problem z komputerem

Jeśli nie znalazłeś kategorii dla Twojego tematu pisz tu.
Awatar użytkownika
grzesiek3210
Mistrz prostej
Mistrz prostej
Posty: 188
Rejestracja: pn, 24 paź 2005, 00:06
Motocykl: Suzuki RM 250 K9
Styl jazdy: Motocross
Lokalizacja: Poland East Side
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Kontakt:
Status : Offline

Re: problem z komputerem

Post autor: grzesiek3210 » pt, 13 cze 2008, 19:57

Jeżeli nie masz dobrej pasty termoprzewodzącej to jest na to też sposób. Zmyj wszystko z procka i radiatora i posmaruj jądro procka kremem NIVEA.Zrób to za pomocą karty do bankomatu lub czego podobnego.Zostaw tylko lekką warstewkę na jądrze procka aby krem nie rozpłyną się po całym procku. A krem NIVEA dlatego jest bezpieczny bo nie przewodzi prądu w
przeciwieństwie do ZAJ****STYCH past które mają w sobie dodatki miedzi itp aby lepiej zbijały temp. Wiadomo, że pasta by była lepsza ale krem nivea jest dużo tańszy i mimo wszystko lepszy od tych tanich badziewnych past na radiatorach które są seryjnie montowane...pogadajcie ze specami od O/C to napewno wam polecą ten sposób.

PS. Kiedyś się pasjonowałem O/C elektroniki więc coś jeszcze zostało w głowie:D
Najgorsze co może Cię spotkać to brak TOTALNEGO POWERA :D

Awatar użytkownika
przemoR888
Gdzie jest sprzęgło?
Gdzie jest sprzęgło?
Posty: 21
Rejestracja: sob, 23 lut 2008, 17:53
Motocykl: KTM lc4 400 1994
Styl jazdy: Motocross
Lokalizacja: Piła
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Status : Offline

Re: problem z komputerem

Post autor: przemoR888 » pt, 13 cze 2008, 23:17

Też miałem taką sytuacje. Winą był uszkodzony zasilacz, niestety zdiagnozowane było to jak już sie spaliła płyta główna, dysk i grafika :P czyli prawie wszystko. pozdrawiam

Awatar użytkownika
Autor tematu
ochen_mx
Mistrz prostej
Mistrz prostej
Posty: 123
Rejestracja: ndz, 30 mar 2008, 20:47
Motocykl: CRF 250 06'
Styl jazdy: Motocross
Lokalizacja: Jelenia Góra
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Kontakt:
Status : Offline

Re: problem z komputerem

Post autor: ochen_mx » sob, 14 cze 2008, 14:49

dzięki za kolejną dawkę info. przełoże dziś zasilacz od innego kompa i dam znać czy zdało egzamin. pozdro!

Awatar użytkownika
zielorz
VIP
VIP
Posty: 892
Rejestracja: czw, 3 mar 2005, 20:28
Motocykl: GSXR 750 K0
Styl jazdy: Motocross
Lokalizacja: RASZKÓW
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Kontakt:
Status : Offline

Re: problem z komputerem

Post autor: zielorz » sob, 14 cze 2008, 16:21

Miałem to samo - spaliła się płyta główna. Wszystkie kondensatory na niej napuchły, a niektóre nawet się wylały ;D

Awatar użytkownika
Autor tematu
ochen_mx
Mistrz prostej
Mistrz prostej
Posty: 123
Rejestracja: ndz, 30 mar 2008, 20:47
Motocykl: CRF 250 06'
Styl jazdy: Motocross
Lokalizacja: Jelenia Góra
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Kontakt:
Status : Offline

Re: problem z komputerem

Post autor: ochen_mx » śr, 18 cze 2008, 13:18

więc dziś coś mnie tknęło żeby jednak zabrać się za ten komputer. ale najpierw poszedłem po cichu do komputera siostry i wymontowałem jej zasilacz xd u siebie boki miałem już posciagane wiec wystarczyly 4 srobki i na miejsce starego wpakowalem identyczny z innej jednostki. popiąłem go identycznie jak byl zaczepiony jego poprzednik. Ucieszony włączam kompa wpisuje hasło i... znow to samo ;/ ale przynajmniej wiem że to nie wina zasilacz;] ;) Wykręciłęm więc go tak żeby mieć dostęp do płyty głównej. Wypiąłem radiator :

Obrazek


wyczyscilem go i wysmarowałem wszystko dokladnie kremikiem NIVEA 8)

Obrazek

złożyłem to

Obrazek

i... to nic nie dało ;/ macie jakieś inne pomysły w zanadrzu co to może być ;|?

Awatar użytkownika
mały
VIP
VIP
Posty: 757
Rejestracja: sob, 21 sty 2006, 13:42
Motocykl: Yamaha YZ250F '18
Styl jazdy: Motocross
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Status : Offline

Re: problem z komputerem

Post autor: mały » śr, 18 cze 2008, 20:17

Przeleć kompa programem memtest 86+.
Możesz wyjąć jedną kość ramu, a jak dalej będzie lipa to wsadzić tylko drugą.
PS. I chyba uwaliłeś je w kremie :P

Awatar użytkownika
Kropek
Amator leśnych szlaków
Amator leśnych szlaków
Posty: 254
Rejestracja: czw, 5 kwie 2007, 23:37
Styl jazdy: Motocross
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Kontakt:
Status : Offline

Re: problem z komputerem

Post autor: Kropek » śr, 18 cze 2008, 22:28

Ehhh, nie rozumiem tego kremu nivea. Jeśli chciałeś w ten sposób wypełnić mikro nierówności to nie było to najlepsze rozwiązanie. Do tego typu rzeczy polecam srebrzankę, trzeba tylko uważać jak się nakłada bo nie może ona wychodzić poza jądro, jak wiemy srebro przewodzi prąd i może być mały syf :) Pozdrawiam

Awatar użytkownika
grzesiek3210
Mistrz prostej
Mistrz prostej
Posty: 188
Rejestracja: pn, 24 paź 2005, 00:06
Motocykl: Suzuki RM 250 K9
Styl jazdy: Motocross
Lokalizacja: Poland East Side
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Kontakt:
Status : Offline

Re: problem z komputerem

Post autor: grzesiek3210 » śr, 18 cze 2008, 22:41

Dlatego krem bo jest bezpieczniejszy jak ktoś robi to pierwszy raz.Sam zaznaczyłeś,że trzeba uważać bo przewodzi PRĄD.
Najgorsze co może Cię spotkać to brak TOTALNEGO POWERA :D

Awatar użytkownika
mały
VIP
VIP
Posty: 757
Rejestracja: sob, 21 sty 2006, 13:42
Motocykl: Yamaha YZ250F '18
Styl jazdy: Motocross
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Status : Offline

Re: problem z komputerem

Post autor: mały » śr, 18 cze 2008, 23:36

Ale tam nawet nie ma bezpośrenio jądra! Jest zakryte blachą :wink:

Awatar użytkownika
FreaK
Gdzie jest sprzęgło?
Gdzie jest sprzęgło?
Posty: 35
Rejestracja: ndz, 25 maja 2008, 14:04
Styl jazdy: Motocross
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Status : Offline

Re: problem z komputerem

Post autor: FreaK » czw, 19 cze 2008, 17:07

Kropek pisze:Ehhh, nie rozumiem tego kremu nivea. Jeśli chciałeś w ten sposób wypełnić mikro nierówności to nie było to najlepsze rozwiązanie. Do tego typu rzeczy polecam srebrzankę, trzeba tylko uważać jak się nakłada bo nie może ona wychodzić poza jądro, jak wiemy srebro przewodzi prąd i może być mały syf :) Pozdrawiam

Witam , srebro jest tylko w nazwie... z tego co mi wiadomo to w srebrzance jest pył Al.


Pozdrawiam FreaK

PS
Sorka za ot

Awatar użytkownika
Martin KTM
Moderator
Moderator
Posty: 738
Rejestracja: wt, 25 lip 2006, 14:56
Motocykl: KTM XC 300 2016r.
Styl jazdy: Enduro
Lokalizacja: Wisła
Podziękował: 10 razy
Podziękowania: 4 razy
Kontakt:
Status : Offline

Re: problem z komputerem

Post autor: Martin KTM » pt, 24 kwie 2009, 21:03

Taka zagadka dla was :). Kto ją rozwiąże do poniedziałku temu stawiam piwo :drinkers:
Załączniki
bez tytułu.JPG
bez tytułu.JPG (46.26 KiB) Przejrzano 4318 razy
bez tytułu.JPG
bez tytułu.JPG (46.26 KiB) Przejrzano 4318 razy

Awatar użytkownika
Kaze
Stewart? Zmienia mi opony!
Stewart? Zmienia mi opony!
Posty: 1437
Rejestracja: sob, 1 paź 2005, 12:47
Motocykl: może kiedyś
Styl jazdy: Motocross
Lokalizacja: "Miasto złą sławą owiane..."
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Status : Offline

Re: problem z komputerem

Post autor: Kaze » sob, 25 kwie 2009, 12:13

but only the devil responded cause god wasn't there...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Na kazdy temat”