DO WSZYSTKICH NOWYCH UZYTKOWNIKOW FORUM! Nazywajcie tematy poprawnie wg. schematu viewtopic.php?f=20&t=9755

Licznik rowerowy w crossie

Pytania dotyczące problemów z kierownicą, manetkami i całym osprzętem który na niej się znajduje.
Awatar użytkownika
Autor tematu
BaRy
Amator leśnych szlaków
Amator leśnych szlaków
Posty: 382
Rejestracja: wt, 30 sie 2005, 00:08
Motocykl: CRF 250 R7
Styl jazdy: Motocross
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:
Status : Offline

Licznik rowerowy w crossie

Post autor: BaRy » pt, 5 maja 2006, 09:09

Bardzo by mi sie przydały funkcje takiego licznika i zaczynam kombinować jak tu takie ustrojstwo podłączć w moto.

Czy ktoś z was próbował zamontować licznik rowerowy do swojego motocykla :?:
Jeśli tak to jaki polecacie i jak to zamontować żeby się ten kabelek i czujnik nie pourywały :?:
A może lepszy był by taki bezprzewodowy :?:

Swego czasu w KTMach EXC montowano Sigmy ale miały inaczej rozwiązane mocowanie magnesu i czujnika tzn magnes był na tarczy hamulcowej a czujnik wkręcało sie w specjalny otwór w mocowaniu zacisku.

Proszę o wszelkie sugestie i wasze patenty.

Awatar użytkownika
Isbi
Do odcięcia!
Do odcięcia!
Posty: 968
Rejestracja: czw, 24 lis 2005, 12:59
Styl jazdy: Motocross
Lokalizacja: Myslenice
Kontakt:
Status : Offline

Post autor: Isbi » pt, 5 maja 2006, 09:40

Ja mam licznik rowerowy u siebie w moto :wink: moj licznik to VDO z kabelkiem nie bezprzewodowy, magnes mam przymocowany do tarczy a czujnik przykrecony do plastikowych oslon na golenie amortyzatora. Orygunalny kabelek jest za krotki wiec ten jest przedluzony i do tego poprowadzony mam w takim specjalnej plastikowej rurce jak na kable ktora jest przymocowana zipami do przewodu hamulcowego i prawie wogole nie widac jej :wink: Ale najlepszym rozwiazaniem bedzie jednak bezprzewodowy.....
LiFe FoR RiDe
Bike: WSK Wyczynowy sprzet kaskaderski, 450ccm, 50 osiolkow i wogule ogien z żupy

Awatar użytkownika
piasektt
Do odcięcia!
Do odcięcia!
Posty: 768
Rejestracja: wt, 27 gru 2005, 11:48
Motocykl: YZ250F
Styl jazdy: Motocross
Lokalizacja: z toru (Wrocław)
Kontakt:
Status : Offline

Post autor: piasektt » pt, 5 maja 2006, 09:43

Ja mam zalożony, poprzedni właściele założył no-name model FE-15. W KTM EXC montowano SIGME 500 mój brat identyczny licznik ma przy swoim rowerze. Wiem że z licznikami może być problem na postoju będzie wszystko ok a jak urochmisz silnik będzie pokazywało bzdury a wszystko przez pole magnetyczne jakie wytwarza magneto.
Obrazek

Awatar użytkownika
piasektt
Do odcięcia!
Do odcięcia!
Posty: 768
Rejestracja: wt, 27 gru 2005, 11:48
Motocykl: YZ250F
Styl jazdy: Motocross
Lokalizacja: z toru (Wrocław)
Kontakt:
Status : Offline

Post autor: piasektt » pt, 5 maja 2006, 09:58

pewnie to jest zależne od licznika i od umiejcowienia
Obrazek

Awatar użytkownika
Autor tematu
BaRy
Amator leśnych szlaków
Amator leśnych szlaków
Posty: 382
Rejestracja: wt, 30 sie 2005, 00:08
Motocykl: CRF 250 R7
Styl jazdy: Motocross
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:
Status : Offline

Post autor: BaRy » pt, 5 maja 2006, 11:18

Dobra ale mówicie o bezprzewodowym czy o kabelku, bo to istotna różnica :?:

Awatar użytkownika
piasektt
Do odcięcia!
Do odcięcia!
Posty: 768
Rejestracja: wt, 27 gru 2005, 11:48
Motocykl: YZ250F
Styl jazdy: Motocross
Lokalizacja: z toru (Wrocław)
Kontakt:
Status : Offline

Post autor: piasektt » pt, 5 maja 2006, 11:25

bez przewodu
Obrazek

Awatar użytkownika
MXrool
Rekord toru!
Rekord toru!
Posty: 1609
Rejestracja: wt, 19 lip 2005, 12:56
Styl jazdy: Motocross
Lokalizacja: LDZrox, City of Pubs | 666is coming
Kontakt:
Status : Offline

Post autor: MXrool » pt, 5 maja 2006, 13:25

Kiedyś to przerabiałem i dałem sobie luzu. Problem w tym dzie i jak zamątować sensor ruchu magnesu. Do lagi amoru? ale amor pracuje, nie ma gdzie bardzo przymątować. Da sie jak ktoś nie ma amorów typu up-side-down. Dałem sobie spokuj.
DOLCE & GABBANA VIP ELITE#60
Obrazek

Awatar użytkownika
Isbi
Do odcięcia!
Do odcięcia!
Posty: 968
Rejestracja: czw, 24 lis 2005, 12:59
Styl jazdy: Motocross
Lokalizacja: Myslenice
Kontakt:
Status : Offline

Post autor: Isbi » pt, 5 maja 2006, 13:42

przymocowywujesz do plastiku ktory jest na lagi!!! dziurke wiercisz w nim i przykrecasz czujnik
LiFe FoR RiDe
Bike: WSK Wyczynowy sprzet kaskaderski, 450ccm, 50 osiolkow i wogule ogien z żupy

Awatar użytkownika
sadrian10
Gdzie jest sprzęgło?
Gdzie jest sprzęgło?
Posty: 4
Rejestracja: sob, 11 lut 2006, 15:28
Styl jazdy: Motocross
Lokalizacja: poludniowa wlkp.
Status : Offline

Post autor: sadrian10 » sob, 6 maja 2006, 18:16

Ja przy swoim ktm 125 EGS zamontowałem licznik z kabelkiem, ale kabelek długo nie pożył :( Myślę teraz o bezprzewodowym rozwiązaniu

Awatar użytkownika
kubayz
Gdzie jest sprzęgło?
Gdzie jest sprzęgło?
Posty: 46
Rejestracja: śr, 22 lut 2006, 18:58
Styl jazdy: Motocross
Status : Offline

Post autor: kubayz » sob, 6 maja 2006, 19:10

a jak sie jezdzi po blotach itp nie zaleje sie licznik?? nie zepsuje sie ??

Awatar użytkownika
Isbi
Do odcięcia!
Do odcięcia!
Posty: 968
Rejestracja: czw, 24 lis 2005, 12:59
Styl jazdy: Motocross
Lokalizacja: Myslenice
Kontakt:
Status : Offline

Post autor: Isbi » sob, 6 maja 2006, 19:20

hmmm ja mam VDO to jest jedna z lepszych firm i na deszczu i blocie przy myciu ma kontakt z woda i caly czas dziala :wink: dobra sprawa z takim licznikiem mozna sobie np wyliczyc na ile godzin starcza bak paliwa itp
LiFe FoR RiDe
Bike: WSK Wyczynowy sprzet kaskaderski, 450ccm, 50 osiolkow i wogule ogien z żupy

Awatar użytkownika
zibicross
Amator leśnych szlaków
Amator leśnych szlaków
Posty: 227
Rejestracja: wt, 7 lut 2006, 13:47
Styl jazdy: Motocross
Lokalizacja: Bulowice
Kontakt:
Status : Offline

Post autor: zibicross » sob, 6 maja 2006, 22:29

ja też miałem licznik rowerowy w swojej "padace" działał bez sastrzeżeń i dobrze był ustawiony! co do firmy to podam jak zlookam bo wymontowałem to w piździeć! nie potrzebuje w crossie licznika bo to tylko odwraca uwage!!!!
MoTocroSS ruleZzZ...............:)

e-mail: zibiktm@o2.pl
gg: 8402699

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kierownice i osprzęt”