Zakolcowanie opony - Wasze rady jak to zrobić
-
- Amator leśnych szlaków
- Motocykl: Było CRF 250, YZ 125, YZF 250
- Styl jazdy: Motocross
- Podziękował: 0
- Podziękowania: 0
- Kontakt:
- Status : Offline
-
- Amator leśnych szlaków
- Motocykl: Było CRF 250, YZ 125, YZF 250
- Kontakt:
-
- Amator leśnych szlaków
- Motocykl: Yamaha YZ 250F
Zima! Szykujemy opony na ten czas!
Witam!
Chciałem ukazać swoją koncepcję odnośnie przygotowania się do zimy. Mam nadzieję, że w tym roku będzie dość dużo śniegu. Na chwile obecną moje dokonania przedstawiają się tak:
Etap prac to założone już kolce na 1/4 przedniej opony oraz powywiercane już dziury w przedniej i tylnej oponie
Najgorsze w całej pracy jest wkładanie śrub od środka w oponę. Wchodzą dość ciężko, a nie można wywiercić większych otworów, aby kolce nie były zbyt luźne.
Co myślicie? Szykuje się ktoś może w podobny sposób?
Chciałem ukazać swoją koncepcję odnośnie przygotowania się do zimy. Mam nadzieję, że w tym roku będzie dość dużo śniegu. Na chwile obecną moje dokonania przedstawiają się tak:
Etap prac to założone już kolce na 1/4 przedniej opony oraz powywiercane już dziury w przedniej i tylnej oponie
Najgorsze w całej pracy jest wkładanie śrub od środka w oponę. Wchodzą dość ciężko, a nie można wywiercić większych otworów, aby kolce nie były zbyt luźne.
Co myślicie? Szykuje się ktoś może w podobny sposób?
KAWASAKI KDX 125 > KTM EXC 125 SIX DAYS Edition > YAMAHA YZ250F
http://bikepics.com/members/piterq1991/
-
- Mechanik motocyklowy
- Motocykl: RM 250 '95
Re: Zima! Szykujemy opony na ten czas!
to twój pierwszy zimowy sezon? jeździłeś już wcześniej na takim czymś? powiem ci szczerze ze mnie to przeraza... kiedyś do bombardiera 650 baja żeby latac zimą wkręcaliśmy blachowkręty i ucinaliśmy łby. egzamin zdawało to bardzo dobrze. ale blachowkręt nie waży tyle co śruba 6.
-
- Mistrz prostej
- Motocykl: Honda CR 125 '04
w zeszla zime probowalismy ten patent tylko bez podkladek i kontry. ogolnie przod dobrze sie trzymal bo nakretka wchodzila w kostke i ja kontrowala a srube obcinalismy na dlugosc ok 1 cm. generalnie przod sie trzymal i sruby sie nie scieraly szybko ale na tyl trzeba stosowac twarde sruby np 8.8 albo 10.8 bo mieksze strasznie szybko sie scieraja
Honda CR 125 2004''
-
- Amator leśnych szlaków
- Motocykl: Yamaha YZ 250F
sezon zimowy nie pierwszy, z kolcami będzie pierwszy. Zainspirowałem się pomysłem znajomego, który również coś takiego stworzył i mówił, że świetnie się to spisuje. Faktycznie, masa jest, ale EXC 125 bez problemu dawał radę.
odnośnie ścierania to jeśli są dwie nakrętki na kontrę to one szybko się nie zedrą. Jeśli byłaby jedna to szybko by ich nie było, ale faktycznie. Lepiej kupić na tył te twardsze.
odnośnie ścierania to jeśli są dwie nakrętki na kontrę to one szybko się nie zedrą. Jeśli byłaby jedna to szybko by ich nie było, ale faktycznie. Lepiej kupić na tył te twardsze.
KAWASAKI KDX 125 > KTM EXC 125 SIX DAYS Edition > YAMAHA YZ250F
-
- Amator leśnych szlaków
- Motocykl: Kawsaki KX 125
ja natomiast jestem ciekawy jaka będzie masa żyroskopowa jak to ustrojstwo się rozkręci i jaki będzie miała wpływ na łożyka kół, zawieszenia itd.
Ja bym taki patent zastosował ale na mniejszą skalę. Jak kolega wyżej, jakieś blachowkręty, żeby wystawały na ledwie parę mm. COś jak w oryginalnie kolcowanej oponie.
Te śruby z nakrętkami istotnie wyglądają przerażająco :]
Ja bym taki patent zastosował ale na mniejszą skalę. Jak kolega wyżej, jakieś blachowkręty, żeby wystawały na ledwie parę mm. COś jak w oryginalnie kolcowanej oponie.
Te śruby z nakrętkami istotnie wyglądają przerażająco :]
BANDIT
-
- Amator leśnych szlaków
- Motocykl: ...?
A oto moje oponki na zimę, po górkę na śniegu wyjeżdżam gdzie nie mogę latem wyjechać na nowych oponach i przy ładnej pogodzie, oponki latały w 450 jak coś to mogę sprzedać ,bo motorku nie mam.
Jeździj na okrągło, żadnego blokowania kół, narzucania tyłu czy ścinania zakrętów - jeździj ładnie, płynnie, na okrągło, trzymając prędkość a zobaczysz, że zaczniesz jechać szybciej.
-
- Mistrz prostej
- Motocykl: Honda CR 125 '04
Wardzioch a jak ci sie trzymaly kolce na tylniej oponie podczas jazdy na lodzie?? nie scieraly sie szybko??
Honda CR 125 2004''
-
- Amator leśnych szlaków
- Motocykl: ...?
Na lodzie nie uwierzysz normalnie koło i jazda, byłem na początku w szoku że tak się trzymają naprawdę jak robić oponki to tylko wkręty żadne śruby, jak na razie końcówki się letko zaokrągliły tak jak to widać na zdjęciu.MXdawid#767 pisze:Wardzioch a jak ci sie trzymaly kolce na tylniej oponie podczas jazdy na lodzie?? nie scieraly sie szybko??
Jeździj na okrągło, żadnego blokowania kół, narzucania tyłu czy ścinania zakrętów - jeździj ładnie, płynnie, na okrągło, trzymając prędkość a zobaczysz, że zaczniesz jechać szybciej.