Yz 250 2002r. Problem z lagami

Pytaj o to jak dbać i serwisować swój motocykl!
Awatar użytkownika
Autor tematu
Mariusz2108
Gdzie jest sprzęgło?
Gdzie jest sprzęgło?
Posty: 27
Rejestracja: ndz, 3 sie 2008, 08:36
Motocykl: yz 250 06'
Styl jazdy: Motocross
Lokalizacja: Białka Tatrzańska
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Status : Offline

Yz 250 2002r. Problem z lagami

Post autor: Mariusz2108 » pt, 9 lip 2010, 20:43

Witam,

Mam problem z lagami w Yamaszce. Zmieniłem uszczelniacze olejowe, nalałem oleju nowy olej 5w Putoline (wlałem około 450 ml i nie wiem czy tyle ma być) jest 135mm od górnej części lagi do lustra oleju gdy laga jest wciśnięta do oporu.

Podczas jazdy pracuje jakieś 7-10cm później bardzo ciężko chodzi.
Gdy moto podniosę na koło to podczas lądowania czuć duży opór gdy koło styka się z ziemią.

Co zrobić żeby te lagi pracowały właściwie.

Awatar użytkownika
KXF Mx :)
Mistrz prostej
Mistrz prostej
Posty: 69
Rejestracja: sob, 25 paź 2008, 19:19
Motocykl: Kawasaki kxf 250
Styl jazdy: Motocross
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Kontakt:
Status : Offline

Re: Yz 250 2002r. Problem z lagami

Post autor: KXF Mx :) » pt, 9 lip 2010, 20:55

Witam Tez mam ten problem w kxf 250 08 zawias jest dosc twardy poprostu ma mały skok dochodzi gdzies do połowy i tyle regulowałem itp i nic to zbytnio nie dało wylałem trochę oleju zeby było mniej i tez nic sie zbytnio nie poprawiło teraz sprubuje zmienic olej na 2,5w może to pomorze chyba ze macie jakies inne propozycje?? Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Yzf 250
Amator leśnych szlaków
Amator leśnych szlaków
Posty: 226
Rejestracja: śr, 16 gru 2009, 20:04
Motocykl: YAMAHA YZF 250 08'
Styl jazdy: Motocross
Lokalizacja: Głogów
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Status : Offline

Re: Yz 250 2002r. Problem z lagami

Post autor: Yzf 250 » pt, 9 lip 2010, 22:14

Możliwe też jest że sprężyny są zmienione lub zawieszenie jest zrobione do freestylu . Najpierw lepiej pokombinować z olejami. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Autor tematu
Mariusz2108
Gdzie jest sprzęgło?
Gdzie jest sprzęgło?
Posty: 27
Rejestracja: ndz, 3 sie 2008, 08:36
Motocykl: yz 250 06'
Styl jazdy: Motocross
Lokalizacja: Białka Tatrzańska
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Status : Offline

Re: Yz 250 2002r. Problem z lagami

Post autor: Mariusz2108 » pt, 9 lip 2010, 22:45

mam jeszcze jedno pytanie, od czego są grube śruby ze spodu amora? czy jest to jakaś regulacja? jednej śruby nie dało się zakręcić do oporu, cały czas się kręci,

Awatar użytkownika
WLD_Wlodi
Stewart? Zmienia mi opony!
Stewart? Zmienia mi opony!
Posty: 1040
Rejestracja: czw, 28 sie 2008, 19:48
Motocykl: Różnie to bywa.
Styl jazdy: Motocross
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Status : Offline

Re: Yz 250 2002r. Problem z lagami

Post autor: WLD_Wlodi » pt, 9 lip 2010, 23:32

Zlewaj po 10ml z każdej lagi aż będzie ok.

Awatar użytkownika
amator
Mechanik motocyklowy
Mechanik motocyklowy
Posty: 1162
Rejestracja: śr, 11 kwie 2007, 19:00
Motocykl: KXF250
Styl jazdy: Motocross
Lokalizacja: Warmińsko-mazurskie
Podziękował: 2 razy
Podziękowania: 3 razy
Status : Offline

Re: Yz 250 2002r. Problem z lagami

Post autor: amator » sob, 10 lip 2010, 00:56

Zanim zaczniecie zlewać olej z goleni albo zmieniać jego gęstosć to najpierw spróbujcie ustawic prawidłowo przednią oskę kola. Bo mnie sie wydaje że jest za bardzo scisnieta i dlatego teleskopy nie pracuja prawidłowo (zacinaja sie ). podsyłam link do tematu. viewtopic.php?f=3&t=15363 POluzyj 2 śruby skręcające ośkę wbij srubokręt w szczeline z lewej strony i kilka razy na przednim hamulcu spompuj teleskopy . Wyjmij srubokręt , skręc 2 sruby i pwinno byc dobrze

Awatar użytkownika
ROBOS66
Mistrz prostej
Mistrz prostej
Posty: 57
Rejestracja: czw, 27 mar 2008, 21:31
Motocykl: Yamaha YZ250F
Styl jazdy: Motocross
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Status : Offline

Re: Yz 250 2002r. Problem z lagami

Post autor: ROBOS66 » sob, 10 lip 2010, 08:36

Proponowałbym jeszcze sprawdzić stan powłoki teflonowej na tulejach ślizgowych.

Awatar użytkownika
renner250
Uzależniony od adrenaliny
Uzależniony od adrenaliny
Posty: 406
Rejestracja: pt, 20 lut 2009, 17:43
Motocykl: niebieski 125
Styl jazdy: Motocross
Lokalizacja: > okolice Kielc <
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Status : Offline

Re: Yz 250 2002r. Problem z lagami

Post autor: renner250 » ndz, 11 lip 2010, 11:21

zadne sprezyny zadne powloki kolega wyraznie pisze ze po wymiane oleju mu sie cos blokuje to jedyne co moze byc to cos zle poskladales lub to co napisal amator...
Mariusz2108 pisze:(wlałem około 450 ml i nie wiem czy tyle ma być)
jak to nie wiesz czy tyle ma byc? W manualu masz podane granice na [ml] lub na [ cm ] od krawedzi.
I think I can fly! MX it's my life <3

Awatar użytkownika
WLD_Wlodi
Stewart? Zmienia mi opony!
Stewart? Zmienia mi opony!
Posty: 1040
Rejestracja: czw, 28 sie 2008, 19:48
Motocykl: Różnie to bywa.
Styl jazdy: Motocross
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Status : Offline

Re: Yz 250 2002r. Problem z lagami

Post autor: WLD_Wlodi » ndz, 11 lip 2010, 12:03

Załóż sobie na lage gumke do włosów/oring, polataj troche po torze i zobacz gdzie gumka na ladze się zatrzymuje - do tego miejsca pracuje zawieszenie. Jeżeli gumka jest wyżej niż 1cm od dołu, to skręcaj kliki na soft, a jeżeli to nic nie da, to tak jak mówiłem zlewaj po 10ml z każdej lagi aż będzie ok. Też miałem taki problem, o 15ml w każdej z lag i zawieszenie nie pracowało już poprawnie.

I oczywiście ustaw ośke koła, tak jak mówi amator.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”