Co sadzicie o tej zbroji??
-
- Gdzie jest sprzęgło?
- Motocykl: yz125
- Styl jazdy: Motocross
- Podziękował: 0
- Podziękowania: 0
- Kontakt:
- Status : Offline
zastanawiam sie co wybrac czy zwykly plastikowy buzer czy zbroje na siatce(utika). Chodzi mi o te tansze modele bo nie mam wiele kasy do wydania.. i teraz moje pytania:
- czy w zbroi na siatce rzeczywiscie jest tak goraco jak inni opowiadaja?
- czy buzer plastikowy bedzie zabezpieczal plecy tak samo jak zbroja na siatce czy spelni to samo zadanie co zółw w zbori i pas nerkowy?
- zbroja posiada dodatkowo ochraniacze na lokcie
- i teraz takie OGÓLNE co bedzie mnie lepiej chronic ?
w sumie jestem bardziej przekonany do zbroi na siatce ale odraza mnie ta opinia ze w niej jest starsznie goraco a ja jestem osobą ktroa mocno sie poci a co dopiero takie cos ;/
- czy w zbroi na siatce rzeczywiscie jest tak goraco jak inni opowiadaja?
- czy buzer plastikowy bedzie zabezpieczal plecy tak samo jak zbroja na siatce czy spelni to samo zadanie co zółw w zbori i pas nerkowy?
- zbroja posiada dodatkowo ochraniacze na lokcie
- i teraz takie OGÓLNE co bedzie mnie lepiej chronic ?
w sumie jestem bardziej przekonany do zbroi na siatce ale odraza mnie ta opinia ze w niej jest starsznie goraco a ja jestem osobą ktroa mocno sie poci a co dopiero takie cos ;/
-
- Mistrz prostej
- Motocykl: CRF250 '05
- Kontakt:
Witam!
Chciałbym dołączyć się do Twojego pytania,gdyż mam podobny dylemat odnośnie wyboru rodzaju ochrony od pasa w górę.
Ze względu że nie dysponuję dużym budżetem i będzie to mój pierwszy strój na crossa chciałbym wybrać coś z dolnej półki.Zastanawiam się nad Utiką,lub też buzerem FLY.
Nie orientuje się czy sam buzer chroni też kręgosłup i prosiłbym o jakąś wskazówke co musiałbym dokupic do takiego buzera aby zapewnić sobie podstawową ochronę (np. porównywalną z tą jaką daje zbroja).
Jedynie co odstrasza mnie od kupna zbroji na siatce to jej mała przewiewność.
Będe wdzięczny za Wasze odpowiedzi na moje pytania,które mam nadzieje pomąga mi w wyborze odpowiedniej opcji.
Pozdrawiam!
Rafał
Chciałbym dołączyć się do Twojego pytania,gdyż mam podobny dylemat odnośnie wyboru rodzaju ochrony od pasa w górę.
Ze względu że nie dysponuję dużym budżetem i będzie to mój pierwszy strój na crossa chciałbym wybrać coś z dolnej półki.Zastanawiam się nad Utiką,lub też buzerem FLY.
Nie orientuje się czy sam buzer chroni też kręgosłup i prosiłbym o jakąś wskazówke co musiałbym dokupic do takiego buzera aby zapewnić sobie podstawową ochronę (np. porównywalną z tą jaką daje zbroja).
Jedynie co odstrasza mnie od kupna zbroji na siatce to jej mała przewiewność.
Będe wdzięczny za Wasze odpowiedzi na moje pytania,które mam nadzieje pomąga mi w wyborze odpowiedniej opcji.
Pozdrawiam!
Rafał
"Racing is life.Anything that happens before or after is just waiting." Steve McQueen
-
- VIP
Co do wyboru zbroja-siatka. Trudno powiedzieć bo za dosyć dobrą cene masz cały komplet tj. Ochraniacze na łokcie, pas nerkowy, lepszą ochronę na kręgosłup niż w zbroi , słabszą ochronę na obojczyk niż w zbroi, słabszą ochronę klatki piersiowej niż w zbroi (plastik jednak tutaj lepiej spełnia swoje zadanie np. gdy dostaniemy mocno z kamienia),ochraniacze ładnie będą przylegać (tzn. na łokcie nie powinny zjeżdżać a żółwik się dopasuje do kręgosłupa). Niestety siatka ma gorszą wentylację ale coś za coś. U mnie na torze ludzie jeżdżą w buzerach i w siatkach (kto co lubi). Siatka jest też cięższa od zbroi.
Do zbroi musisz dokupić pas nerkowy, ochraniacze na łokcie no i buzer niestety nie dopasowuje się tak do ciała jak siatka i przy glebie przeważnie się obsuwa (może przez to pochłania trochę energii ? nie wiem).
Jakbym miał kupować i w dużej mierze miałbym się kierować ceną to na pewno zabrałbym siatkę ! (Akurat dostałem zbroje i ochraniacze na łokcie od starszego brata i nie musiałem się nad tym zastanawiać, a on kupił sobie siatkę! i też dosyć nieźle się poci )
PS. Jedna osoba u mnie zmieniła siatkę na zbroję ponieważ było jej zbyt gorąco i teraz jeździ w zbroi UFO + ma jeszcze jakiś żółwik założony pod buzer (który także posiada pas nerkowy) i nałokietniki sobie dokupił.
Do zbroi musisz dokupić pas nerkowy, ochraniacze na łokcie no i buzer niestety nie dopasowuje się tak do ciała jak siatka i przy glebie przeważnie się obsuwa (może przez to pochłania trochę energii ? nie wiem).
Jakbym miał kupować i w dużej mierze miałbym się kierować ceną to na pewno zabrałbym siatkę ! (Akurat dostałem zbroje i ochraniacze na łokcie od starszego brata i nie musiałem się nad tym zastanawiać, a on kupił sobie siatkę! i też dosyć nieźle się poci )
PS. Jedna osoba u mnie zmieniła siatkę na zbroję ponieważ było jej zbyt gorąco i teraz jeździ w zbroi UFO + ma jeszcze jakiś żółwik założony pod buzer (który także posiada pas nerkowy) i nałokietniki sobie dokupił.
-
- Mistrz prostej
- Motocykl: CRF250 '05
- Kontakt:
Dzięki za odpowiedź .
Przemyślę dobrze sprawę i dopiero się zdecyduje.Z tego co czytałem to faktycznie zdania są podzielone-zależy co kto woli.Każdy z tych dwóch rodzajów ochrony ma zapewne swoje wady i zalety.Wiem,że za tą kasę trudno wymagać żeby to było cos naprawdę dobrego ale zawsze lepsze to niż jazda zupełnie bez ochrony.
Przemyślę dobrze sprawę i dopiero się zdecyduje.Z tego co czytałem to faktycznie zdania są podzielone-zależy co kto woli.Każdy z tych dwóch rodzajów ochrony ma zapewne swoje wady i zalety.Wiem,że za tą kasę trudno wymagać żeby to było cos naprawdę dobrego ale zawsze lepsze to niż jazda zupełnie bez ochrony.
"Racing is life.Anything that happens before or after is just waiting." Steve McQueen
-
- Do odcięcia!
- Motocykl: crossowy
- Kontakt:
-
- Do odcięcia!
- Motocykl: crossowy
- Kontakt:
-
- Gdzie jest sprzęgło?
- Kontakt:
Jeśli chodzi o Utike to chwile w niej jezdziłem (co prawda jeszcze za czasów Downhillu) i naprawde NIE polecam! Jest bardzo ciepło w tym "kubraczku". Kolejnym problemem było to iż dziwnie "wychodziła" do góry mimo że rozmiar był dobry (niewiem dlaczego) no i boleśnie cały czas zamek wbijał mi sie w szyje.
!!! Jeśli chcecie kupić zbroje "siateczce" to szukajcie takiej z zamkiem z boku a nie takim który idzie przez mostek !!!
Mi niesamowice podoba sie AXO Doberman! Jak ktoś ma namaiary gdzie mozna kupic ją w dobrej cenie to serdecznie prosze...
!!! Jeśli chcecie kupić zbroje "siateczce" to szukajcie takiej z zamkiem z boku a nie takim który idzie przez mostek !!!
Mi niesamowice podoba sie AXO Doberman! Jak ktoś ma namaiary gdzie mozna kupic ją w dobrej cenie to serdecznie prosze...
-
- Amator leśnych szlaków
- Motocykl: Rm-Z 250 || 08'
- Kontakt:
Ja ją mam i moge ją polecic, a co do namiarów to ja kupowałem tutajSHAMMAN pisze:Mi niesamowice podoba sie AXO Doberman! Jak ktoś ma namaiary gdzie mozna kupic ją w dobrej cenie to serdecznie prosze...
http://www.skutery.bazarek.pl/opis.php/ ... firmy-AXO/
dostałem zapasowe śruby i 2 dodadkowe paski jak bym chciał ubrac samego zółwia. co do ceny w niektórych sklepach axo doberman stoii około 490 i nawet więcej więc mysle ze cena w tym sklepie jest bardzo dobra.
Ps. Gosc tam pisze ze ma tylko L. ale chyba XL tez ma, przynajmniej tak było 2 miechy temu