Wymiana łańcucha rozrządu Yamaha WR 426

Pytaj o to jak dbać i serwisować swój motocykl!
Awatar użytkownika
Autor tematu
mario282
Gdzie jest sprzęgło?
Gdzie jest sprzęgło?
Posty: 12
Rejestracja: czw, 17 maja 2007, 18:04
Motocykl: YAMAHA YZ 250 F Biala 2007
Styl jazdy: Motocross
Lokalizacja: Warszawa poligon Wesoła Ogrodniczki koło Białegostoku
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Status : Offline

Wymiana łańcucha rozrządu Yamaha WR 426

Post autor: mario282 » wt, 11 wrz 2007, 22:31

Witam przywiozłem Wr 426 z Niemiec 2001 rok i chcę wymienić łańcuch rozrządu bez rozbierania silnika kupiłem łańcuch did zakuty. Proszę o pomoc

Awatar użytkownika
kotmx
Do odcięcia!
Do odcięcia!
Posty: 800
Rejestracja: sob, 11 mar 2006, 10:50
Styl jazdy: Motocross
Lokalizacja: Wójtowo / Lidzbark Warm.
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Kontakt:
Status : Offline

Post autor: kotmx » wt, 11 wrz 2007, 22:34

Bez rozbierania? hmm jeśli jesteś magikiem... to czemu nie :D

Musisz mieć rozkuwacz do łańcuszka ,bez tego sie nie da i musisz zdjąć pokrywe zaworów... rozkuć stary łańcuszek ....
jest:
XR 200 R 83r
DT 80 93r supermoto --> no co? :D
cipkowóz (różowy komar :D)

fzr600 stunt

było:
YZ 426 01r--> porażka

kx 125 03r :)

Awatar użytkownika
Autor tematu
mario282
Gdzie jest sprzęgło?
Gdzie jest sprzęgło?
Posty: 12
Rejestracja: czw, 17 maja 2007, 18:04
Motocykl: YAMAHA YZ 250 F Biala 2007
Styl jazdy: Motocross
Lokalizacja: Warszawa poligon Wesoła Ogrodniczki koło Białegostoku
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Status : Offline

Post autor: mario282 » wt, 11 wrz 2007, 23:00

Mam książkę od Yamahy i wystarczy zdjąć magneto i wałki rozrządu i powinno się dać Proszę o opinię
kotmx pisze:Bez rozbierania? hmm jeśli jesteś magikiem... to czemu nie :D

Musisz mieć rozkuwacz do łańcuszka ,bez tego sie nie da i musisz zdjąć pokrywe zaworów... rozkuć stary łańcuszek ....

Awatar użytkownika
kotmx
Do odcięcia!
Do odcięcia!
Posty: 800
Rejestracja: sob, 11 mar 2006, 10:50
Styl jazdy: Motocross
Lokalizacja: Wójtowo / Lidzbark Warm.
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Kontakt:
Status : Offline

Post autor: kotmx » wt, 11 wrz 2007, 23:01

poco zdejmować wałki jak łatwiej będzie porzyczyć od kogoś rozkuwacz i rozkuć łańcuszek :roll:
jest:
XR 200 R 83r
DT 80 93r supermoto --> no co? :D
cipkowóz (różowy komar :D)

fzr600 stunt

było:
YZ 426 01r--> porażka

kx 125 03r :)

Awatar użytkownika
Autor tematu
mario282
Gdzie jest sprzęgło?
Gdzie jest sprzęgło?
Posty: 12
Rejestracja: czw, 17 maja 2007, 18:04
Motocykl: YAMAHA YZ 250 F Biala 2007
Styl jazdy: Motocross
Lokalizacja: Warszawa poligon Wesoła Ogrodniczki koło Białegostoku
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Status : Offline

Post autor: mario282 » wt, 11 wrz 2007, 23:06

czyli mam rozkuć nowy fabrycznie zakuty łańcuch potem na nowo go zakuć na tym samym ogniwie to chyba będzie niespecjalnie dobrze Pozdrawiam


kotmx pisze:poco zdejmować wałki jak łatwiej będzie porzyczyć od kogoś rozkuwacz i rozkuć łańcuszek :roll:

Awatar użytkownika
kotmx
Do odcięcia!
Do odcięcia!
Posty: 800
Rejestracja: sob, 11 mar 2006, 10:50
Styl jazdy: Motocross
Lokalizacja: Wójtowo / Lidzbark Warm.
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Kontakt:
Status : Offline

Post autor: kotmx » wt, 11 wrz 2007, 23:09

Przecież możesz kupić łańcuszki rozkute jak i zakute , jak zakujesz prawidłowo będzie.. prawidłowo :)
jest:
XR 200 R 83r
DT 80 93r supermoto --> no co? :D
cipkowóz (różowy komar :D)

fzr600 stunt

było:
YZ 426 01r--> porażka

kx 125 03r :)

Awatar użytkownika
mario77
Mistrz prostej
Mistrz prostej
Posty: 135
Rejestracja: wt, 27 gru 2005, 12:25
Styl jazdy: Motocross
Lokalizacja: Miasto Świętej Wieży
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Status : Offline

Post autor: mario77 » śr, 12 wrz 2007, 21:12

Nic nie zakuwasz, ani rozkuwasz. Zdejmujesz pokrywe głowicy, wałków chyba nietrzeba ściągać, ale nie jestem pewien, czy łańcuszek przejdzie, wystarczy poluzować lub wykręcić napinacz, ściągasz magneto, wyciągasz stary łańcuszek i montujesz nowy w odwrotnej kolejności, pamiętając, żeby dobrze ustawić wałki.

Awatar użytkownika
Autor tematu
mario282
Gdzie jest sprzęgło?
Gdzie jest sprzęgło?
Posty: 12
Rejestracja: czw, 17 maja 2007, 18:04
Motocykl: YAMAHA YZ 250 F Biala 2007
Styl jazdy: Motocross
Lokalizacja: Warszawa poligon Wesoła Ogrodniczki koło Białegostoku
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Status : Offline

Post autor: mario282 » śr, 12 wrz 2007, 23:42

Dzięki mario77 tak właśnie myślałem, może wiesz jak zrobić ściągacz do magneto podobno opornie schodzi. Pozdrawiam

mario77 pisze:Nic nie zakuwasz, ani rozkuwasz. Zdejmujesz pokrywe głowicy, wałków chyba nietrzeba ściągać, ale nie jestem pewien, czy łańcuszek przejdzie, wystarczy poluzować lub wykręcić napinacz, ściągasz magneto, wyciągasz stary łańcuszek i montujesz nowy w odwrotnej kolejności, pamiętając, żeby dobrze ustawić wałki.

Awatar użytkownika
Isbi
Do odcięcia!
Do odcięcia!
Posty: 968
Rejestracja: czw, 24 lis 2005, 12:59
Styl jazdy: Motocross
Lokalizacja: Myslenice
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Kontakt:
Status : Offline

Post autor: Isbi » czw, 13 wrz 2007, 21:52

nawet na pudeleczku od lancuszka pisze zeby nie rozkowac chyba ze w autoryzowanym salonie bo inaczej DID nie odpowiada jak cos sie stanie :wink: u mnie mechanik waleczki zdjol i zalozyl nowy lancuszek to nie jest lancuch od rowera gdzie sie zakuwa rozkuwa ile sie chce razy :wink:
LiFe FoR RiDe
Bike: WSK Wyczynowy sprzet kaskaderski, 450ccm, 50 osiolkow i wogule ogien z żupy

Awatar użytkownika
mario77
Mistrz prostej
Mistrz prostej
Posty: 135
Rejestracja: wt, 27 gru 2005, 12:25
Styl jazdy: Motocross
Lokalizacja: Miasto Świętej Wieży
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Status : Offline

Post autor: mario77 » pt, 14 wrz 2007, 22:30

mario282 pisze:Dzięki mario77 tak właśnie myślałem, może wiesz jak zrobić ściągacz do magneto podobno opornie schodzi. Pozdrawiam

mario77 pisze:Nic nie zakuwasz, ani rozkuwasz. Zdejmujesz pokrywe głowicy, wałków chyba nietrzeba ściągać, ale nie jestem pewien, czy łańcuszek przejdzie, wystarczy poluzować lub wykręcić napinacz, ściągasz magneto, wyciągasz stary łańcuszek i montujesz nowy w odwrotnej kolejności, pamiętając, żeby dobrze ustawić wałki.
Niepamiętam jak dokładnie wygląda dostęp, ale w Hondzie to wziąłem uniwersalny klucz do filtrów oleju, obłożyłem gumą magneto, ścisnąłem i heja.

Awatar użytkownika
Autor tematu
mario282
Gdzie jest sprzęgło?
Gdzie jest sprzęgło?
Posty: 12
Rejestracja: czw, 17 maja 2007, 18:04
Motocykl: YAMAHA YZ 250 F Biala 2007
Styl jazdy: Motocross
Lokalizacja: Warszawa poligon Wesoła Ogrodniczki koło Białegostoku
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Status : Offline

Post autor: mario282 » sob, 15 wrz 2007, 08:29

Witajcie wszystko super tylko w żaden sposób nie mogłem pokryć znaków wałków z magneto na magneto są oznaczenia O H I z którym znakiem mam pokryć w książce jest narysowana kreska pokrywająca się z obudową magneto, przy zdejmowaniu łańcucha I miałem po lewej stronie otworu w osłonie górne znaki zgodnie książką po zmianie mam I bliżęj środka otworu w obudowie o jakieś 2 - 3 mm czy to było przesunięcie spowodowane wyciągnięciem łańcucha prosze o pomoc boję się odpalać WR

mario77 pisze:
mario282 pisze:Dzięki mario77 tak właśnie myślałem, może wiesz jak zrobić ściągacz do magneto podobno opornie schodzi. Pozdrawiam

mario77 pisze:Nic nie zakuwasz, ani rozkuwasz. Zdejmujesz pokrywe głowicy, wałków chyba nietrzeba ściągać, ale nie jestem pewien, czy łańcuszek przejdzie, wystarczy poluzować lub wykręcić napinacz, ściągasz magneto, wyciągasz stary łańcuszek i montujesz nowy w odwrotnej kolejności, pamiętając, żeby dobrze ustawić wałki.
Niepamiętam jak dokładnie wygląda dostęp, ale w Hondzie to wziąłem uniwersalny klucz do filtrów oleju, obłożyłem gumą magneto, ścisnąłem i heja.

Awatar użytkownika
zielorz
VIP
VIP
Posty: 892
Rejestracja: czw, 3 mar 2005, 20:28
Motocykl: GSXR 750 K0
Styl jazdy: Motocross
Lokalizacja: RASZKÓW
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Kontakt:
Status : Offline

Post autor: zielorz » sob, 15 wrz 2007, 09:25

Wydaje mi się, że powinno być tak:

- Ustaw tłok w GMP
- Wałek wydechowy "kropka" E I "kropka"
- Wałek ssący "kropka" E I "kropka"

Litery E I są lekko przesunięte, ale kropki powinny być równo z krawędzią głowicy. Jak tak zrobisz profilaktycznie obróć POWOLI kilka razy silnikiem, żeby zobaczyć czy nie ma kolizji ;) Jak jest ok, to odpal i zobacz czy ładnie chodzi.

Pozdro

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”