty.mario77 pisze: Najbardziej boli mnie jednak sytuacja w enduro, bo też słyszałem, że kluby niebardzo garną się do organizacji, ponoć ze względu na koszta. Mówią że z samego wpisowego nie są w stanie zorganizować imprezy, pokryć koszta zniszczenia upraw etc.
Gwoździem do trumny podobno było wprowadzenie Extrem testu, co najprawdopodobniej zniechęciło wielu zawodników a co za tym idzie wpływy z wpisowego zmalały.
Gdyby PZM przeznaczył na takie imprezy dodatkowe dotacje to kluby by napewno tak szybko nie rezygnowały.
Kaze pisze:Wszystko ładnie pięknie. Ale czy pojawią sie kity do setek czy producenci walną seryjen modele o pojemności 144ccm? Według mnie te 20ccm nie zmieni charakterystyki silnika setek. Ale jeżeli będzie taki kit i będzie można latać na takich maszynach to ja sie na to pisze. Zawsze dodatkowa moc. 2T zamiata
Takie kity zwiększające pojemność już są co prawda jeszcze nie w każdej firmie.ecik pisze:te 144 ccm wg. mnie to troche pomyłka bo chyba nikt nie lata na owych i kto by pozniej kupil takie cos ?:E
Walnij sobie w wyszukiwarce "big bore kit" to napewno coś znajdziesz.
No i oczywiście nowe motocykle niebawem zaczną wychodzic już fabrycznie z taką pojemnością.
Na amerykańskich forach piszą, że w seryjnym motocyklu taka zmiana może dodać 6-8 KM
To nie pomyłka i najprawdopodobniej niebawem tak będzie na całym Świecie.
To właśnie na 125 nikt nie będzie jeździł, i takie pojemności zaczną znikac z ofert producentów.
Zobacz że kiedyś w klasie 250 dopuszczano 4T tylko o pojemności do 400 cm3, później zezwolono na pojemność 450 i 4setki prawie zniknęły z ofert.
W USA w klasie 250 zmieniono chyba też dopuszczalną pojemność 2T do 265 cm3.
-
- Mistrz prostej
Jak zawsze wszystko rozbija sięo kasę O ile mi się wydaje to Extreme test ściągnięto z zawodów europejskich. Wobec tego jeśli zawodnikom się on niepodoba, to w jaki sposób mamy doganiać Europe i Swiat, jak u nas po mistrzostwo chcą sięgać leserzy jak najmniejszym kosztem. To w rzeczywistości jest gwóźdż do trumny, ale dla całej dyscypliny. Poza tym Extreme test jeździ wyłącznie MP, a więc ludzie doświadczeni, którzy już mają za sobą starty w PP.BaRy pisze: Chodzi wyłącznie o koszty.