Luzy na popychaczach zaworów

Coś nie działa? Motocykl nie odpala? Nie wiesz od czego jest dana śruba? Tutaj się dowiesz jak naprawiać i serwisować swój motocykl!
Awatar użytkownika
Autor tematu
ixion
Gdzie jest sprzęgło?
Gdzie jest sprzęgło?
Posty: 14
Rejestracja: wt, 1 paź 2019, 09:51
Motocykl: YCF SP3 2019
Styl jazdy: Enduro
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Status : Offline

Luzy na popychaczach zaworów

Post autor: ixion » wt, 1 paź 2019, 12:31

Witam wszystkich na nowym forum, od 8 moto h smigam na nowym sprzęcie, przy okazji oględzin tego co jest pod pokrywą zaworów, zauważyłem takie luzy, filmik wrzuciłem na YT, czy tam brakuje jakiś podkładek? Czy może to normalne i waszych moto też są takie luzy? Nie daje mi to spokoju.

https://youtu.be/qY3d6L9JoRo

Online
Awatar użytkownika
kris514
Mechanik hobbysta
Mechanik hobbysta
Posty: 2200
Rejestracja: ndz, 31 paź 2010, 11:10
Motocykl: KTM sx 150 2009
Styl jazdy: Enduro
Podziękował: 5 razy
Podziękowania: 9 razy
Kontakt:
Status : Online

Re: Luzy na popychaczach zaworów

Post autor: kris514 » śr, 2 paź 2019, 10:35

na 99% to tak ma działać.
Cr125>yz125>sx200>yz125>sx150
http://chomikuj.pl/godzillaaaa

Awatar użytkownika
Majster128
Mechanik motocyklowy
Mechanik motocyklowy
Posty: 3279
Rejestracja: ndz, 26 sie 2007, 10:33
Motocykl: CR 250
Styl jazdy: Motocross
Lokalizacja: Ladzin (Krosno)/Kraków
Podziękował: 0
Podziękowania: 2 razy
Kontakt:
Status : Offline

Re: Luzy na popychaczach zaworów

Post autor: Majster128 » śr, 2 paź 2019, 11:17

W pojazdach typu KTM itp. luz wzdłużny powinien być nie większy niż 0,5 mm.
Jeśli twój pojazd jest chiński, to dodaj do 0,5 mm tą chińskość i jest raczej tak jak powinno być.

Awatar użytkownika
Autor tematu
ixion
Gdzie jest sprzęgło?
Gdzie jest sprzęgło?
Posty: 14
Rejestracja: wt, 1 paź 2019, 09:51
Motocykl: YCF SP3 2019
Styl jazdy: Enduro
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Status : Offline

Re: Luzy na popychaczach zaworów

Post autor: ixion » śr, 2 paź 2019, 13:06

Dzięki, trochę mnie uspokoiliście, moje moto jest Francuskie, skladane w chinach, ale silnik jest Japonski, Daytona Anima 2.0 FS5, nie mierzyłem tych luzów, ale na oko właśnie było by z 1mm

ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprzęt i Serwis”