Problem z odpalaniem...
-
Autor tematuKafka
- Amator leśnych szlaków

- Styl jazdy: Motocross
- Podziękował: 0
- Podziękowania: 0
- Status : Offline
Problem z odpalaniem...
Otóż kiedy jest wolne i moge jeździć codziennie to moto odpala za 1 kopnięciem. Jednak wystarczy że postoi np tydzień bez dotykania i potrzebne jest 8-10 kopnięć żeby odpalił. Wogóle po odpaleniu sam wchodzi na strasznie wysokie obroty, po 10 sekundach wraca na normalne obroty. I tak już sie dzieje jak tylko go kupiłem (yz 125 96r). Co jest przyczyną takiego zachowania?
-
Padi CR125
- Mistrz prostej

- Motocykl: Honda CR 125R 2k3;)
- Kontakt:
jak mój motocykl postoi trochę to tez mam taki problem, ja odkręcam kranik i pompuje amortyzatorami benzyna się miesza wtedy i lepiej spływa, wtedy moto pali za 2 kopem ze ssaniem,wydaję mi się, że jednym z powodów może tutaj być złe odpowietrzanie baku zanim świeża benzyna spłynie mija kilka sekund przez które zdążymy się nakopać, zatelep moto i zobacz czy coś to da
CR125R czy CRF250R
-
RafQ
- Mistrz prostej

- Motocykl: CRF250 '05
- Kontakt:
Mam podobny problem z moją RM250 '95 i do tej pory nie zajarzyłem o co chodzi.Moto nie chce palić od kopa na zimnym silniku,czasami gdy dłużej postoi zanim zassie paliwo i odpali potrzebuje sporo metrów aby zaskoczył (oczywiście palę na popych).
Dziwi mnie to,gdyż silnik był robiony i nigdzie nie zasysa lewego powietrza,sprężanie ma też bdb - po regeneracji cylindra i na nowym tłoku,gaźnik ok i dysze też,podnoszenie poziomu paliwa nie skutkuje,membrana ok,filtr powietrza nowy-nasączony.Wszystko kilkakrotnie sprawdzałem,lecz niestety nie znalazłem przyczyny.Jak moto już odpali to pracuje prawidłowo zarówno na wysokich jak i wolnych obrotach.Wcześniej przed remontem miałem podobny problem,ale wtedy myślałem że przyczyną jest zbyt słabe sprężanie gdyż nicasil był już wytarty a tłok kwalfikował się do wymiany.
Dziwi mnie to,gdyż silnik był robiony i nigdzie nie zasysa lewego powietrza,sprężanie ma też bdb - po regeneracji cylindra i na nowym tłoku,gaźnik ok i dysze też,podnoszenie poziomu paliwa nie skutkuje,membrana ok,filtr powietrza nowy-nasączony.Wszystko kilkakrotnie sprawdzałem,lecz niestety nie znalazłem przyczyny.Jak moto już odpali to pracuje prawidłowo zarówno na wysokich jak i wolnych obrotach.Wcześniej przed remontem miałem podobny problem,ale wtedy myślałem że przyczyną jest zbyt słabe sprężanie gdyż nicasil był już wytarty a tłok kwalfikował się do wymiany.
"Racing is life.Anything that happens before or after is just waiting." Steve McQueen
-
arci21
- Mistrz prostej

- Motocykl: KTM 250 ExC :]
- Kontakt:
chyba wiekszosc moto ma problem z odpaleniem gdy postoji kilka dni a przyczyna jest to,ze paliwo wyparuje z cylindra zostaje tylo olej i gdy go palimy,to swieze paliwo potrzebuje troche czasu zeby dostac sie wszedzie w odpowiedniej ilosci,czym moto postoji dlurzej tym trudniej go odpalic
Ból to najlepszy nauczyciel ale nikt nie chce być jego uczniem /B.Lee/
I have no special talents. I am only passionately curious.
Albert Einstein
I have no special talents. I am only passionately curious.
Albert Einstein
-
To.mek
- VIP

- Motocykl: RM 125 K8, WR 450 K7
- Kontakt:
Ja ZAWSZE jak czyszczę filtr to mam problem z odpaleniem. Dlatego teraz robię tak-wciskam dekompresator i na biegu biegnę z motorem. Wtedy przeciągnie już sobie powietrze przez filtr i bez najmniejszego problemu odpala.zielorz pisze:Ja ostatnio zaraz po nasączaniu wsadziłem filtr i nie było szans odpalenia moto
-
RafQ
- Mistrz prostej

- Motocykl: CRF250 '05
- Kontakt:
Będe musiał popróbować jeszcze,biorąc pod uwagę Wasze wskazówki.Kiedyś gdy zawiesił mi się pływak w gaźniku (aż paliwo przelało się przez wężyki przelewowe) motor zapalił od 3 kopa na zupełnie zimnym silniku po 2 tygodniach postoju w garażu.
"Racing is life.Anything that happens before or after is just waiting." Steve McQueen
-
tomaszek100
- Mistrz prostej

- Kontakt:
Nie wiem dlaczego ale prawie wszystkie starsze Hondy tak mają żę je przeba "przelać" przechylając motor na bok do czasu kiedy benzyna pujdzie brzez przelewy wtedy odrazu skutkuje, ja w swojej starej cr też tak non stop robiłem... Ale chyba wszystkie motory tak mają że jak postoją to ciężko z odpaleniem :p[/quote]ja mialem podobny problem w mojej starej CR125, pomagalo przechylanie motora przed zapaleniem, az paliwo wylewalo sie przelewami, palił za 1-2 strzałem a bez tego mozna było kopać 10x nawet czasami
Moze to pomoze
"Elo, miłość, przyjaźń, dobre słowo, tego nauczyłem się żyjąc hardcorowo"
-
acid
- Amator leśnych szlaków

- Motocykl: Honda CRF450r .05r
odpalanie moto
Ja też mam problemy z odpalaniem nawet na popych , ale po jednio dniowym postoju odkrecam benze i pali z kopa za pierwszym Jak nie chce palić to robie tak : odkrecam świece zaciagam ssanie odkręcam manetke gazu na maksa i pompuje kopką aż bede czuł ze dobrze pachnie benzynką , zakrecam świece i próbuje na kopa Teraz bede robił tak ze przy odpalaniu bede brał wężyki w górę zeby benzynka nie wyciekała i wtedy moze bedzie oki a jak odpali znów w dół Aha jeszcze jedno mój moto to 2t