NIKASIL CZY TULEJA, wady i zalety, co wybrać? [ROZWIĄZANY]
-
- Mistrz prostej
- Motocykl: KX 250
- Styl jazdy: Motocross
- Podziękował: 0
- Podziękowania: 0
- Status : Offline
Re: NIKASIL CZY TULEJA, wady i zalety, co wybrać?
O ile mi wiadomo martin też nie robi sam tulei tylko śle do motor techu stąd zbliżone terminy. Ps. Mój cylinder już zrobiony czekam aż przyjdzie paczuszka z motor techu trwało to od wysłania ok miesiąca jak dostanę przetestuję i napisze opinię. Mam nadzieję że bardzo dobrą.kfuck pisze:z terminami lipa straszna, też mnie czeka tuleja motor-tech 3 min tygodnie, martin-motocykle z Będzina też min 3 tygodnie,
terminy straszne, może ktoś na jakies inne firmy spcejalizujace się w tym fachu?
-
- Gdzie jest sprzęgło?
- Motocykl: EXC 250 '98
- Kontakt:
ja dzis odebrałem paczke z cylindrem, który robiłem u gocia z Białegostoku (bardzo sympatyczny gosc) całoć trwała 3 tygodnie, opóźnieniespowodowane przez sklep który opóźnił wysyłke tłoka (tak było by max 2 tyg) cena tuleji za 250cc 2T 400zł +przesyłka ubezp.
tuleja wykonana przyzwoicie, zobaczymy jak bedzie sie sprawdzac.
mała ciekawostka na koniec nowy tłok sel. A wossnera ma duzo mniej luzu niż stary tłok Proxa sel B który nie był jakos strasznie zużyty, można było na nim jeszcze poalatać
wiecej info podam jak troche posmigam ewentualnie jakis dodatkowe info na priva
apropo
pozdr
tuleja wykonana przyzwoicie, zobaczymy jak bedzie sie sprawdzac.
mała ciekawostka na koniec nowy tłok sel. A wossnera ma duzo mniej luzu niż stary tłok Proxa sel B który nie był jakos strasznie zużyty, można było na nim jeszcze poalatać
wiecej info podam jak troche posmigam ewentualnie jakis dodatkowe info na priva
apropo
to martin robi tuleje za 400zł a motor tech za 450 - dotyczy 250cc 2T, wiec chyba robi gdzie indziej, albo maja jakis dobry układO ile mi wiadomo martin też nie robi sam tulei tylko śle do motor techu stąd zbliżone terminy. Ps. Mój cylinder już zrobiony czekam aż przyjdzie paczuszka z motor techu trwało to od wysłania ok miesiąca jak dostanę przetestuję i napisze opinię. Mam nadzieję że bardzo dobrą.
pozdr
od transu..piękniejsza jest tylko cisza..
-
- Gdzie jest sprzęgło?
- Motocykl: CR 250, GSXR SRAD
Ja wysłałem cylinder do Martin Motocykle i zrobiłem to ostatni raz. Pan z którym rozmawiałem przed wysyłką zapewniał mnie, że okres oczekiwania to 2-3 tygodnie maksymalnie ponieważ otworzyli drugą szlifiernię. Cylinder wysłałem rankiem 5 maja- u nich był 7 maja. Do tej pory nie powrócił do nich ze szlifierni- żenada. Pan mnie zapewnia telefonicznie ze za tydzień będzie. Jeśli dostanę za tydzień tzn. usługa trwała miesiąc czasu!!! Aaa, jeszcze nie wiadomo jakie będzie wykonanie. Aż się boję:( Napisze o tym w następnym poście.
-
- Amator leśnych szlaków
- Motocykl: ...?
Jeden miesiąc w sezonie to i tak szybko, 2-3 tygodnie po za sezonem , no nie czarujmy sie taka jest prawda.
Jeździj na okrągło, żadnego blokowania kół, narzucania tyłu czy ścinania zakrętów - jeździj ładnie, płynnie, na okrągło, trzymając prędkość a zobaczysz, że zaczniesz jechać szybciej.
-
- Gdzie jest sprzęgło?
- Kontakt:
w białymstoku jest mała firma która ma dobre terminy, jazeli nie ma za wiele roboty to max 10 dni i tuleja gotowa
-
- Amator leśnych szlaków
- Motocykl: Motobi Wilga 65/50 ;)
- Kontakt:
Omijaj tą firme szeeeerokim łukiem!! skusiłem sie na ich tuleje i chcialo mi sie płakać jak zobaczyłem cylinder...:/ później jak znajde zdjęcia to wrzucę, ale najogólniej straszna amatorka!! miałem wrażenie, ze pan to robiący robił to pierwszy raz w życiu i po kilku głębszych na odwage!! kanały strasznie krzywe i nie trafiają na kanały w cylindrze, powycinane chyba wiertarką, bo widac ze otwór przy otworze, przy okazji zakleszczyl mi gosciu tuleją prowadnice zaworu wydechowego i nie dało sie ich wyciagnąć, a co najgorsze tak je zakleszczyl, ze zawór wydechowy się blokował po zamknięciu!! poprostu porażka jednym słowem...lukasz_eu pisze:
Ma ktoś może doświadczenie z: http://allegro.pl/my_page.php?uid=628253
robi tuleje za 300zł a i terminy na allegro ma podane expresowe.
-
- Gdzie jest sprzęgło?
- Motocykl: honda cr 250/suzuki RMZ 250
pytlar Zgadzam się z twoją opinią na temat tej tulei w 100% też robiłem u niegopytlar pisze:Omijaj tą firme szeeeerokim łukiem!! skusiłem sie na ich tuleje i chcialo mi sie płakać jak zobaczyłem cylinder...:/ później jak znajde zdjęcia to wrzucę, ale najogólniej straszna amatorka!! miałem wrażenie, ze pan to robiący robił to pierwszy raz w życiu i po kilku głębszych na odwage!! kanały strasznie krzywe i nie trafiają na kanały w cylindrze, powycinane chyba wiertarką, bo widac ze otwór przy otworze, przy okazji zakleszczyl mi gosciu tuleją prowadnice zaworu wydechowego i nie dało sie ich wyciagnąć, a co najgorsze tak je zakleszczyl, ze zawór wydechowy się blokował po zamknięciu!! poprostu porażka jednym słowem...lukasz_eu pisze:
Ma ktoś może doświadczenie z: http://allegro.pl/my_page.php?uid=628253
robi tuleje za 300zł a i terminy na allegro ma podane expresowe.
żenada
-
- Mistrz prostej
- Motocykl: czarno-pomarańczowe bydle
26.05 wyslalem cylinder do Motor-Tech zeby wstawili tuleje i dobrali tlok 4.06 dostalem maila ze cylinder razem z nowym tlokiem zostal odeslany do mnie. Termin biorac pod uwage ze sezon w pelni to nie naj gorszy. Zanim wyslalem do nich ten cylinder to poprosili mnie zebym poodkrecal wszysdko co mozna od niego odkrecic, znacznie ulatwia to im prace = przyspieszenie terminu.
-
- Mistrz prostej
- Motocykl: Honda crf 250 2006r.
moje zdanie na temat nicasilu czy wbijanjia tuleji w POLSCE !! jest takie ze poprostu magicy ktorzy to robia nie wiedza kompletnie o co chodzi. Ja robie wszsytko w holandi ceny sa takie same a jakosc bez porownania.
-
- Gdzie jest sprzęgło?
ja wstawialem nowa tuleje do Kx 125 z 91r. sred.cyl. 56 i zaplacilem za to 260 PLN jak widze ze placicie po 400 i nazekacie to po co przeplacac podam wam namiar na firme a i jeszcze jedno oni mi to zrobili w 5 dni .
www.auto-szlif.pl
www.auto-szlif.pl
-
- Gdzie jest sprzęgło?
- Kontakt:
za 125 2T biora po 250 zł, a 250 2T biorą <400 zł (poza sezonem mozna za 350 gdzies trafić), wiec nikt nie przeplaca, cena jest normalna
-
- Gdzie jest sprzęgło?
- Motocykl: Będzie coś pomarańczowego ;)
- Kontakt:
Nicasil, Tuleja, Firma... Kilka prostych pytań...
Siemanko...
Czeka mnie remont Kata, więc zacząłem poszukiwania części itp. Tak się składa, że jakieś 50km ode mnie jest warsztat, który zajmuje się naprawą CROSS'ów w ŚWIEBODZINIE...
Pewnie oddałbym tam do remontu, gdyby nie to, że tata ma kolegę w Niemczech u którego pracuje gościu, którego syn robi KTM'y.
Dzisiaj byliśmy nie daleko więc podjechaliśmy i Tata się wypytał co nie co...
W pewnym momencie zgłupiałem, gdyż ten gość coś zaczął mówić do ojca, że wyjeździ się kilka tłoków i szlif cyla. Potem coś mi ojciec tłumaczył, że za każdą wymianą tłoka trzeba robić szlif. Ja tłumaczyłem, że to jest ALU i nie da rady zrobić tzw. szlifa. Nakłada się na to nicasil, lub daje do tulejowania...
Teraz do rzeczy... Czytałem, że Niemcy robią dobry nicasil i chciałbym w swoim Kacie też mieć nicasil... Tulei raczej nie biorę pod uwagę.
Powiedzcie mi jak mam powiedzieć Tacie by wytłumaczył kolesiowi, że chcę mieć NICASIL ? On mi mówił, że u nich nowy cylinder kosztuje 500€.
Pytałem także o tłok i powiedział, że kosztuje w granicach 50€, więc wydaje mi się, że nie dużo... Zapytałem także jakiej firmy, lecz on się w tym tak nie orientuje i powiedział mi tylko, że jest to jakaś AUSTRALIJSKA firma tuningowa czy coś tam..
Z góry dzięki za pomoc
Czeka mnie remont Kata, więc zacząłem poszukiwania części itp. Tak się składa, że jakieś 50km ode mnie jest warsztat, który zajmuje się naprawą CROSS'ów w ŚWIEBODZINIE...
Pewnie oddałbym tam do remontu, gdyby nie to, że tata ma kolegę w Niemczech u którego pracuje gościu, którego syn robi KTM'y.
Dzisiaj byliśmy nie daleko więc podjechaliśmy i Tata się wypytał co nie co...
W pewnym momencie zgłupiałem, gdyż ten gość coś zaczął mówić do ojca, że wyjeździ się kilka tłoków i szlif cyla. Potem coś mi ojciec tłumaczył, że za każdą wymianą tłoka trzeba robić szlif. Ja tłumaczyłem, że to jest ALU i nie da rady zrobić tzw. szlifa. Nakłada się na to nicasil, lub daje do tulejowania...
Teraz do rzeczy... Czytałem, że Niemcy robią dobry nicasil i chciałbym w swoim Kacie też mieć nicasil... Tulei raczej nie biorę pod uwagę.
Powiedzcie mi jak mam powiedzieć Tacie by wytłumaczył kolesiowi, że chcę mieć NICASIL ? On mi mówił, że u nich nowy cylinder kosztuje 500€.
Pytałem także o tłok i powiedział, że kosztuje w granicach 50€, więc wydaje mi się, że nie dużo... Zapytałem także jakiej firmy, lecz on się w tym tak nie orientuje i powiedział mi tylko, że jest to jakaś AUSTRALIJSKA firma tuningowa czy coś tam..
Z góry dzięki za pomoc
Było...
Suzuki RM 250 94'
KTM SX 125 04'
Będzie..
...
Suzuki RM 250 94'
KTM SX 125 04'
Będzie..
...