WR 426 PSUJE ŚWIECE

Pytaj o to jak dbać i serwisować swój motocykl!
Awatar użytkownika
Autor tematu
michal 652
Gdzie jest sprzęgło?
Gdzie jest sprzęgło?
Posty: 7
Rejestracja: pt, 17 lip 2009, 16:54
Styl jazdy: Motocross
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Status : Offline

WR 426 PSUJE ŚWIECE

Post autor: michal 652 » czw, 15 kwie 2010, 18:08

WITAM chciałbym spytać co zrobić żeby uniknąć psucia świecy w WRF 426 2002r

próbowałem też na irydowych leprze od zwykłej ale też potrafi ją zepsuć ,
zawsze się to objawia tak:
motorek nie był używany przez tydzień,
-pierwsze kopnięcie motocykl zapala gaśnie po ok 5 sekundach
- kop drugi coś tam się odezwie ale nie zapali
-kop 3 popsuta świeca .
jeżeli była irydowa wytrę ją szmatką, prze kope kilka razy żeby wydmuchać paliwo z cylindra wkręcam świece zapala od kopa jeżdżę do znudzenia nawet miesiąc, jakiś dłuższy przestój i znowu to samo

Awatar użytkownika
jfelo
Gdzie jest sprzęgło?
Gdzie jest sprzęgło?
Posty: 7
Rejestracja: wt, 25 lip 2006, 14:30
Styl jazdy: Motocross
Lokalizacja: leszno
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Status : Offline

Re: WR 426 PSUJE ŚWIECE

Post autor: jfelo » pt, 16 kwie 2010, 00:09

sprawdz membrane w gazniku

Awatar użytkownika
tonku
Mistrz prostej
Mistrz prostej
Posty: 167
Rejestracja: czw, 3 lip 2008, 15:06
Styl jazdy: Motocross
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Status : Offline

Re: WR 426 PSUJE ŚWIECE

Post autor: tonku » pt, 16 kwie 2010, 00:22

michal 652 pisze: -kop 3 popsuta świeca .
zalana?
michal 652 pisze:żeby wydmuchać paliwo z cylindra
może to nie tylko paliwo?

Awatar użytkownika
pytlar
Amator leśnych szlaków
Amator leśnych szlaków
Posty: 317
Rejestracja: śr, 29 sie 2007, 23:38
Motocykl: Motobi Wilga 65/50 ;)
Styl jazdy: Motocross
Lokalizacja: Prabuty
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Kontakt:
Status : Offline

Re: WR 426 PSUJE ŚWIECE

Post autor: pytlar » pt, 16 kwie 2010, 07:37

ja po przestuju motorku zawsze pierw na wcisniętym dekompresatorze przekopie kilka razy, pozniej ustawić tłok i nie ma bata, że nie zapali!! i nie miałem tak, żeby zgasła mi zaraz po odpaleniu, jak już zapali to chodzi. U kolegi w YZF też gaśnie kilka razy po zapalaniu jak zimny silnik - nie wiem czy to wina źle wyregulowanych zaworów czy czegoś innego.
A nie dodajesz przypadkiem gazu przy odpalaniu?? bo najlepiej to wogole nie dotykać manetki tylko prawą rękę przy odpalaniu gdzieś na kierownicy położyć ;)
:)

Awatar użytkownika
Szymeon
Mistrz prostej
Mistrz prostej
Posty: 54
Rejestracja: ndz, 29 cze 2008, 20:38
Motocykl: RMZ 250 K4
Styl jazdy: Motocross
Lokalizacja: Kozy
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Kontakt:
Status : Offline

Re: WR 426 PSUJE ŚWIECE

Post autor: Szymeon » pt, 16 kwie 2010, 15:11

polecam świece 2 elektrodowe
było CR 125 99
yzf 250 03
kxf 450 06
jest Rmz 250 k4

Awatar użytkownika
pytlar
Amator leśnych szlaków
Amator leśnych szlaków
Posty: 317
Rejestracja: śr, 29 sie 2007, 23:38
Motocykl: Motobi Wilga 65/50 ;)
Styl jazdy: Motocross
Lokalizacja: Prabuty
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Kontakt:
Status : Offline

Re: WR 426 PSUJE ŚWIECE

Post autor: pytlar » pt, 16 kwie 2010, 15:20

co ty człowieku wymyślasz 2 elektrodowe?? jak dalej bedzie to samo to bedziesz polecał 4 elektrodowe??
jest jedna zalecana świeca do motocykla i taką sie stosuje a nie na jakieś widzimisie... ja w swojej 426 zeszły sezon przelatałem na zwykłej świecy do 426 i nie było problemu żadnego, przez zime przeleżała na półce i już sie nie nadawała do użytku więc zaszalałem i kupiłem irydówke.
Może trafiasz kolego wadliwe sztuki świecy, albo źle gaźnik ustawiony...
u przypomniało mi sie - jeden u nas miał YZF 426 - co 2, 3 wyjazdy świeca do wymiany, lekko dodało sie gazu na manetce jak silnik nie chodził - świeca zalana i do wymiany bo już moto na takiej nie zapaliło... masakra była z tym i w koncu sprzedał moto bo miał dość. A prawdopodobnie były wsadzone większe dysze i przestawiona pompka przyspieszająca pod sportowy wydech, którego i tak już nie było bo poprzedni właściciel sprzedał oddzielnie zapewne :]
:)

Awatar użytkownika
Autor tematu
michal 652
Gdzie jest sprzęgło?
Gdzie jest sprzęgło?
Posty: 7
Rejestracja: pt, 17 lip 2009, 16:54
Styl jazdy: Motocross
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Status : Offline

Re: WR 426 PSUJE ŚWIECE

Post autor: michal 652 » pt, 16 kwie 2010, 20:07

Tak świeca jest zalana i czarna jak węgiel,
zawory były sprawdzane są ok. luzy są takie jak mówi serwisówka,
ale chyba kończy mi się zawór ssący środkowy, do zaworu środkowego ssącego włożona została płytka 130

gaźnik rozbierałem dwa razy nic niepokojącego nie zauważyłem ale nic tam nie regulowałem żeby nie pogorszyć sytuacji ,jest jeszcze jeden problem tego motorku jadąc asfaltem przy prętkości ok 80 km na równym gazie motorek zaczyna się kżtusić i przerywać jak by musie paliwo kończyło w gazniku po małym dodaniu gazu zaczyna ładnie przyśpieszać nie przerywa, jak bym jechał na całym gazie też jest ok

Awatar użytkownika
amator
Mechanik motocyklowy
Mechanik motocyklowy
Posty: 1162
Rejestracja: śr, 11 kwie 2007, 19:00
Motocykl: KXF250
Styl jazdy: Motocross
Lokalizacja: Warmińsko-mazurskie
Podziękował: 2 razy
Podziękowania: 3 razy
Status : Offline

Re: WR 426 PSUJE ŚWIECE

Post autor: amator » pt, 16 kwie 2010, 21:45

michal 652 pisze:Tak świeca jest zalana i czarna jak węgiel,
zawory były sprawdzane są ok. luzy są takie jak mówi serwisówka,
ale chyba kończy mi się zawór ssący środkowy, do zaworu środkowego ssącego włożona została płytka 130

gaźnik rozbierałem dwa razy nic niepokojącego nie zauważyłem ale nic tam nie regulowałem żeby nie pogorszyć sytuacji ,jest jeszcze jeden problem tego motorku jadąc asfaltem przy prętkości ok 80 km na równym gazie motorek zaczyna się kżtusić i przerywać jak by musie paliwo kończyło w gazniku po małym dodaniu gazu zaczyna ładnie przyśpieszać nie przerywa, jak bym jechał na całym gazie też jest ok
wygląda na za mały przepływ paliwa. Zdejmij wązyk spusc ok 1l paliwa i sprawdz czy leci mocno czy za jakiś czas nie zmniejsza sie strumień paliwa . trzeba też sprawdzić czystośc zaworka paliwowego w gazniku i kranik

Awatar użytkownika
lukass4
Gdzie jest sprzęgło?
Gdzie jest sprzęgło?
Posty: 40
Rejestracja: śr, 24 cze 2009, 22:59
Motocykl: Yamaha WR 426
Styl jazdy: Motocross
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Status : Offline

Re: WR 426 PSUJE ŚWIECE

Post autor: lukass4 » ndz, 18 kwie 2010, 22:54

Prawda Jest taka ze zalewasz ją sam... Jak moto dobrze przepalasz to jejeździsz długo na jednej swiecy .. wiem bo na początku tez to przerabiałem ... nawet 5 siwec na miesiac:P no chyba ze ci olej pali ...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”