Naprawa amortyzatorów lub gabli oraz tuning. Pomogę
-
michu13
- Mistrz prostej

- Styl jazdy: Motocross
- Podziękował: 0
- Podziękowania: 0
- Status : Offline
Re: Naprawa amortyzatorow lub gabli Pomoge
Witam. Posiadam KX-a 125 z 2002r, dziś postanowiłem spuścić powietrze z lag tak jak to wyczytałem w internecie a więc: postawilem motor na stojaku i powoli wykrecalem srube na górze lagi, aż do momentu kiedy przestało "psyczeć" i wkreciłem ją z powrotem. Zrobiłem to w obu lagach lecz po tym zabiegu amortyzator bardzo zmiękczał praktycznie nie reaguje na żadne regulacje i gdy sie go wgina nie powraca do końca. Wydaje mi się że jest to spowodowane zbyt małą ilością oleju w lagach lub cos zjebałem z tym odpowietrzaniem. Proszę o odpowiedź, z góry dzięki
-
komandosv2
- Mistrz prostej

- Motocykl: ktm525exc
- Styl jazdy: Enduro
Ostatnio odzyskalem swojego 525exc po tym jak mi go rok temu ukradli ale okazalo sie ze zdazyli kilka rzeczy zajechac lacznie z tylnym amorem.Zaczal ciec.Planuje wymienic uszczelniacz.Widzialem na youtubie tego druciarza zza CPNu jak niby naprawia tylny amor ale troche mi to pachnie balaganem...
Widze ze ten temat jest prowadzony przez profesjonaliste takze chcialbym sie zapytac jaki i ile oleju do 525 exc bo w okolicznym salonie juz kilka razy ich sprawdzilem i nie wieze im do konca(szkocja) :axe:
Koleszka jezdzi w drifcie autem i ma maszyne do azotu bo inaczej porozrywaloby mu opony ale w WP sa inne srubki wentyla takze odpada dopompowanie u niego
W pracy tylnego zawieszenia daje sie wyczyc jakby stuki na odbiciu.
Widze ze ten temat jest prowadzony przez profesjonaliste takze chcialbym sie zapytac jaki i ile oleju do 525 exc bo w okolicznym salonie juz kilka razy ich sprawdzilem i nie wieze im do konca(szkocja) :axe:
Koleszka jezdzi w drifcie autem i ma maszyne do azotu bo inaczej porozrywaloby mu opony ale w WP sa inne srubki wentyla takze odpada dopompowanie u niego
W pracy tylnego zawieszenia daje sie wyczyc jakby stuki na odbiciu.
Per aspera ad Astra
-
Autor tematumarek antczak
- Mechanik motocyklowy

- Motocykl: rmz
michu13 pisze:Witam. Posiadam KX-a 125 z 2002r, dziś postanowiłem spuścić powietrze z lag tak jak to wyczytałem w internecie a więc: postawilem motor na stojaku i powoli wykrecalem srube na górze lagi, aż do momentu kiedy przestało "psyczeć" i wkreciłem ją z powrotem. Zrobiłem to w obu lagach lecz po tym zabiegu amortyzator bardzo zmiękczal
POWER 4 SUSPENSION
https://www.facebook.com/Power4Suspension?ref=hl
-
- Mechanik motocyklowy

regeneracja amora to nie jest jakies wielkie wyzwanie dla każdego kto posiada trochę oliwy w głowiekomandosv2 pisze:Ostatnio odzyskalem swojego 525exc po tym jak mi go rok temu ukradli ale okazalo sie ze zdazyli kilka rzeczy zajechac lacznie z tylnym amorem.Zaczal ciec.Planuje wymienic uszczelniacz.Widzialem na youtubie tego druciarza zza CPNu jak niby naprawia tylny amor ale troche mi to pachnie balaganem...
POWER 4 SUSPENSION
-
sebek1516
- Rekord toru!

- Motocykl: gram w zielone
- Kontakt:
Marku opad lag podajesz z zawodnikiem czy bez?
p.S.
Dzieki za odpowiedź na maila
p.S.
Części do Rm 125 2001 i pokrewnych do skrzyni- SPRZEDAM
-
- Mechanik motocyklowy

sebek1516 pisze:Marku opad lag podajesz z zawodnikiem czy bez?
p.S.
Gdy postawimy moto na stojaku i zmierzymy długość rury goleniowej , a następnie po postawieniu moto na kola i zmierzymy jeszcze raz to różnica ta wynieść powinna około 3--4 cm to samo dotyczy opadu statycznego na tyle tylko ze tu w zależności od marki kształtuje sie to miedzy 3 a 3,5 cm , z zawodnikiem opad na tyle powinien wynieść około 7 cm plus 3 cm statycznego opadu co daje łącznie wynik +- 10 cm
POWER 4 SUSPENSION
-
chudyyo123
- Gdzie jest sprzęgło?

- Motocykl: SX450F 2010r
Hej napisał by mi ktos jak dokładnie wymienić olej w tylnym zawieszeniu moto to yamaha yz 125 2005r
-
krzychumafia
- Mistrz prostej

- Motocykl: GasTXT280 ,Ogar,ShL,CRM125
- Styl jazdy: Trial
- Kontakt:
-
- Mechanik motocyklowy

W skrócie to napisze ze potrzebujesz olej 5w i lejesz wpierw olej go gabli , odpowietrzasz je i uzupełniasz olej tak aby na zsuniętych rurach zmierzyć poziom oleju od krawędzi rury i wartość ta powinna wynosić 110 - 120 mm . Później wkładasz sprezyne i zamykasz gable. Pozdrawiam Marek
POWER 4 SUSPENSION
-
bynio1991
- Gdzie jest sprzęgło?

Witam,
Ja mam pytanie jak rozebrać to coś na zdjęciu ? Moto to YZ 250 05' W sumie to nie wiem czy jest sens to rozbierać, ale ta sprężyna jest brudna i nie wiem czy nie ma tam w środku jakichś pozapychanych kanalików (zawieszenie robiło się strasznie twarde jak trochę popracowało). Proszę o możliwe szybką odpowiedź
Tamten plastik po prawej stronie zdjęcia nie chce zejść bo ta ośka jest jakby na końcu rozklepana fabrycznie.
Ja mam pytanie jak rozebrać to coś na zdjęciu ? Moto to YZ 250 05' W sumie to nie wiem czy jest sens to rozbierać, ale ta sprężyna jest brudna i nie wiem czy nie ma tam w środku jakichś pozapychanych kanalików (zawieszenie robiło się strasznie twarde jak trochę popracowało). Proszę o możliwe szybką odpowiedź
Tamten plastik po prawej stronie zdjęcia nie chce zejść bo ta ośka jest jakby na końcu rozklepana fabrycznie.
- Załączniki
-
- DSC00199.JPG (93.64 KiB) Przejrzano 9843 razy
- DSC00199.JPG (93.64 KiB) Przejrzano 9843 razy
-
- Mechanik motocyklowy

Jeśli podniesiesz plastyk do góry ( w kierunku dekielka) to tam pojawi sie coś takieto jak nakrętka tylko nie sześciokątna ale pasuje tam klucz plaski, następnie ściągnij oring z dekielka i zamontuj to w imadle za pomocą jakiś aluminiowych szczek i lekko ściśnij , następnie próbuj zluzować ta śrubę. Jeśli nie dasz rady mógł bym zrobić to za ciebie. Pozdrawiam Marek 
POWER 4 SUSPENSION
-
bynio1991
- Gdzie jest sprzęgło?

Nie spodziewałem się tak szybkiej odpowiedzi
Chyba znasz na pamięć ten amortyzator bo wszystko było tak jak mi opisałeś...
Mam jeszcze jedno pytanie, 2:53 na tym filmiku, podczas pompowania na ostatnich 5cm przed dobiciem LEKKO siorbało (czasami nie), czy to normalne ? I na dodatek przez te górne otwory wylatywał mi na początku olej (zalazłem 195ml- w serwisówce jest napisane 195cm3), a na koniec jak chciałem go wylać przez te otworki to nic nie wyleciało (nie wiem czy nie przepuszczają czasem oringi na tej części, o którą się wcześniej pytałem-były w zestawie naprawczym PIVOT WORKS, ale są jakby cieńsze od tych fabrycznych)
I jeszcze jedno 1:56 - w serwisówce jest napisane, żeby wykonywać ruchy, max 20cm, i tak robiłem, ale po ok. 10-tym razie wcisnąłem do końca, i później znowu 10 razy po 20cm czy to może być przyczyną siorbania ?
Czy ten element którym pompujemy powinien mieć przelot w środku ? Wyjąłem go i dmuchnąłem sprężarką od spodu (tam gdzie się nakręca nakrętkę z tą śrubką do regulacji odbicia i zachowywał się jakby był "ślepy" , natomiast dmuchając od drugiej strony (tam gdzie jest nakrętka M8 na kluczyk 12) jest przelot (wylatuje dwoma otworkami na boki, oprócz nich jest też kanalik na dół, ale u mnie chyba wystaje z niego iglica- dlatego podejrzewam że dlatego nie było przelotu jak dmuchałem z dołu rurki, niestety tej iglicy nie mogłem ruszyć, a nie chciałem jej uszkodzić-czy można ona jest przyczyną, że amortyzatory praktycznie przestawały pracować ?). Domniemam, że to była iglica, bo taki układ jest u góry amortyzatora (z tego co zauważyłem)-śrubka od regulacji, rurka, iglica.
Mam jeszcze jedno pytanie, 2:53 na tym filmiku, podczas pompowania na ostatnich 5cm przed dobiciem LEKKO siorbało (czasami nie), czy to normalne ? I na dodatek przez te górne otwory wylatywał mi na początku olej (zalazłem 195ml- w serwisówce jest napisane 195cm3), a na koniec jak chciałem go wylać przez te otworki to nic nie wyleciało (nie wiem czy nie przepuszczają czasem oringi na tej części, o którą się wcześniej pytałem-były w zestawie naprawczym PIVOT WORKS, ale są jakby cieńsze od tych fabrycznych)
I jeszcze jedno 1:56 - w serwisówce jest napisane, żeby wykonywać ruchy, max 20cm, i tak robiłem, ale po ok. 10-tym razie wcisnąłem do końca, i później znowu 10 razy po 20cm czy to może być przyczyną siorbania ?
Czy ten element którym pompujemy powinien mieć przelot w środku ? Wyjąłem go i dmuchnąłem sprężarką od spodu (tam gdzie się nakręca nakrętkę z tą śrubką do regulacji odbicia i zachowywał się jakby był "ślepy" , natomiast dmuchając od drugiej strony (tam gdzie jest nakrętka M8 na kluczyk 12) jest przelot (wylatuje dwoma otworkami na boki, oprócz nich jest też kanalik na dół, ale u mnie chyba wystaje z niego iglica- dlatego podejrzewam że dlatego nie było przelotu jak dmuchałem z dołu rurki, niestety tej iglicy nie mogłem ruszyć, a nie chciałem jej uszkodzić-czy można ona jest przyczyną, że amortyzatory praktycznie przestawały pracować ?). Domniemam, że to była iglica, bo taki układ jest u góry amortyzatora (z tego co zauważyłem)-śrubka od regulacji, rurka, iglica.