HUSABERG to to samo co Husqvarna ?
-
- Amator leśnych szlaków
- Styl jazdy: Motocross
- Podziękował: 0
- Podziękowania: 0
- Kontakt:
- Status : Offline
Re: HUSABERG to to samo co Husqvarna ?
Ceny gratow czyli czesci,wiec no nowy cylinder kosztuje 3500zl do mojego rocznik 96',cena tloka ok 1500zl,nie wyglada to najlepiej ale tloki sa np.wossera ok 650zl-850zl,a jesli chodzi o cylinder to jw tuleja-szlif i juz:)
Sprawdziłem ceny orginałów w niemczech i to jest tak w PLN - cylinder 2300 ( tuleja do nowszych modeli 1500 )
, tłok kpl około 1100-1200
Zawory jak dobrze pamietam to wydechowy-ok 170zl szt.a ssacy ok 120zl szt
Zawory s-85pln , w-125 pln
Wszystko po kursie 3,3 PLN za 1 EUR
Czyli nie jest żle . Bo zamienniki sa zdecydowanie tańsze.
--
Big
Sprawdziłem ceny orginałów w niemczech i to jest tak w PLN - cylinder 2300 ( tuleja do nowszych modeli 1500 )
, tłok kpl około 1100-1200
Zawory jak dobrze pamietam to wydechowy-ok 170zl szt.a ssacy ok 120zl szt
Zawory s-85pln , w-125 pln
Wszystko po kursie 3,3 PLN za 1 EUR
Czyli nie jest żle . Bo zamienniki sa zdecydowanie tańsze.
--
Big
Ostatnio zmieniony śr, 20 sie 2008, 00:45 przez Big, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Amator leśnych szlaków
- Kontakt:
Czy ktos robił silnik z tuleja w Husabergu ? Ją sie szlifuje ? Mozna dorobic ewentualnie ??
Jak to jest ???
--
Big
Jak to jest ???
--
Big
-
- Amator leśnych szlaków
- Motocykl: Honda CRF450r .05r
Można jak i do każdego innego motocykla . Są fachowcy co wstawiają tuleje dajmy na to taki kolo z motor-tech .
-
- Amator leśnych szlaków
- Kontakt:
Daaawno mnie tu nie było, na tym forum, i widzę, że rozmowa i treść postów, szczególnie ostatnich paru, merytoryczna jak cholera jest.. Jak se chcecie nawkładać to albo na privie, albo dajcie se 10 rundek po jakim torze crossowym. Wtedy będzie widać, kto jeździec i dbający, a kto posiadacz. HOWG
I parę osób myli pojęcia. W nowszych husabergach jest TYLKO tuleja aluminiowa z NIKASILEM, którą się montuje między dwa kartery. Jest ona bezpośrednio obmywana czynnikiem chłodzącym.
Demontaż tejże wymaga rozkręcenia połówek silnika. Uszczelnienie jest oringowe. Gdzieś widziałem cenę tej tulei w okolicach 1800-1900 zł.
Natomiast czym innym jest tulejowanie klasycznego cylindra. Tam się po prostu wytacza większy otwór w cylindrze i wprasowuje żeliwną tuleję, potem szlifuje na konkretny wymiar.
I takie właśnie klasyczne cylindry są w starszych Husabergach. W jakich rocznikach, nie wiem. Natomiast ten sprzęt doprowadzał kiedyś Czachora do łez wściekłości. Przestawał palić i był ciężki do serwisu. Zaznaczam, to było ok 10 lat temu. Wtedy mieliśmy caaałkiem inny rynek z częściami do motocykli.
I parę osób myli pojęcia. W nowszych husabergach jest TYLKO tuleja aluminiowa z NIKASILEM, którą się montuje między dwa kartery. Jest ona bezpośrednio obmywana czynnikiem chłodzącym.
Demontaż tejże wymaga rozkręcenia połówek silnika. Uszczelnienie jest oringowe. Gdzieś widziałem cenę tej tulei w okolicach 1800-1900 zł.
Natomiast czym innym jest tulejowanie klasycznego cylindra. Tam się po prostu wytacza większy otwór w cylindrze i wprasowuje żeliwną tuleję, potem szlifuje na konkretny wymiar.
I takie właśnie klasyczne cylindry są w starszych Husabergach. W jakich rocznikach, nie wiem. Natomiast ten sprzęt doprowadzał kiedyś Czachora do łez wściekłości. Przestawał palić i był ciężki do serwisu. Zaznaczam, to było ok 10 lat temu. Wtedy mieliśmy caaałkiem inny rynek z częściami do motocykli.
-
- VIP
- Motocykl: GSXR 750 K0
- Kontakt:
Nowsze Hubalki tak jak pisał BartekJ (te po fuzji z KTMem bodajże) mają mokrą tuleje i nowa u jedynego importera w Polsce kosztuje 1200 zł. Motocykle te moim zdaniem są bardziej dla pasjonatów - mechaników niż zwykłych ludzi jeżdżących hobbystycznie. Uważam tak, ponieważ no nie oszukujmy się, ale ten silnik jakoś wielce udany nie jest i trzeba poświęcić mu trochę czasu, trzeba o niego dbać. Większość konstrukcji FE 550 ma problem z układem chłodzenia, z przegrzewaniem, roczniki 04 z pękającymi głowicami itd itp. Wystarczy wejść na stronę www.husaberg.org następnie forum i widać jak to faktycznie wygląda z awaryjnością. Jednak nie ukrywam, że jeśli ktoś lubi dłubać to jest to baardzo miłe moto i w zasadzie po przejściu pierwszych wrażeń miłe w serwisie.
Pozdrawiam
Pozdrawiam